APSURD

Inspektor zahtijeva veću plaću na temelju disertacije o utjecaju religije na promet u Varaždinu

Tomislav Panenić
 Bruno Konjević / CROPIX

Ministarstvo gospodarstva ovih se dana susrelo s neobičnim zahtjevom svog službenika rukovoditelja koji se odlučio izboriti za nešto bolji financijski položaj.

Načelno, priča je pohvalna: službenik je nakon godina studiranja stekao titulu doktora znanosti, 17. travnja ove godine odradio promociju pa logično poželio da mu institucija u kojoj je zaposlen odobri dodatak na plaću zbog stečene stručne spreme. Poslodavac, Ministarstvo gospodarstva gdje je taj rukovoditelj zaposlen tome baš i nije sklono: utvrdili su da njegova titula nema baš nikakve veze s poslom koji obavlja niti će pridonijeti svakodnevnom radu službe.

Riječ je, naime, o načelniku Sektora za tržišnu inspekciju Ministarstva gospodarstva (podaci poznati redakciji), koji je u veljači obranio doktorski rad iz područja religijskih znanosti, i to pred tročlanim Povjerenstvom Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu. Pored činjenice da je šef tržišnih inspektora za stjecanje doktorata odabrao baš religijske znanosti, još je više zbunjujuća bila sama tematika njegova doktorskog rada sažeta pod naslovom "Utjecaj religioznosti na prometnu kulturu Varaždinske županije" koja je bila teško spojiva s poslom koji načelnik obavlja. Tako je to, uostalom, precizirano i kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike koji predviđa da službenici u slučaju stjecanja stupnja doktora znanosti imaju pravo na uvećanje osnovne plaće u iznosu od 15 posto, ali samo ako je znanstveni stupanj "u funkciji poslova radnog mjesta na kojem službenik radi". To je u slučaju načelnika bilo posebno sporno. On, naime, skrbi o sektoru koji se bavi inspekcijskim poslovima iz segmenta propisa na području zaštite potrošača, provjeri tehničkih i sigurnosnih zahtjeva proizvoda, označavanju, obilježavanju i prezentiranju proizvoda. Osim toga, upravlja službom koja se bavi inspekcijskim nadzorom u prvom stupnju iz segmenta zaštite potrošača.

Kakve, dakle, veze taj posao ima s doktoratom koji povezuje religioznost i prometnu kulturu?

"Apsolutno nikakve, zbog čega je izvjesno da službenik nema puno osnove za traženi dodatak", doznajemo od jednog dobro upućenog izvora. Ipak, slučaj je na kraju završio na Komisiji za tumačenje odredbi kolektivnog ugovora od koje se tražilo da dodatno pojasne što se uopće uzima u obzir prilikom ocjene je li neki akademski stupanj u funkciji poslova radnog mjesta službenika, kao i može li se doktorat iz religijskih znanosti smatrati u funkciji njegova radnog mjesta... Oni su ukratko odgovorili da je za to potrebno usporediti opise poslova pojedinog radnog mjesta te sadržaj studijskog programa na kojem je stečen stupanj doktora znanosti, čime su načelniku ostavili malo nade da će izboriti povišicu.

Jutarnji je na ovu temu pokušao razgovarati i sa samim službenikom, ali ga nažalost nismo uspjeli kontaktirati. Iz javno dostupnih podataka u međuvremenu doznajemo kako je za radno mjesto načelnika sektora predviđen koeficijent od 3,007, što bi značilo da se osnovna plaća za ovo radno mjesto kreće oko 15.341 kunu bruto. S dodatkom za doktorat, ona bi trebala iznositi 17.642 kune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:04