ISPRAVAK INFORMACIJE

Ispravak informacije u članku ‘Kako se u Hrvatskoj dolazi do doktorata: ‘Tko želi varati, može to učiniti da ga nitko ne uhvati‘

Sveučilište u Augsburgu zaključilo je da nije bilo nikakva kršenja važećih promocijskih pravila ni znanstveno neprimjerena postupanja
Pavo Barišić
 Boris Kovacev/Cropix

U WEB izdanju 'Jutarnjega lista' od 11. svibnja 2021. u 12:59 objavljen je tekst Borisa Orešića 'Kako se u Hrvatskoj dolazi do doktorata: 'Tko želi varati, može to učiniti da ga nitko ne uhvati'. S obzirom da tekst sadrži netočne i nepotpune informacije, temeljem čl. 40. i na način propisan čl. 41. st. 1., kao i temeljem čl. 56. i 57. Zakona o medijima, prof. dr. sc. Pavo Barišić zahtijeva objavu ispravka i odgovora na objavljene informacije bez promjena ili dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskoga prostora.

Ističe kako nije točno da se u njegovom slučaju radi o navodnom 'pokušaju varanja na doktorskim disertacijama, kao i na drugim znanstvenim radovima'.

'Nadležna etička tijela na sveučilištima u Splitu, Zagrebu i Augsburgu jednoznačno su odbacila sve neosnovane prijave protiv mene i potvrdila da se ne radi o plagijatu niti njegovim pojavnim oblicima.

Netočna je i nepotpuna tvrdnja da je Sveučilište u Augsburgu „potvrdilo određene formalne pogreške u radu ustvrdivši da su one nedovoljne da se doktorat oduzme“. Sveučilište u Augsburgu odbacilo je neosnovanu prijavu i zaključilo da nije bilo nikakva kršenja važećih promocijskih pravila ni znanstveno neprimjerena postupanja. Konačan pravorijek glasi: „A) nema povrede općih 'Načela za postupanje u slučaju sumnje na nedolično znanstveničko ponašanje' Sveučilišta u Augsburgu te se nadalje B) ne može utvrditi ni povreda Pravilnika o promaknuću tadašnjega Filozofskog fakulteta I Sveučilišta u Augsburgu“. Protiv znanstvenika Đikića i Zovka vode se sudski postupci.

Neistinita je i nepotpuna informacija o „mišljenju“ Odbora za etiku kojim mi se navodno „pripisivalo i plagiranje znanstvenog rada“. Odlukom od 25. travnja 2017. Ustavni sud ukinuo je čl. 7. st. 4. Etičkoga kodeksa koji glasi: „završna je razina Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju“. Navedeni Odbor nije bio ovlašten o konkretnom predmetu donijeti bilo kakvo meritorno mišljenje. Ustavni je sud potvrdio da ocjenu o tome je li došlo do plagiranja prilikom kreiranja znanstvenoga i stručnoga rada mogu donijeti samo nadležna tijela sveučilišta. Općinski sud u Zagrebu donio je 30. travnja 2019. prvostupanjsku presudu kojom je, zbog „neistinite i klevetničke tvrdnje“ i povrede mojega „ugleda, časti, dostojanstva i imena“, bivšem predsjedniku Odbora za etiku Vlatku Silobrčiću naložio isplatu naknade štete i objavu presude u medijima', ističe Barišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:06