UGLEDNI EKOMONIST

KOLIKI JE HONORAR DOBIO PIKETTY U ZAGREBU? Odgovor će vas posve sigurno šokirati

 Boris Kovačev/CROPIX

Francuski ekonomist Thomas Piketty izazvao je ogroman interes javnosti svojim gostovanjem u Zagrebu na Filozofskom teatru HNK. Tportal potrudio se saznati koliki je honorar dobio poznati ekonomski guru obzirom da je u svijetu običaj da svjetski intelektualci i znanstvenici nastupe i predavanja masno naplaćuju.

Primjerice, bivši američki predsjednik Bill Clinton, kako se procjenjuje od govora godišnje zarađuje oko 15 milijuna dolara, naplaćuje ih od 125 do 300 tisuća dolara po nastupu.

Neslužbeno su doznali da su Pikettyju iz Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-Vous, organizatora nastupa, ponudili skroman honorar od 2.000 eura, koji je ugledni ekonomist odbio. Službeno je, pak, potvrđeno da je Piketty dobio nula kuna za svoj dolazak u Zagreb.

Njegovo obrazloženje je bilo da će pričati o svojoj knjizi 'Kapital u 21. stoljeću', od čije prodaje po autorskim pravima dobiva određeni postotak, te da će govoriti o nejednakosti pa nema smisla da za to uzima honorar.

Voditelj Filozofskog teatra Srećko Horvat kaže da je Piketty u Zagreb doputovao ekonomskom klasom, a ne prvom, te nije postavljao nikakve posebne uvjete oko svog dolaska. Horvat kaže da se Piketty pokazao kao skroman, pošten i otvoren čovjek, čije izjave o tome da je došao u Zagreb kako bi naučio više o Hrvatskoj, treba uzeti ozbiljno, a ne kao samo standardnu spiku poznatih gostiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:32