TESTIRANJE UČENIKA

HZJZ nakon pobune izmijenio odluku o đacima, Capak priznao: ‘Tekst nije bio dovoljno jasan‘

Preporuka je izazvala negodovanje roditelja, pa ju je HZJZ promptno izmijenio
Krunoslav Capak
 Goran Mehkek/Cropix

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u četvrtak navečer objavio je nove preporuke, prema kojem sva školska djeca nakon izostanka zbog bolesti, pa i kada se primarno ne sumnja na covid-19, trebaju se testirati te se mogu vratiti u školu nakon zaprimanja negativnog nalaza. Odnosilo se to na situacije kod sumnje na običnu prehladu i običnu virozu, sumnje na alergiju, gastrointestinalne smetnje, upala uha ili bol u uhu, upala sinusa, bol u trbuhu, grlobolja, glavobolja, umor, pospanost, loše osjećanje, tek blago povišena tjelesna temperatura i sl. Ovakva preporuka izazvala je negodovanje roditelja, pa ju je HZJZ promptno izmijenio.

Prije izmjene preporuke zatražili smo pojašnjenje nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji su demantirali da će djeca trebati negativan test, osim u slučaju simptoma.

- Što se tiče testiranja učenika, liječnik primarne zdravstvene zaštite izdaje uputnicu za testiranje ako postoje medicinske indikacije za to. Roditelj i dalje može opravdati do tri dana izostanak učenika - rekli su iz Ministarstva i pojasnili da, ono što je sigurno, škole neće zahtijevati negativne testove za učenike koji su izostali više od tri dana s nastave bez obzira na razloge izostanka te se učenici mogu vratiti na nastavu bez ikakvih uvjeta i obaveza osim u slučaju kada im je izrečena mjera izolacije ili samoizolacije.

Da je došlo do pogreške, potvrdio je i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, koji je na današnjoj novinskoj konferenciji rekao da je došlo do pogrešnog shvaćanja, odnosno da tekst upute nije bio jasan.

- Namjera donošenja takve odredbe u našim preporukama bila je da se spriječi dolazak u školu djece koja, recimo, dva dana imaju neke simptome koji bi eventualno mogli biti covid, a znate da ima vrlo široke simptome, uključujući gastrointestinalne tegobe, da se bez testiranja i provjere vrate u školu. No, tekst koji je bio objavljen, moramo priznati, nije bio dovoljno jasan, preširoko je bio postavljen - kazao je Capak.

Pojasnio je da se djeca ne trebaju testirati u slučajevima u kojima je sasvim jasno da se ne radi o covidu, ako im je temperatura prestala nakon jednog dana ili ako su imala blago curenje iz nosa koje je prošlo nakon dva-tri dana.

U prijevodu, što se tiče školske djece, pravila ostaju kao i dosad. Ako se kod djeteta pojave simptomi koji ukazuju na covid, liječnik obiteljske medicine će dijete uputiti na testiranje. Jedina promjena tiče se samoizolacije, koja se skratila na deset dana, a ona već vrijedi i za onu djecu koja su trenutno u samoizolaciji.

Inače, prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, danas je u izolaciji bilo 2032 djece, i to 1267 učenika osnovnih i 765 učenika srednjih škola. Na nastavi zbog samoizolacije danas u Hrvatskoj nije bilo 9495 učenika, i to 6450 osnovaca i 3045 srednjoškolaca. Najveći je broj bolesne djece i one u samoizolaciji u Zagrebu.

Tako su u izolaciji u glavnom gradu 774 učenika, a u samoizolaciji njih 3805. Najmanje bolesne djece je u Ličko-senjskoj županiji, 14, a najmanji broj učenika u ovom trenu ima Virovitička županija, ukupno 27 učenika. Inače, školska djeca čine 23 posto svih aktivno oboljelih i 41 posto svih osob qa koje se nalaze u samoizolaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:14