POSJET DEŽELI

Josipović: Slovenija je naš prijatelj i zato sam prvo došao vama

 Leon Vidić / Delo / Cropix

ZAGREB - Prijateljstvo između Slovenije i Hrvatske traje stoljećima i baš zato što ćemo sutra biti skupa i u Europskoj Uniji, za svoj prvi službeni posjet izabrao sam Sloveniju - poručio je predsjednik Ivo Josipović sa svog prvog bilateralnog službenog puta u Sloveniju nakon razgovora sa slovenskim kolegom Danilom Türkom na Brdu kod Kranja.

Složili su se kako napori dviju vlada da se riješe otvorena pitanja i skori ulazak Hrvatske u EU otvaraju novo poglavlje u odnosima Hrvatske i Slovenije.

Kompromisi i pravo

- Sretni smo i zadovoljni što Slovenija podržava ulazak Hrvatske u EU i što se otvorena pitanja počela rješavati, pa i ona sporna - istaknuo je hrvatski predsjednik.

Govoreći o arbitražnom sporazumu oko granice, slovenski predsjednik rekao je da je u njega ugrađeno načelo pravednosti koje bi se, smatra, trebalo primijeniti i na rješavanje otvorenih pitanja među državama bivše SFRJ. Komentirajući činjenicu što je kao zastupnik glasao protiv tog sporazuma, Josipović je istaknuo da i njegov stav pokazuje da su u rješavanju sporova potrebni kompromisi, ali i da se sporovi moraju riješiti na temelju međunarodnog i nacionalnih prava.

Idući tjedan održat će se Regionalna konferencija o zapadnom Balkanu koju organiziraju hrvatska i slovenska vlada pa Josipović vjeruje da će razgovori između Jadranke Kosor, Boruta Pahora i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića biti novi početak odnosa u regiji, ali i odnosa između Hrvatske i Srbije.

Gospodarski forum

Josipović i Türk su nakon razgovora sudjelovali na slovensko-hrvatskom gospodarskom forum, a hrvatski predsjednik se poslije u Ljubljani trebao susresti i sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:39