REAKCIJA BIVŠEG HDZ-ovog MINISTRA

KALMETA 'Još od prošlog tjedna znam za USKOK-ovu istragu. Lako ću dokazati da nisam kriv'

Bivši HDZ-ov ministar našao se pod istragom Uskoka zbog sumnja da je iz HAC-a izvukao 30 milijuna kuna
 Cropix

ZADAR - Ne osjećam se krivim. Osjećam se dobro, naravno, bilo bi bolje da takvih stvari nema, ali kad su tu, s tim se može i dalje živjeti - kazao je za zadarski.hr Božidar Kalmeta nakon što su mediji objavili informaciju da je USKOK i na njega proširio istragu u sklopu afere HAC - Remorker.

USKOK OBJAVIO 'Proširili smo istragu i na Kalmetu. Iz HAC-a je s drugima izvukao 30 milijuna kuna'

- Obavijest o proširenju istrage USKOK-a dobio sam početkom prošlog tjedna. S obzirom na ono što mi se stavlja na teret mislim da ću lako dokazati da to sa mnom nema veze. To je za mene stara priča, u njoj nema ništa novo i tijekom postupka dokazat ću svoju nevinost - kazao je Kalmeta u telefonskom razgovoru za zadarski.hr.

Kalmeta je za televiziju N1 rekao da misli kako ga nitko nije teretio za navedena kaznena djela te nije želio okvalificirati postupak kao politički motiviran.

- Ne, gotovo sam siguran da me nitko nije teretio jer me ne može teretiti. Ne bih postupak kvalificirao kao politički motiviran. Angažirao sam odvjetnika koji će raditi na slučaju.

Kalmetin odvjetnik, Krešimir Vilajtović, rekao je za N1 da će uložiti žalbu na istragu te da njegov klijent nije dosad bio ispitivan u USKOK-u.

Bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta našao se pod istragom Uskoka zbog sumnja da je s dvojicom svojih suradnika iz ministarstva Zdravkom Livakovićem i Milivojem Mikulićem te čelnicima Hrvatskih autocesta (HAC) Josipom Sapunarom i Stjepkom Bobanom iz tog javnog poduzeća izvukao najmanje 30 milijuna kuna, od kojih su, po sumnjama tužiteljstva, međusobno podijelili najmanje 24,5 milijuna kuna.

Jutarnji list je 11. listopada objavio svjedočenje bivšeg člana Uprave HAC-a o Kalmeti

Podsjetimo, Jutarnji list prošlog je mjeseca prvi objavio iskaz Josipa Sapunara, bivšeg člana Uprave za financije HAC-a kojim je ovaj teško optužio bivšeg HDZ-ova ministra.

- U nekoliko navrata kada sam Zdravku Livakoviću predavao novac izvučen preko Premilovca, Livaković mi je govorio da je to novac za Kalmetu i za Zadar. Ja sam iz toga shvatio da dio tog novca Livaković predaje osobno Kalmeti, dok se preostalim dijelom financiraju političke struje bliske Kalmeti i Livakoviću u Zadru. Ovo objašnjavam zato što su Kalmeta i Livaković inače kada bi govorili o Zadru govorili o političkoj grupaciji, odnosno političkoj strukturi kojoj su pripadali i koja je u Zadru bila njihova politička baza, a ne, naravno, o gradu Zadru i njegovim stanovnicima. Pojašnjavam da kada mi je Livaković u više navrata govorio kuda ide novac, izrijekom je spomenuo Božidara Kalmetu - rekao je istražiteljima Sapunar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:31