PENAVA ZA JUTARNJI

‘Istina je, nisam razgovarao s Nicolierovom majkom. Medved je tu obitelj uzeo pod svoje. Ali bolje da ne kažem sve što znam...‘

Penava je najavio kako će ove godine Kolonu sjećanja prevoditi pripadnici HOS-a i poručio ‘svima onima koji imaju nešto protiv HOS-a‘ da ne trebaju dolaziti

Ivan Penava

 Damjan Tadic/Cropix

Lyliane Fournier te Paul Nicolier, majka i brat Jean-Michel Nicoliera, Francuza koji je branio Vukovar u odori HOS-a i ubijen na Ovčari zgroženi su što je gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava, njegov lik i poruku: "Vukovar, moj izbor i u dobru i u zlu", izgovorenu francuskim reporterima u podrumu vukovarske bolnice neposredno prije pada grada iskoristio za plakat i slogan ovogodišnjeg obilježavanja pada grada.

Penava je najavio kako će ove godine Kolonu sjećanja prevoditi pripadnici HOS-a i poručio "svima onima koji imaju nešto protiv HOS-a" da ne trebaju dolaziti 18. studenoga na obilježavanje stradanja Vukovara u Domovinskom ratu. Time je izazvao niz negativnih reakcija, posebno majke i brata Jean-Michela Nicoliera koji, kako je majka izjavila za Jutarnji, o tome ništa nisu znali.

Penavu smo zamolili da objasni svoj postupak prema obitelji.

- Izuzetno cijenim mamu Jean-Michela Nicoliera kao i brata. S njima sam više puta surađivao na području grada Vukovara, kako po pitanju postavljanja biste, imenovanja pješačkog mosta kao i nebrojenim prigodama komemoriranja. Suzdržat ću se bilo kakvih drugih komentara, prvenstveno poštujući žrtvu njenog sina. Tu ću se zaustaviti.

Dakle, točno je da niste razgovarali s majkom i zatražili dopuštenje da stavite fotografiju njenog sina na plakat za ovogodišnje obilježavanje tragedije?

- To je apsolutno točno, kao što je točno da ni mnogo puta prije to nismo činili. Jednako kao što je točno i da je cjelokupni ovaj angažman u interesu skretanja pozornosti, prije svega Tome Medveda koji je uzeo tu obitelj pod svoje okrilje, a davno prije Tome Medveda ja sam surađivao s tom obitelji. Zato je sada bolje da šutim i ne kažem sve što imam jer bi svašta moglo izaći na vidjelo, a ne bi pridonijelo zajedništvu i uspomeni na Jean-Michela Nicoliera. Jean-Michel Nicolier kao i drugi pripadnici HOS-a koji su se borili u Vukovaru, jednako kao i svi hrvatski branitelji Vukovara u velikom dijelu su nadrasli svoje ime i prezime i pripadaju našoj zajedničkoj vukovarskoj i hrvatskoj povijesti. To je trag moga razmišljanja.

Po vama ispada kako se preko Jean-Michela Nicoliera, te njegove majke i brata vode politički obračuni. Sada ministra Medveda optužujete da ih je uzeo pod svoje... Nije li to u najmanju ruku jadno?

- Mogu vam reći da je u našim medijima puno toga jadno. Jadno je što u medijima nisam vidio ni približno ovakav angažman po pitanju nedavno otvorenog muzeja Draži Mihailoviću pokraj Beograda...

Ne bih se složila s vama. Mediji su reagirali na otvaranje muzeja Draži Mihailoviću i isticali kako je to neprihvatljivo.

- Ne morate se složiti sa mnom, ali prenesite što govorim. Jednako tako nije se prenosilo da se na Trnjanskim krijesovima grupa antifašista iz Vojvodine, dakle zemlje koja je rehabilitirala četnički pokret, uz pjesmu ‘Zovi samo zovi‘, uzvikivala i pjevala "Gazi Ustaše!". Tako da ovo što je mainstream i pokušava se prikazati u javnosti je jedno, a ono što Hrvatska štuje, a štovao je i Jean-Michele Nicolier i sadržano je u njegovoj posljednjoj izjavi iz bolnice, je nešto sasvim drugo. To je puno dublje i nešto što je naša povijest i emocija. Toliko o toj temi, pa tko želi shvatit će, a tko ne želi neće, i neće se složiti nikada. I to je u redu. Teško mi je prihvatiti, ali moram jer je to realnost.

Je li vam, sada kad vidite negativne reakcije majke i brata, pa i cijele javnosti, ipak žao što ste iskoristili Jean-Michela Nicoliera za svoju političku poruku?

- Vidjet ćete te navodno negativne reakcije kroz iskaze njegovih suboraca i sudjelovanje u Koloni sjećanja. Pokušava se nakon prvog iznenađenja i nespremnosti medijske oligarhije na ovu temu sada organizirati i kreće se s ovakvim tezama. Ali ja sam vrlo spokojan i jednako kao uoči prosvjeda kada smo vodili iste razgovore, kada su ti isti bili spremni minimalizirati brojku, poruke i sve drugo. Ponovit ću svima - kome je drag HOS, tko poštuje vrijednosti Domovinskog rata, obranu grada Vukovara i njegovu žrtvu, dobro je došao u Vukovaru. Tko to ne poštuje, opet ću ga zamoliti, naglašavam zamoliti, a ne zabraniti kako mediji interpretiraju, da izbjegnu Vukovar jer ga očito ne poštuju i ne žele vidjeti stvari koje su se ovdje događale u svjetlu činjenica, nego u svjetlu svojih svjetonazora, političkih opredjeljenja i politikantstva.

Osobno se ne slažem s promicanjem U i vrijednosti koje se kroz to propagiraju. Znači li to da kao osoba koja voli svoju domovinu nisam dobro došla u Vukovar?

- Na tragu vaše izjave mogu reći kako dijelimo iste vrijednosti. Međutim, ne znam zašto, ali mnoge vaše kolege koji slijede Andreja Plenkovića i Tomu Medveda uporno izbjegavaju vidjeti ono što sam, ne slučajno, prvo naglasio, a to je da svatko tko dođe u odori HOS-a mjeriti kukuruz neka jednako tako zaobiđe Vukovar. Mislim da sam dovoljno rekao na tu temu i svom odnosu o stvarima o kojima govorite. Znači, kontekst Drugog svjetskog rata, nacizma i fašizma je nešto nepoželjno, što blati i čemu nema mjesta u gradu Vukovaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:39