SKUPILA NAJVIŠE NOVCA

KOLINDA OBJAVILA IMENA DONATORA Horvatinčić dao 25 tisuća kuna, Klemm 10, a Mamića nigdje

 CROPIX

U ponedjeljak navečer je i HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović poimenično na svojim internet stranicama objavila popis donatora koji su joj ukupno dali 2.412.855 kuna za kampanju, piše Slobodna Dalmacija.

Najveći donator je stranka HDZ, ali ne u novcu nego u uslugama i to u iznosu od preko 450 tisuća kuna.

Ukupno je 418 donatora, a uglavnom se radi o pojedincima koji su dali od 100 kuna pa do 30 tisuća kuna, a među njima je iznenađujuće malo tvrtki.

Samo jedna ističe se s većom donacijom, a riječ je o poduzeću "Lana Karlovačaka tiskara" koje proizvodi kartonsku ambalaže za farmaceutsku i prehrambenu industriju, a koje je doniralo 197.565 tisuća kuna.

Tvrtka u većinskom vlasništvu Milana Miletića - Hoteli Zadar d.d. uplatila je 50.000 kuna, Pavao Vujnovac vlasnik Prvog plinarskog društva 30.000 kuna, Ivan Katavić - vlasnik tvrtke KTC iz Križevaca također 30.000 kuna, koliko je uplatila i nekadašnja vlasnica Mediteranske plovidbe koja je otišla u stečaj - Neda Young.

Vlasnik Importannea Ciril Zovko donirao je 25.000 kuna, građevinski poduzetnik Tomo Horvatinčić 25.000 kuna, građevinska tvrtka Radnik d.d. 20.000 kuna te zadarska građevinska tvrtka Diklo gradnja 20.000 kuna.

Od Marka Franovića, australskog poduzetnika poznatog i kao organizatora prosvjeda prilikom Milanovićevog posjeta Sydneyju primljeno je 26.289 kuna. Iljko Ćurić uplatio je 25.000 kuna, a hotelska kuća Ilirija d.d. u vlasništvu povratnika iz Australije Davora Tudorovića 20.000 kuna.

Budući se HDZ silno hvalio odazivom od preko 500 poduzetnika na donatorskim večerama i prikupljenim novcem, iznenađuje mali broj tvrtki među donatorima kao i njihove male uplate koje se kreću u prosjeku između 500 i 5000 kuna.

Primjerice Kuret nautika iz Splita donirala je 500 kuna. Među donatorima ima i braniteljskih zadruga, kao primjerice Kosir iz Splita koja je poklonila 2000 kuna.

Iako se novinarima u zagrebačkom hotelu Westin hvalio kako je uplatio 10.000 kuna, među donatorima nema imena Dinamovca Zdravka Mamića.

Kninska gradonačelnica Josipa Rimac evidentirana je kao darovatelj robe, nije precizirano koje, pa se pretpostavlja da se radi o hrvatskoj zastavi s Kninske tvrđava oko koje se digla velika buka. Nema iznosa vrijednosti donacije kninske gradonačelnice.

Od viđenijih HDZ-ovaca vlastiti novac za kampanju stranačke kolegice uplatio je ugledni HDZ-ov liječnik i zamjenik predsjednika Drago Prgomet, kao i Domagoj Milošević (10.000 kuna) a najizdašniji je bio Đuro Njavro s 16.000 kuna.

Čitajući financijsko izvješće u oči upada i jedan detalj nevažan za donacije, ali pomalo politički intrigantan, a to je da primjerice Josip Klemm, vlasnik zaštitarske tvrtke "Klemm Sigurnost" i jedan od vođa prosvjeda branitelja, živi na istoj adresi i kućnom broju kao i Kolinda Grabar Kitarović u Bauerovoj ulici.

Klemm je na zagrebačkoj donatorskoj večeri Kolindi Grabar poklonio 10.000 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 15:08