OMOGUĆAVA MASTERCARD 

HRVATSKE AVANTURE STRANIH TURISTA Ljubavna veza s Hrvatskom Amerikanke Tine: Ovo mi je potpuni preokret u glavi

Sanjala sam jedan prekrasan grad, nikad ga do tada nisam vidjela. U snu mi je prijatelj koji je nedavno poginuo rekao - tamo ćeš sresti svoju pravu ljubav. Ne mogu opisati kako i zašto, ali taj me san proganjao godinama i nikako nisam mogla otkriti o kojem se gradu radi. Radila sam, živjela u New Yorku. I dalje bih tu i tamo maštala o tom gradu i poruci iz sna, ali život je bio brz, nisam ga imala vremena tražiti. Otišla sam živjeti i na Tajvan, zavoljela sam i Aziju, godine su prolazile.

NEPROCJENJIVA HRVATSKA: Stvarna iskustva u pozadini razglednica. Pogledajte cijeli web serijal

I onda sam sletjela u Hrvatsku. Lipanj je i ja imam misiju do rujna pronaći 80 studenata koji bi studirali na Američkom koledžu menadžmenta i tehnologije. U tom trenutku nemam pojma gdje sam, izgubili su mi kofer, sjedim na aerodromu i čekam… Nakon nečega što se čini kao vječnost, lovim taksi i taksista me vozi kao da sutra ne postoji po zavojima ispod kojih su litice, a ja se preznojavajući od neizvjesnosti i vrućine pitam je li mi ovo bio pravi potez. I onda ga ugledam!

Grad iz svog sna - Dubrovnik… Plačem i ne vjerujem da je to stvarno.

Dva tjedna nakon toga sjedim u učionici i intervjuiram kandidate koji žele studirati. Ulazi zadnji na listi i moja kolegica nas slika za uspomenu. Bio je to Ivan Zec - priča Amerikanka iz New Jerseya, danas Tina Odinsky-Zec.

No, za nju cijela priča o Hrvatskoj ne može značiti samo jedan trenutak.

Jer osim prave ljubavi, dogodila joj se i ljubav prema Hrvatskoj. Iako su uvijek mislili kako će otići živjeti u Sjedinjene Države kad njen suprug diplomira, to se nije dogodilo.

NEPROCJENJIVA HRVATSKA: Stvarna iskustva u pozadini razglednica. Pogledajte cijeli web serijal

- Hrvatska je pravo mjesto za moju obitelj. Iako život ovdje znači i puno manje novaca i potpuni preokret u mojoj glavi, jer sam se morala prilagoditi na novi koncept poimanja uspjeha. Kad živiš u New Yorku i mlad si, imaš odličnu plaću, živiš u lijepom stanu - misliš da si na vrhu svijeta! I onda se dogodio 9/11 i sve se promijenilo, svijet više nije bio sigurno mjesto. Osim Hrvatske.

Ovdje je beskrajno lijepo, čak i sa svim manama, jednostavno ne mogu zamisliti da je ijedna zemlja blagoslovljena tolikom ljepotom. Osjećam se slobodno i sigurno, a moja kći i sin ovdje imaju prilike koje nikada ne bi dobili u New Yorku ili nekom velikom gradu u Americi.

Hrvatska me rebalansirala, iako sam puno riskirala ostankom ovdje. Koliko god da je divno, osjećaš i svu bol kroz koju je prošla zemlja i sva regija. Puno je toga. Ali osjećam se dobrodošlom. Nitko ne pita koje sam rase, iako mi je majka Filipinka i ima njemačke, japanske i španjolske korjene, a otac poljske, bjeloruske i aškenaskih Židova. Nikome nije čudna moja tamna, kovrčava kosa, ima je puno ljudi i ja se osjećam kao da pripadam ovdje. Ovo je najljepše mjesto za dom i obitelj.

EPILOG

Ivan i Tina upravo su proslavili 21 godinu ljubavi. Iz Dubrovnika su se 2005. preselili u Zagreb, gdje je ona zavoljela kulturu odlaska na plac i na kavice. Dobili su kći koja anđeoski pjeva i sina koji kuha bolje od nje, iako je ona prava majstorica.

- Zagreb je mali grad i ima jako puno zelenila. Čak i prije nego je cijeli svijet saznao za njegov fantastičan Božićni advent, imao je tonu festivala i aktivnosti, evenata i kampova. Stalno srećeš ljude sa istim interesima i vrlo brzo se “skompaš”. Ne mogu prošetati gradom a da ne sretnem bivše studente. Obožavam to. Kao i kulturu kave - poziv na kavu znači: želim te vidjeti, imam vremena za tebe i bitna si mi!

Kad sam s jednom svojom bivšom studenticom sjedila 6 sati u Importanne galeriji na kavi, a nitko nas nije poprijeko gledao, znala sam da sam inicirala u klub i da sam postala prava Hrvatica. Puno je ljubavi oko tog stola s kavom - kaže Tina koja je sasvim zadovoljna s onim što ima i ne želi više. To uključuje i da joj je najljepše na svijetu ići na odmor upravo u Hrvatsku, a od ljepote Plitvičkih jezera - nema dalje.

Mastercard i Jutarnji vjeruju da je budućnost turizma iskustveni turizam s fokusom na originalan, autentičan, personaliziran doživljaj koji postaje neprocjenjiv. Na platformi priceless.com Mastercard nudi luksuzna, avanturistička, neuobičajena iskustva, pogled iza scene i privatne doživljaje koje kreiraju stakeholderi u turizmu, a u serijalu Neprocjenjiva Hrvatska na jutarnji.hr testiramo luksuzna, gurmanska, hedonistička, adrenalinska iskustva.

A MOŽETE IH I VI ISPROBATI!


Projekt Neprocjenjiva Hrvatska napravljen je u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Mastercarda, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:02