AFERA PRAĆENJA DRŽAVNOG ODVJETNIKA I NOVINARA

Jadranka Kosor: 'Zašto baš mene pitate? Da sam znala za uhođenje, naravno da bih reagirala!'

Zagreb, 131212.Sabor.Nastavak sjednice Sabora o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja kojima se dopusta izmjenama zakona objava Registra branitelja.Na fotografiji: Jadranka Kosor.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Zašto baš mene pitate? Ja sam bila premijerka, nisam bila na čelu tog sustava. Nisam bila na čelu ministarstava, nego sam bila na čelu Vlade koja se zauzimala za uspostavljanje pravne države u punom smislu te riječi. Dakle, ne mogu komentirati napise u medijima dok nemam punu informaciju je li to točno ili nije. Ali, vjerujem, sigurna sam, da će institucije pravne države pokrenuti postupke, da ćemo doznati istinu. Očekujem da će i Državno odvjetništvo reagirati - komentirala je Jadranka Kosor, koja je u vrijeme praćenja glavnog državnog odvjetnika i osam novinara bila predsjednica Vlade.

Karamarko i Grbić naredili da se prati Bajić, glavni urednik Jutarnjeg i još 7 novinara! PLEŠE: 'HDZ-ovska policija istog je mentalnog sklopa kao ona iz doba Tuđmana i Pašalića' NOVINARKA JUTARNJEG VANJA NEZIROVIĆ: Zašto me policija pratila

Na pitanje, misli li da je Tomislav Karamarko morao znati za uhođenja, Kosor je ustvrdila kako to treba pitati Tomislava Karamarka. I on je, kao što znate, saborski zastupnik, i vjerujem da je danas ovdje negdje - rekla je Kosor.

No, Karamarko je danas na summitu EPP-a u Bruxellesu. Kosor je, nadalje, ustvrdila, kako o uhođenju novinara i glavnog državnog odvjetnika nije imala nikakva saznanja.

- Da sam imala saznanja da se, kako navode neki mediji, prisluškuju ili uhode novinari ili glavni državni odvjetnik, naravno da bi reagirala. Naravno, kao i svaki drugi građanin, jer postoji samo jedan način da se reagira na to. Prema tome, to su vrlo ozbiljne optužbe, i vjerujem da će institucije pravne države brzo i učinkovito reagirati. Moramo doznati pravu istinu, onda se, eventualno, moraju pokretati neki postupci, jer ako to ostane visiti u zraku, samo u medijima, malo će se prepričavati, ali to bi bilo jako, jako loše - rekla je bivša premijerka i ustvrdila kako ta uhođenja i izlisti ne mogu ugroziti istragu o Fimi Mediji.

- Ako se to događalo, kao što piše, potkraj prošle godine, mislim da ne. Zapravo, sve je bilo gotovo, kao što znate, optužnica protiv HDZ-a podignuta je 9. prosinca, ali je puno prije toga došla obavijest da je stranka pod istragom. I tu je bilo navedeno tko je sve pod istragom, nekoliko osoba, i mi smo kao stranka dobili obavijest da smo pod istragom kao stranka. Prema tome, to više ništa nije moglo ugroziti ili zaustaviti. Ali, bez obzira na to je li moglo ugroziti, treba ustanoviti, vrlo je zabrinjavajuće da bi glavni državni odvjetnik bio nadziran od bilo koga, osim što mora podnijeti izvješće Hrvatskom saboru. Mi smo izmjenama Ustava 2010. dodatno osigurali potpunu neovisnost državnog odvjetništa i rad državnog odvjetnika. Tako da bilo čiji neovlašten, protuzakoniti nadzor, naravno da se mora dodatno propitati, ali vrlo sam suzdržava jer ne znam je li to istina ili neko naklapanje - zaključila je Kosor.

Gordan Jandroković: 'Ako Ostojić ništa ne zna, kako očekujete da bih ja nešto mogao znati'

- O tome nije bilo riječi na Vladi, i Vlada nije mjesto na kojemu se o takvim stvarima raspravlja. Predsjednik HDZ-a Karamarko dao je izjavu po tom slučaju, i ja tome nema što dodati. A vas, cijenjenog kolegu iz Jutarnjeg lista, uputio bih na tekst cijenjenog kolege Beškera u kojem kaže da je skandalozno ako je istina da se to dogodilo, a da je još skandaloznije ako to ne propitujemo i bez dokaza i bilo kakvih argumenata o tome već imamo svoj stav. Pa, evo, pročitajte kolumnu uvaženog novinara, on će vam odgovoriti na to pitanje.

Ali vi meni i dalje niste odgovorili, je li prihvatljivo pratiti novinare?

- Naravno da to nije prihvatljivo.

Ali, upravo to je radio MUP Vlade u kojoj ste vi sjedili.

- Ja u ovom trenutku nemam službenu informaciju, potvrdu da se to dogodilo. Sadašnji ministar unutarnjih poslova, gospodin Ostojić kaže da o tome ništa ne zna. Kako onda očekujete od mene, saborskog zastupnika, da o tome nešto znam, ako ministar unutarnjih poslova o tome ništa ne zna, a vidio sam na internetu da je Grbić to demantirao da se to događalo. Čekajmo da se dobijemo nekakvu službenu informaciju vezano za taj slučaj. Ako se događalo praćenje novinara i njihovi izlisti, naravno da to nitko normalan ne može podržati.

Mislite li da je premijerka Jadranka Kosor o tome nešto znala?

- To su operativne akcije o kojima nisu bili obavješćivani ministri u Vladi, bar su to moje spoznaje. O takvim stvarima nitko od nas na Vladi nije imao bilo kakvo izvješće niti informacije.

Darko Milinović: 'Ja o tome nemam nikakvih saznanja'

- Ja o tome ne znam ništa. U to vrijeme potpredsjednica Vlade, dakle koordinatorica za društvene djelatnosti, dakle nadležna i za MUP, bila je gospođa Đurđa Adlešić. Kada je ona otišla onda je bilo logično da ja kao tadašnji potpredsjednik Vlade preuzmem kordinaciju za društvene djelatnosti. Ali, dobro je znano koliko je tadašnja predsjednica Vlade imala povjerenje u mene, pa je tu koordinaciju preuzeo tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Prema tome ja o tome nemam nikakvih saznanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 09:20