DEMANTIJ

Ispravak teksta ‘Strava u Zadru: Puštanje počinitelja na slobodu novi je način silovanja djevojčice’

 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Objavljujemo ispravak informacija objavljenih na portalu Jutarnji.hr 14. listopada 2019. pod naslovom 'Strava u Zadru: Puštanje počinitelja na slobodu novi je način silovanja djevojčice.'

'U tekstu članka, čiji autor je Slavica Lukić, iznesene su nepotpune i netočne informacije.

Iznošenjem netočnih i nepotpunih informacija o navedenom slučaju u javnost, bez uvida u cijeli sudski spis, dokaze i isprave na temelju kojih je odlučivao podnositelj zahtjeva, javnosti je predočena nepotpuna slika tog slučaja.

Netočne su informacije: da su „sedmorica mladića u dobi od 17 do 19 godina u više navrata grupno silovali petnaestogodišnju djevojčicu”, „... da je pet od sedam mladića silovalo djevojku sedam puta od ljeta prošle do ljeta ove godine”, „slučaj grupnog silovanja prerasta u pravosudni skandal nakon što je sudac istrage Ivan (Ivica) Marković mladiće prijavljene za višestruko silovanje odmah nakon ispitivanja pustio iz istražnog zatvora.”

Točno je to da su podnositelju zahtjeva kao sucu istrage privedena petorica mladića od kojih je (samo) jedan osumnjičen za silovanje, a ostala četvorica za druga, blaža kaznena djela protiv spolne slobode, što je u priopćenju za javnost navelo i državno odvjetništvo i time potvrdilo da nije bilo grupnog silovanja.

Za preostalu dvojicu od sedmorice mladića, koji se spominju u tekstu ovog članka, državno odvjetništvo nije podnijelo prijavu niti prijedlog za određivanje istražnog zatvora, zbog čega ih sudac istrage nije mogao pustiti na slobodu a ni zatvoriti.

Nepotpuna je informacija da je podnositelj zahtjeva prijavljene pustio na slobodu.

Podnositelj zahtjeva je kao sudac istrage svoj petorici privedenih osumnjičenika zbog opasnosti utjecaja na žrtvu kao svjedoka odredio mjere opreza koje je dužna izvršavati i nadzirati policija, uz pridržaj istražnog zatvora.

Utvrđeno je da ne postoji opasnost ponavljanje djela, kao osnova za određivanje istražnog zatvora. Podnositelj zahtjeva svoju odluku donio je u zakonito provedenom postupku na temelju svojih ovlasti i nadležnosti.

Konačno, odlukom Ustavnog suda broj U-III-4424/2019 od 13. studenog 2019., povodom ustavne tužbe jednog od osumnjičenika, utvrđeno je da je izvanraspravno vijeće naknadno nezakonito odredilo istražni zatvor i da je došlo do povrede prava na slobodu osumnjičenika.

Netočne su također informacije „o mogućim utjecajima na štetu žrtve”, zatim da su osumnjičenici djeca „utjecajnih roditelja”.

U sudskom spisu osim imena, ne postoje nikakvi podaci o roditeljima osumnjičenika. Prema podacima u spisu osumnjičenici su prosječnog ili slabijeg imovinskog stanja. Podnositelj zahtjeva ne poznaje osumnjičenike, a ni njihove roditelje, te opovrgava informacije iznesene u tekstu.

U tekstu su navedene daljnje netočne informacije:

- da je puštanje počinitelja na slobodu novi način silovanja djevojčice

- da slučaj prerasta u pravosudni skandal,

- da je sudac donio sramotnu odluku,

- protiv suca pokrenuti... postupak zbog neprofesionalnog i nemoralnog postupanja

- i da se pravosuđe (a time i podnositelj zahtjeva koji je odlučivao u konkretnom slučaju) pretvara u suučesnika grupnog silovanja žrtve.

Podnositelj zahtjeva, Ivan Marković'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:16