SVI TOMINI LJUDI

KARAMARKOVIH 12 Predsjednik HDZ-a odabrao ministre za dolazak na vlast

Kolakušić i Turudić HDZ-ovi kandidati za ministra pravosuđa
 Ante Cizmic/Cropix

Mi smo već sad spremni preuzeti vlast i odgovornost u državi, ali neću objavljivati imena naših ministara - izjavio je šef HDZ-a Tomislav Karamarko. Napomenuo je i kako za ministre u njihovoj vladi osnovni uvjet neće biti članstvo u HDZ-u ili u strankama njihovih koalicijskih partnera, nego će ta osoba morati biti stručnjak.

A tko su ljudi čija imena Karamarko ne želi iznositi? Izvori iz stranke kažu kako još ništa oko toga nije dogovoreno, i da se situacija mijenja od dana do dana. Ipak, da Karamarko ovih dana mora sastaviti Vladu, ovo bi, prema informacijama iz vrha stranke, bila ekipa u prvom planu:

Domagoj Milošević i Davorin Mlakar - jedini su,doznajemo, iz bivše HDZ-ove Vlade koji imaju šansu ući i u novu. Milošević kao bivši potpredsjednik Vlade za investicije dobro kotira i kod novog šefa, pa u ovom trenutku ima najveće šanse postati potpredsjednik Vlade za gospodarstvo. Mlakar bi, pak, mogao postati ono što je nekad bio - ministar uprave. U ključnim ministarstvima, onima za gospodarstvo i financije, vlada trenutačno gužva. Kao kandidati za šefa financija spominju se Martina Dalić i Goran Marić, no više šansi ima Dalić, obzirom da Mariću neki u HDZ-u zamjeraju njegov kritičan stav prema bankama.

U HDZ-u napominju da bi Karamarko na ovu funkciju mogao dovesti i nekog stručnjaka izvan stranke, a nagađa se i o nekima iz inozemstva, ali hrvatskih korijena. I u sektoru gospodarstva više je kandidata - dekan ZŠEM-a i jedan od autora HDZ-ova gospodarskog programa Đuro Njavro, potom profesor s Ekonomskog fakulteta i aktualni šef Odbora za gospodarstvo Marko Kolaković, te europarlamentarka Ivana Maletić. Iako bi se za nju zbog stručnosti oko EU fondova, prije reklo da bi mogla naslijediti Branka Grčića, upućeni u HDZ-u kažu kako je ona nova zvijezda u stranci i da će joj pripasti puno značajnija pozicija. Tvrde kako je Karamarko stalno hvali, te su uvjereni da će upravo ona biti ministrica gospodarstva. HDZ-ov ministar pravosuđa, doznajemo, mogao bi postati sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić s kojim su Karamarko i Brkić ovih dana, navodno, već obavili neke razgovore.

U konkurenciji za to mjesto su i šef županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić te HDZ-ov odvjetnik Vladimir Terešak. Najviše šansi za ministra zdravstva imaju Ante Ćorušić i Željko Reiner, s tim da Ćorušić ima veće šanse jer je u boljim odnosima sa šefom. No, nepoznanica ne bi trebalo biti oko mjesta ministra vanjskih poslova. Ono je, navodno, rezervirano za Mira Kovača kojeg je Karamarko već doveo na funkciju međunarodnog tajnika HDZ-a, nakon što je smijenio Davora Stiera. Kovač slovi kao jako ambiciozan i kako tvrde u HDZ-u, stalno je sa šefom u obilasku terena.

Tajnicima Brkiću i Čuljku MUP i obrana

Mjesto ministra unutarnjih poslova moglo bi pripasti glavnom tajniku Milijanu Brkiću, dok bi prvi čovjek obrane mogao postati politički tajnik Tomislav Čuljak. Brkić i Čuljak mogli bi se i zamijeniti na tim pozicijama, a kako će biti odlučit će sami. Naime, u HDZ-u ističu kako će njih dvojica moći odabarti ono što žele raditi. U kombinacijama za ministra obrane bio je i Damir Krstičević, ali on, navodno, to ne želi zbog svojih privatnih poslova. Dva su kandidata i za ministra obrazovanja - Damir Jelić i Tomislav Djonlić, obojica bliski šefu HDZ-a, pa će i izbor biti očito malo teži. Mjesto ministra prometa moglo bi pripasti Olegu Butkoviću, dok bi resor kulture preuzela Anja Šovagović. Za mjesto ministra turizma spominje se Gari Cappelli, ali to, doznajemo, nije sigurno. Poljoprivreda bi,pak, pripala HSS-u, ali u HDZ-u, kako doznajemo, oko toga ima dosta otpora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:42