DEMANTIJ

KoHOM: 'Nije istina da obiteljski doktori većinom ne žele dežurati, kao ni teza koja se može iščitati iz teksta da samovoljno odlučuju o dežurstvu'

 Željko Grgić / CROPIX

Povodom ranije objave Jutarnjeg, iz KoHOM-a (Koordinacija hrvatske obiteljske medicine) su se oglasili demantijem. Odnosi se na tekst koji je objavljen u Jutarnjem listu 15. kolovoza, a na portalu je objavljen isti dan u 16.51 sati. Autorica je naša Goranka Jureško, a u tekstu pod naslovom „Tragedija u Zaprešiću krunski je dokaz sustavnog uništavanja našeg javnog zdravstva koje je krenulo putem 'privatizacije po mjeri bogatih'" - Jureško je napisala: „većina liječnika u PZZ-u ne želi, pa onda i ne dežura, a oni koji bi trebali prekinuti taj voluntarizam sjede prekriženih ruku.“

Iz KoHOM-a navode sljedeće:

- Nije istina da obiteljski doktori većinom ne žele dežurati, kao ni teza koja se može iščitati iz teksta da samovoljno odlučuju o dežurstvu. Istina je da obiteljski doktori dežuraju u svim onim županijama u kojima su ta dežurstva ustrojena i financirana od strane lokalne samouprave i to po planu koji je usvojila lokalna samouprava.

Na žalost, kao što je KoHOM više puta upozoravao, mnoge ambulante u kojima se dežura nemaju nužnu opremu, neophodnu za rad medicinskog tima. Isto tako liječnici i medicinske sestre neadekvatno su plaćeni za taj teški i odgovorni rad, a u mnogim županijama takav način dežurstva nije ugovorno i zakonski pokriven. Drugim riječima, nema primjerenog osiguranja zdravstvenih djelatnika, a potrošnja lijekova i uputnica na pacijente u dežurstvu pripisuje doktoru koji dežura, a on onda nerijetko biva financijski kažnjen zbog - prekoračenja potrošnje.

Ponegdje su upozorenja KoHOM-a urodila plodom, no na žalost u većini županija su ignorirana. Zato je tvrdnja da većina obiteljskih liječnika ne želi dežurati – potpuno izvađena iz konteksta i netočna - navode u demantiju.

KoHOM podsjeća da osim u organiziranim dežurstvima vikendima i blagdanima obiteljski doktori preuzimaju dežurstva u hitnim medicinskim pomoćima gdje ne postoji mreža timova HMP-a. Obiteljski doktori vrlo često dežuraju i u Zavodima za hitnu medicinu koji kronično, unatoč brojnim otvorenim natječajima za zapošljavanje, ne mogu naći doktora za zaposliti i pokriti smjene - priopćili su Jutarnjem i javnosti iz Izvršnog odbora Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:13