MANIPULIRANJE POTROŠAČIMA

KAŽU DA JE GRATIS, ALI SAMO KAŽU Tajna inspekcija hrvatskih trgovina razotkrila veliku prevaru!

Reporter Like!-a Antun Novak danima je obilazio dućane i trgovačke lance kako bi provjerio jesu li proizvodi označeni kao besplatni uistinu takvi. Pronašao je niz primjera u kojima robu označenu kao "gratis" trgovci itekako dobro naplate
 AFP/Like

Kupovina proizvoda u trgovačkim lancima u kojima je sve dostupno na jednom mjestu već je odavno postala praksa prosječnog Hrvata. Često se kupuje i više nego što je potrebno, dijelom radi raznolikosti ponude, a djelomično i radi smišljenog oglašavanja od strane trgovaca bilo na licu mjesta ili u medijima, oglašavanja raznoraznih akcija, sniženja, popusta i općenito povoljne kupnje. Jedan od takvih primjera su i proizvodi koji dolaze u pakiranjima od više komada pri čemu, ako kupite cijeli paket koji na sebi ima oznaku “+1 (ili više ovisno o proizvodu) gratis”, taj jedan dobijete besplatno.

Ili bi ga barem trebali dobiti. U praksi, naime, u dosta primjera to nije slučaj. Iako su oglašeni kao besplatni, oni nas ipak koštaju. Nekad lipu, nekad kunu, nekad kao sam osnovni proizvod.

Time se izravno krši točka 20. članka 35. Zakona o zaštiti potrošača koja kao zavaravajuću poslovnu praksu smatra: “Označavanje proizvoda oznakama gratis, besplatno, bez naknade i sličnim oznakama ako potrošač mora za taj proizvod platiti bilo koji iznos različit od nužnih troškova odgovaranja na poslovnu praksu...”.

Prekršaji ove vrste mogu se sresti u gotovo svim hrvatskim lancima supermarketa. Kako doznajemo od Ilije Rkmana, dopredsjednika Društva Potrošač, jedan od razloga za to je i smanjenje broja inspektora koji se bave ovakvim kršenjem zakona jer je od 1. 1. 2014. rasformiran državni inspektorat, a njegovu je nadležnost preuzela gospodarska inspekcija Ministarstva gospodarstva, koja broji mnogo manje službenika. Prema njegovim riječima, inspektori na teren izlaze više prema dojavama građana nego po službenoj dužnosti.

Dizanje i spuštanje cijena istih proizvoda u različitim pakiranjima još je jedan od načina privlačenja kupaca. Danas je na akciji proizvod od 100 g, drugi tjedan onaj od 200, a za mjesec dana onaj od 500 g. U dva mjeseca kupit ćete sva tri pakiranja jer će u tom razdoblju sva tri biti na akciji. I mislit ćete da štedite iako zapravo trošite više nego što ste mislili i punite blagajnu supermarketa koji zbog visokih marži ionako dobro zarađuje i na tim sniženim proizvodima. “Kupite tri, a platite dva sistem stvara nove članove programa o lojalnosti”, smatra Rkman. U svijesti potrošača stvara se osjećaj lojalnosti prema mjestu gdje, po njegovom mišljenju, kupujući dobro prolazi.

Iako smo većinu sadašnjih mehanizama prema kojima funkcionira tržište robe široke potrošnje preuzeli od EU, za zapadom još uvijek zaostajemo. Nejasnoće, sive zone, strateško obmanjivanje i prikrivene malverzacije još uvijek nas razdvajaju od tržišta zemalja koje bi nam trebale biti uzori.

Riječ “gratis” kao dio ambalaže

Zanimljivo je da se na hrvatskom tržištu mogu naći brojni proizvodi s oznakom “gratis”, kod kojih zapravo nije sigurno na što se ona odnosi. Naime, ti se proizvodi zapravo na tržištu nalaze isključivo u takvom pakiranju, odnosno ne postoji verzija proizvoda koja u sebi nema “gratis” udio. Npr. pivo Löwenbräu u pakiranju od dvije litre nosi oznaku “pola litre gratis”. Međutim to je jedino pakiranje tog piva u takvoj ambalaži. Ne postoji boca od litre ili pola litre, tako da je zapravo nemoguće odrediti što je gratis u tom pakiranju i koliko ćete kupnjom tog proizvoda uštedjeti, jer ne postoji sličan proizvod za usporedbu. Takvih primjera na policama naših supermarketa ima bezbroj, od jogurta, sokova, pasti za zube, sredstava za čišćenje, pašteta, kava, dvopeka, hrane za životinje itd. Ovdje krivicu snose proizvođači koji svjesno krivo i lažno obilježavaju određene proizvode da im povećaju prodaju.

1. PIVO ZLATOROG LIMENKA 0,5 l, Plodine

Cijena 3+1 gratis pakiranja: 26,37 kn

Cijena jednog proizvoda: 8,49 kn

Cijena “gratis” proizvoda: 0,9 kn

U pakiranju od četiri limenke Laško Zlatorog piva jedna bi trebala biti gratis. Usporedbom cijena dolazimo do zaključka da ćete je ipak platiti 90 lipa.

2. PEREX SPUŽVA ABRAZIVNA

Cijena 3+1 gratis pakiranja: 10,99 kn

Cijena jednog proizvoda: 2,99 kn

Cijena “gratis” proizvoda: 2,02 kn

Cijena gratis proizvoda u ovom pakiranju nije 0, nego prelazi dvije kune, što je, budući da se radi o prilično jeftinom proizvodu, nemali iznos.

3. ŠTAPIĆI BEER SALTAS 45 g, Plodine

Cijena 3+1 gratis pakiranja: 8,97 kn

Cijena jednog proizvoda: 1,99 kn

Cijena “gratis” proizvoda: 3,0 kn

Pivski štapići Saltas u ovom akcijskom pakiranju 3+1 gratis nikako nisu isplativa kupnja. Ne samo da onaj jedan primjerak nećete dobiti gratis, nego ćete ga platiti 50 posto više u odnosu na to koliko bi koštao da ste ga kupili pojedinačno.

4. ŠTAPIĆI SLANI SALTAS 40 g, Plodine

Cijena 3+1 gratis pakiranja: 8,99 kn

Cijena jednog proizvoda: 2,69 kn

Cijena “gratis” proizvoda: 0,92 kn

Četverostruko pakiranje slanih štapića Saltas trebalo bi sadržavati jedan gratis proizvod. Međutim, uspoređujući cijene pojedinačnog pakiranja s gratis pakiranjem vidimo da ga zapravo plaćate 92 lipe.

5. SIR RIBANAC SIRELA 40 g, Plodine

Cijena 3+1 gratis pakiranja: 23,97 kn

Cijena jednog proizvoda: 7,69 kn

Cijena “gratis” proizvoda: 0,9 kn

U 3+1 gratis pakiranju Sirelina sira Ribanca besplatni proizvod ipak košta, i to 90 lipa.

6. ARGETA KOKOŠJA PAŠTETA 95 g, Billa

Cijena 3+1 gratis pakiranja: 24,87 kn

Cijena jednog proizvoda: 7,99 kn

Cijena “gratis” proizvoda: 0,9 kn

Besplatna kokošja pašteta u promo višestrukom pakiranju ipak nije besplatna jer ćete je platiti 90 lipa više od 0 kuna koliko bi, budući da je riječ o gratis proizvodu, trebala koštati.

7. CAFFETERIA BRASIL KAVA 150 g, Billa

Cijena 2+1 gratis pakiranja: 23,99 kn

Cijena jednog proizvoda: 9,99 kn

Cijena “gratis” proizvoda: 4,01 kn

U ovom pakiranju 2+1 mljevene kave, gratis kavu platit ćete više od četiri kune.

8. BIOAKTIV LGG JOGURT 150 g, Kaufland

Cijena 3+1 gratis pakiranja: 11,07 kn

Cijena jednog proizvoda (180 g): 3,39 kn

Cijena “gratis” proizvoda: 0,9 kn

U pakiranju od četiri Bioaktiv LGG jogurta jedan bi trebao biti gratis. Gramažom potpuno istih proizvoda nije bilo pa smo kupili isti, samo 30 g teži proizvod (na kojemu je također istaknuto 30 g gratis). Usporedbom cijena (i to čak neravnopravnih proizvoda) dolazimo do zaključka kako ćete ovaj, koji bi trebao biti gratis, ipak platiti 90 lipa (a zapravo i više jer je lakši od ovog u pojedinačnoj prodaji).

9. COLGATE 360 MEDIUM ČETKICA ZA ZUBE, Kaufland

Cijena 1+1 gratis pakiranja: 27,99 kn

Cijena jednog proizvoda: 19,99 kn

Cijena “gratis” proizvoda: 8,0 kn

Kupnjom dvostrukog pakiranja Colgate četkica za zube ovu drugu trebali biste dobiti potpuno besplatno. U stvarnosti nije tako jer ćete je, umjesto 0, platiti osam kuna.

10. JOGURT ČVRSTI 3,2% DUKAT 180 g, Interšpar

Cijena 3+1 gratis pakiranja: 9,49 kn

Cijena jednog proizvoda: 2,79 kn

Cijena “gratis” proizvoda: 1,12 kn

Gratis primjerak Dukatova čvrstog jogurta morat ćete platiti 1,12 kuna više od cijene koju sugerira usporedba pojedinačnog i promotivnog pakiranja.

11. KOKICE MICROWAVE KELLY 90 g, Interšpar

Cijena 3+1 gratis pakiranja: 23,97 kn

Cijena jednog proizvoda: 6,99 kn

Cijena “gratis” proizvoda: 3,0 kn

Gratis pakiranje od četiri komada kokica za mikrovalnu Kelly košta tri kune više nego što bi trebalo.

12. COLGATE ADVANCED WHITE ZUBNA PASTA 75 ml, Interšpar

Cijena 1+1 gratis pakiranja: 17,99 kn

Cijena jednog proizvoda: 16,99 kn

Cijena “gratis” proizvoda: 1,0 kn

Cijena 1+1 gratis pakiranja Colgate Advanced White zubne paste i onog običnog iznosi ravno jednu kunu. Upravo toliko ćete preplatiti proizvod koji bi trebao biti gratis.

13. PIVO PAN LIMENKA 0,5 l, Konzum

Cijena 3+1 gratis pakiranja: 26,97 kn

Cijena jednog proizvoda: 8,79 kn

Cijena “gratis” proizvoda: 0,6 kn

Gratis limenka piva Pan u ovom pakiranju od četiri komada ipak nije besplatna jer ćete za nju izdvojiti 60 lipa.

14. PILEĆE HRENOVKE CEKIN 100 g, Konzum

Cijena 3+1 gratis pakiranja: 14,99 kn

Cijena jednog proizvoda: 3,99 kn

Cijena “gratis” proizvoda: 3,02 kn

Na pakiranju Cekin hrenovki s gratis proizvodom velikim slovima piše “maxi ušteda”, što je smiješno jer ćete kupnjom ovog većeg pakiranja uštedjeti manje od jedne kune nego da ste kupovali pojedinačne proizvode. Proizvod koji bi trebao biti besplatan platit ćete više od tri kune.

15. VAFL VAFELADA LINO MILK 22 g, Konzum

Cijena 3+1 gratis pakiranja: 8,97 kn

Cijena jednog proizvoda: 1,99 kn

Cijena “gratis” proizvoda: 3,0 kn

Kupnjom pakiranja od četiri komada vafla Lino nećete ništa dobiti gratis, čak ćete jeftinije proći ako ih kupujete pojedinačno. Razlog ovakvog apsurda leži u tome što je prodavač spustio cijenu pojedinačnog proizvoda, a ostavio cijenu promo pakiranja nepromijenjenom, što ga u konačnici čini apsolutno neisplativim.

16. PAŠTETA OD TUNE ARGETA 90 g, Billa

Cijena pakiranja tri proizvoda sa -20% popusta: 26,38 kn

Cijena jednog proizvoda: 8,99 kn

Razlika u uštedi u odnosu na oglašenu: 4,84 kn

Na pakiranju od tri Argeta paštete od tune oglašena je ušteda od čak 20 posto u odnosu na onu ako ih kupujete pojedinačno. Prodavač je ipak pretjerao s cijenom povoljnijeg pakiranja pa umjesto oglašenih 20, zapravo štedite oko jedan posto!

17. MESNI RAGU PODRAVKA, Interšpar

Cijena pakiranja od 400 g s 20% gratis: 19,99 kn

Cijena pakiranja od 200 g: 11,99 kn

Razlika u uštedi u odnosu na oglašenu: 0,8 kn

U većem pakiranju mesnog ragua Podravka 20 posto sadržaja označeno je kao besplatno. Usporedba s običnim pakiranjem ipak otkriva da mu je cijena 80 lipa veća nego što bi trebala biti.

18. MESNI NAREZAK PODRAVKA 100 g, Kaufland

Cijena pakiranja tri proizvoda s -15% gratis: 13,99 kn

Cijena jednog proizvoda: 4,99 kn

Razlika u uštedi u odnosu na oglašenu: 1,27 kn

Pakiranje od tri mesna nareska Podravka trebalo bi vam donijeti uštedu od 15 posto u odnosu na pojedinačno kupovanje. U stvarnosti nije tako jer ćete ga platiti 1,27 kn skuplje.

19. GEL ZA TUŠIRANJE FA LUXURIOUS MOMENTS 250 ml, Interšpar

Cijena pakiranja dva proizvoda s -30% popusta: 21,99 kn

Cijena jednog proizvoda: 11,99 kn

Razlika u uštedi u odnosu na oglašenu: 5,2 kn

Na paket za dva gela za tuširanje Fa označen je popust od 30 posto u odnosu na kupnju dva pojedinačna proizvoda. Cijena paketa se, međutim, ne slaže s oglašenim postotkom tako da ćete ga preplatiti više od 5 kuna.

20. ČOKOLADA ZA KUHANJE KANDIT, Konzum

Cijena proizvoda s oznakom PROMO PACK 300 g: 13,99 kn

Cijena običnog proizvoda 350 g: 13,99 kn

Razlika u gramaži običnog u odnosu na PROMO pakiranje: 50 g

Jedna od većih dvojbi među svim proizvodima koje smo odabrali je upravo ova. Kandit čokolada za kuhanje s velikom žutom oznakom PROMO PACK od 300 g košta potpuno jednako kao ista čokolada istog proizvođača koja je 50 g teža! Vrlo je zanimljivo i to što stoje na istoj polici jedna pokraj druge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:05