DEMANTI

ISPRAVAK TEKSTA 'AKO IMATE VIŠE OD 37,5 PRAKTIČKI JE NEMOGUĆE UĆI U BOLNIČKI KRUG KBC Osijek kamerom mjeri temperaturu na samom ulazu u bolnicu'

Povodom članka objavljenog 4. travnja 2020. godine na web stranicama Jutarnji.hr pod naslovom 'AKO IMATE VIŠE OD 37,5 PRAKTIČKI JE NEMOGUĆE UĆI U BOLNIČKI KRUG KBC Osijek kamerom mjeri temperaturu na samom ulazu u bolnicu' na zahtjev za ispravkom netočne ili nepotpune informacije objavljujemo ispravak ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Osijek doc. dr. sc. Željka Zubčića, dr. med.:

U navedenom tekstu iznesene su netočne informacije sadržaja: „...kada je 100-tinjak djelatnika bolnice, ali i neki pacijenti, moralo otići u samoizolaciju, jer su bili u kontaktu sa zaraženom osobom za koju se u tom trenutku nije znalo da je pozitivna. Činjenica da je tek nakon proboja virusa u bolnicu došlo do nužne reorganizacije protokola rada, pa i odluke da se počne raditi u timovima s turnusima od po 14 dana, a što je ranije također odbijano, govori i o tome da su ukazivanja na probleme bila opravdana.“

Nije točno kako je 100-tinjak djelatnika bolnice moralo otići u samoizolaciju jer su bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Dijelu djelatnika određena je mjera samoizolacije od strane nadležnog epidemiologa pri povratku iz drugih bolnica ili zbog putovanja u inozemstvo, budući da je dio djelatnika išao po svoje najmilije u žarišna područja.

Nije točno kako je tek nakon proboja virusa u bolnicu došlo do nužne reorganizacije protokola rada i da su tada organizirani timovi s turnusima po 14 dana i da je to ranije odbijano.

Rad timova je organiziran prije dolaska ministra Beroša, naime na sjednici Stručnog vijeća KBC-a Osijek koja je održana dana 16. ožujka 2020. godine, kao i Kolegij glavnih sestara, svi voditelji ustrojstvenih jedinica i glavne sestre obavješteni su o potrebi reorganizacije rada i formiranju timova. Rasporedi rada timova za veliki dio ustrojstvenih jedinica složeni su prije dolaska ministra Beroša u Osijek.

Na navedenoj sjednici Stručnog vijeća dane su daljnje upute za postupanje, dok su se sastanci s pojedinim voditeljima ustrojstvenih jedinica održavali svakim danom i prije održavanja sjednice Stručnog vijeća kako bi se na što bolji način organizirao rad. Kako se situacija mijenjala iz dana u dan, sve se rješavalo u hodu te se donosile odluke u dogovoru s voditeljima sukladno situaciji u kojoj smo se nalazili, tako je na Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu organiziran predtrijažni punkt gdje su liječnik i medicinska sestra mjerili tjelesnu temperaturu beskontaktnim mjeračem i provodili kontrolu putem epidemiološkog upitnika. Dodatni predtrijažni punktovi bili su organizirani na ulazu u Kliniku za unutarnje bolesti, Kliniku za pedijatriju i Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju gdje se također provjerala tjelesna temperatura i provodio epidemiološki upitnik. Također, medicinske sestre mjerile su tjelesnu temperaturu na zapadnom ulazu u KBC Osijek, dok se na istočnom ulazu vršila „drive-in“ kontrola mjerenja tjelesne temperature. Postupak nabave termovizijske kamere je započeo početkom ožujka, a u dogovoru sa ZZJZ upućen je epidemiolog na rad u KBC Osijek te prateći njegove savjete na terenu reorganiziran je proces trijaže.

Vjerujemo kako i sami znate kako su ograničena saznanja o punom spektru kliničke slike oboljelih, iako su najčešće zabilježeni simptomi povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje, bolovi u mišićima, umor i opća slabost, ali također je moguće da oboljeli na COVID-19 nemaju nikakvih simptoma niti znaju da su zaraženi, tako oboljele jedino testiranje može detektirati. Ne postoji specifično liječenje za ovu bolest o kojoj svakodnevno učimo i borimo se protiv nje. Naši liječnici i medicinske sestre i tehničari i ostali zaposlenici, danonoćno rade i pružaju pomoć svima kojima je pomoć potrebna, svoj posao obavljaju savjesno, profesionalno i odgovorno.

Svim našim zdravstvenim djelatnicima dane su upute za postupanje u slučaju postavljanja sumnje na COVID-19, a koje su objavljene na našoj Internet stranici i Intranetu. Upute su dane i napisane sukladno preporukama stručnih osoba - profesora epidemiologije, profesora infektologije i profesora mikrobiologije, a koje se prema potrebi svakodnevno ažuriraju prateći upute HZJZ i MIZ-a. Povjerenstvo za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija KBC-a Osijek svakodnevno prati provođenje uputa te stoji na raspolaganju za sve nejasnoće, zajedno s epidemiologom koji je dostupan od 0-24 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:31