JEZIK I GOVOR

Kako ispravno pisati datume i mjesta? ‘Kad se zapisuje i mjesto i vrijeme moguća su dva načina zapisa...‘

‘Pogrešno je reći dolazi drugi petog ili drugi svibnja‘, kaže magistar hrvatskog jezika i književnosti Lobel Filipić

Lobel Filipić s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje

 Screenshot/jutarnji/

Datum se može bilježiti na nekoliko načina, samo brojkama i to arapskim ili rimskim, te brojkama i slovima. Tako tvrdi u Jeziku i govoru magistar hrvatskog jezika i književnosti Lobel Filipić s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Prema njegovim riječima ispravno je napisati: 25. prosinca 2022.. Tada naziv mjeseca dolazi uvijek u genitivu – siječnja, veljače, ožujka... Drugi je način pisati brojkama, na primjer 12. 8. 2002..

- U izrazima poput ‘dolazi 2. 5.‘ ili ‘dolazi 2. svibnja‘ i broj se čita u genitivu jer je taj izraz skraćen od ‘dolazi drugog dana mjeseca svibnja‘. Dakle, pogrešno je reći dolazi drugi petog ili drugi svibnja. Slično, ali rimskim brojkama bilježi se 5. VI. 2012. i tad se rimskom brojkom zamjenjuje naziv mjeseca. Važno je napomenuti da uvijek iza broja dolazi točka koja označava redni broj, a nakon točke dolazi bjelina, odnosno razmak. Također, brojevi manji od deset pišu se jednoznamenkasto, bez nule koja im prethodi. Dakle pogrešno je pisati 05. 06. 1988. s početnom nulom, a ispravno je 5. 6. 1988. bez nula ispred znamenke i s razmacima između brojeva - objašnjava Filipić, dodajući kako u nekim drugim jezicima i oblicima zapisa vrijede druga pravila i njih je potrebno poštivati kad se koristimo tim jezikom ili primjerice računalno kodiranim zapisom, jer tako zahtijeva programski jezik ili računalni sustav. Stoga je moguće u takvim slučajevima brojeve pisati s početnom nulom, dan, mjesec i godinu odvajati kosom ili vodoravnom crtom te mijenjati položaje dana, mjeseca i godine u zapisu pa da je na prvome mjestu mjesec ili godina.

- I još jedna napomena. Kad se zapisuje i mjesto i vrijeme, a to je često u službenim dokumentima, dopisima ili službenoj elektroničkoj pošti, moguća su dva načina zapisa. Primjerice - ‘u Zagrebu 5. ožujka 2022.‘ ili ‘Zagreb, 5. ožujka 2022.‘. Kad mjesto dolazi s prijedlogom i nalazi se u lokativu, iza mjesta se, a prije datuma ne piše se zarez. Ako pak mjesto dolazi u nominativu, iza mjesta, a prije datuma piše se zarez - poručuje Lobel Filipić.

Poštovani gledatelji i čitatelji, pitanja u vezi s hrvatskim jezikom i govorom možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:47