KALMETA POD ISTRAGOM

KRONOLOGIJA AFERE HAC-REMORKER Kako je otkrivena najveća korupcijska hobotnica u Hrvatskoj

Hrvatske autoceste postale su, nakon Fimi medie, sinonim za prelijevanje državnog novca u privatne džepove

ZAGREB- Zbog mnogih afera koje su na vidjelo izašle posljednjih nekoliko godina Hrvatske autoceste (HAC) postale su, nakon Fimi medie, sinonim za prelijevanje državnog novca u privatne džepove, a posljednja u nizu navodnih nezakonitosti, koja je istragu dovela i do bivšeg ministra Božidara Kalmete, nazvana je po češkoj tvrtki ključnog svjedoka Igora Premilovca, koji je u Uskoku priznao da je fiktivnim ugovorima dizao novac, a zatim ga 'opranog' u gotovini vraćao u Hrvatsku.

USKOK OBJAVIO 'Proširili smo istragu i na Kalmetu. Iz HAC-a je s drugima izvukao 30 milijuna kuna'

No, prije nego o HAC-u Premilovac je u aferi Remorker progovorio o izvlačenju novca iz Hrvatske gospodarske komore, zbog čega je uhićen njen dugogodišnji predsjednik Nadan Vidošević , dok je nova istraga u cestogradnji pokrenuta nakon što je krunski svjedok Uskokovim istražiteljima spomenuo bivšeg člana HAC-ove uprave Josipa Sapunara, koji je zbog sličnih nedjela ranije odgovarao u slučaju Fimi media.

STANIĆ PROZVAO KALMETU 'On je kriv za pljačku u HAC-u! Treba istražiti baš sve što je taj čovjek radio'

Nakon novih saznanja Uskokovi istražitelji u HAC su prvi put u aferi Remorker upali u noćnim satima 19. listopada prošle godine.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata (NCS) Mijat Stanić kazao je tada Hini da su istražitelji tražili točno određene ugovore, po njihovim brojevima, što znači da su bili vrlo dobro pripremljeni. Dodao je da je uvjeren kako je ovaj slučaj početak otkrivanja "cijele kriminalne priče u cestogradnji koja se vješto skrivala dugi niz godina".

KAKO JE KALMETA ODBACIVAO OPTUŽBE 'Naslušao sam se toliko laži o sebi da ih pas s maslom ne bi pojeo'

Stanić smatra da je velik broj ranije pokrenutih istraga bio kočen zbog povezanosti "počinitelja iz HAC-a", podizvođača i pravosudnih tijela. "Vjerujem da će se napokon nešto pokrenuti i da će dokumenti koji su izuzeti otvoriti niz drugih predmeta koji su na čekanju te da će pravda ugledati svjetlo dana. Očekujem pokretanje lavine istraga koje će obuhvatiti sve odgovorne, od nižih struktura do bivšeg ministra Božidara Kalmete", rekao je tada Stanić.

KALMETA 'Još od prošlog tjedna znam za USKOK-ovu istragu. Lako ću dokazati da nisam kriv'

Podsjetimo, Jutarnji list prošlog je mjeseca prvi objavio iskaz Josipa Sapunara, bivšeg člana Uprave za financije HAC-a kojim je ovaj teško optužio bivšeg HDZ-ova ministra.

- U nekoliko navrata kada sam Zdravku Livakoviću predavao novac izvučen preko Premilovca, Livaković mi je govorio da je to novac za Kalmetu i za Zadar. Ja sam iz toga shvatio da dio tog novca Livaković predaje osobno Kalmeti, dok se preostalim dijelom financiraju političke struje bliske Kalmeti i Livakoviću u Zadru. Ovo objašnjavam zato što su Kalmeta i Livaković inače kada bi govorili o Zadru govorili o političkoj grupaciji, odnosno političkoj strukturi kojoj su pripadali i koja je u Zadru bila njihova politička baza, a ne, naravno, o gradu Zadru i njegovim stanovnicima. Pojašnjavam da kada mi je Livaković u više navrata govorio kuda ide novac, izrijekom je spomenuo Božidara Kalmetu - rekao je istražiteljima Sapunar.

Ovo su tvrdnje koje je Josip Sapunar, bivši član Uprave za financije HAC-a, iznio u svojem najobuhvatnijem iskazu koji je kao osumnjičenik dao u aferi Remorker i u kojem je gotovo čitav dan pred istražiteljima u Gajevoj opisivao nešto što se bez ikakvoga pretjerivanja može nazvati - najveća korupcijska hobotnica ikad.

KRONOLOGIJA VELIKE AFERE HAC - REMORKER

Uhićen Josip Sapunar

ZAGREB, 19. listopada 2013. - Sapunar uhićen oko 21,30 sati nakon što se u dogovoru s istražiteljima vratio iz inozemstva kako bi dao iskaz u aferi o izvlačenju novca iz HAC-a od 2006. do 2011.

Sapunaru određen jednomjesečni istražni zatvor

ZAGREB, 21. listopada 2013. - Sapunaru na zagrebačkom Županijskom sudu određen jednomjesečni istražni zatvor zbog navodnog izvlačanja pet milijuna eura preko fiktivnih ugovora iz te javne tvrtke. Njegov odvjetnik Veljko Miljević izjavio je kako je njegovom branjeniku istražni zatvor određen zbog utjecaja na svjedoke, ali ne zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, što je također predlagao Uskok.

Zdravko Livaković na razgovoru u policiji zbog korupcijskog slučaja Remorker

ZAGREB, 23. listopada 2013. - Bivši državni tajnika u Ministarstvu prometa Zdravko Livaković na razgovoru u policiji zbog korupcijskog slučaja Remorker, odnosno izvlačenja novca iz HAC-a. Sapunar je, kako se neslužbeno doznaje, priznao da je državnim tajnicima iz ministarstva koje je tada vodio Božidar Kalmeta predavao novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker.

Kalmeta o privođenju Livakovića: Zdravku želim sve najbolje

ZADAR, 23. listopada 2013. - Komentirajući Livakovićevo privođenje Kalmeta izjavio kako je siguran da će "institucije ove države raditi vrlo profesionalno i odgovorno svoj posao kao i do sada" te da "Zdravku želi sve najbolje" i da što prije dokaže svoju nevinost. Istaknuo je da Livakovića zadnjih nekoliko godina kriminaliziraju i stigmatiziraju neki pojedinci u Zadru te diljem Hrvatske. Nakon njega policija je privela Milivoja Mikulića, još jednog državnog tajnika iz ministarstva bivšeg ministra Božidara Kalmete, ali i bivšeg čelnika HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepka Bobana te direktore iz Viadukta Ivana Berketa i Damira Kezelea.

Uskok protiv osmorice hrvatskih državljana donio nalog o provođenju istrage

ZAGREB, 24. listopada 2013. - Nakon što su u sjedištu Uskoka ispitani osumnjičenici u slučaju Remorker Uskok je izvijestio da je protiv osmorice hrvatskih državljana donio nalog o provođenju istrage zbog udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporaba položaja i ovlasti te primanja i davanja mita. Iz obavijesti koju je Uskok objavio na službenoj internetskoj stranici, iako nisu navedena imena, jasno je da je u istrazi prvoosumnjičen bivši državni tajnik u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković. Drugoosumnjičen je njegov kolega iz ministarstva i uprave HAC-a državni tajnik Milivoj Mikulić, a treći je bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, koji je Livakovića i Mukulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. Prije Premilovca, kao petoosumnjičenog u istražnom se zahtjevu spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, koji je u ispitivanju na Uskoku porekao krivnju. Istragom su obuhvaćeni i direktori građevinske tvrtke Viadukt Ivan Berket i Damir Kezele. Nakon što su prijepodne dovedeni na ispitivanje u Uskok i oni su po tvrdnjama njihovih odvjetnika porekli da su sudjelovali u izvlačenju novca iz HAC-a i najavili aktivnu obranu. Osmoosumnjičen je direktor tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslav Bunić, koji je navodno sam došao u Zagreb nakon što su ga na razgovor pozvali Uskokovi istražitelji.

Šestorici osumnjičenika u slučaju Remorker određen je jednomjesečni istražni zatvor

ZAGREB, 24. listopada 2013. - Šestorici osumnjičenika u slučaju Remorker određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke i dokaze u istrazi o izvlačenju novca iz HAC-a. U Remetincu su zadržani bivši Kalmetini suradnici - Livaković i Mikulić te Boban, Berket, Kezele i Bunić. S obzirom da je ranije zatvoren Sapunar, od osmero osumnjičenih 'vani' je ostati jedino Premilovac koji je slobodu 'kupio' priznanjem da je preko njegovog poduzeća izvlačen novac iz HAC-a, ali i Hrvatske gospodarske komore.

Kalmeta najavio tužbu protiv Stanića zbog klevete

ZADAR, 25. listopada 2013. - Kalmeta najavio tužbu protiv Stanića zbog klevete protiv njega, te istaknuo kako su cijene izgradnje autocesta bila najjeftinije u EU. "Dosta mi je tog lika koji me se već mjesecima uhvatio kao pijan plota. Zašto - ne znam !", rekao je Kalmeta, odgovarajući na optužbe sindikalca Stanića. Predsjednik NCS-a Stanić, komentirajući pritvaranje Josipa Sapunara, u medijima je ustvrdio kako je novac završavao kod bivšeg ministra prometa (Kalmete) i njegovog tadašnjeg najbližeg suradnika (Livakovića).

Mijat Stanić podnio kaznenu prijavu protiv Kalmete

ZAGREB, 28. listopada 2013. - Mijat Stanić Državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu protiv Kalmete i njegovih najbližih suradnika zbog sumnje da su se radi pljačke u cestogradnji udružili u zločinačku organizaciju. Stanić je uz ostale kazneno prijavio dvojicu bivših državnih tajnika Livakovića i Mikulića, Sapunara i Bobana koji su ranije uhićeni zbog izvlačenja novca iz HAC-a. Taj sindikalac, koji već duže vrijeme ukazuje na nepravilnosti u HAC-u, kazao je novinarima da sumnju u zločinačku organizaciju potkrepljuje dokumentacijom i svim saznanjima jer je tri godine bio član Nadzornog odbora u toj javnoj tvrtki. "Zdrava pamet vodi u smjeru gdje se vidi da je Božidar Kalmeta bio ta osoba koja je upravljala cijelim procesom velike pljačke u cestogradnji", kazao je Stanić.

Kalmeta je protiv Stanića podnio tri kaznene prijave

ZADAR, 30. listopada 2013. - Kalmeta je protiv Stanića podnio tri kaznene prijave kojima tog sindikalca tereti da ga je oklevetao u javnosti dovodeći ga u vezu s navodnim financijskim malverzacijama u cestogradnji. "Danas sam napisao kaznenu prijavu protiv sindikalista Mijata Stanića i poslao poštom državnim institucijama. Ne mislim se njim prepucavati preko medija, dosta je toga. To on radi, ja neću", izjavio je Kalmeta. Dodao je da je predao tri prijave protiv Stanića, ne želeći precizirati za koja kaznena djela ga točno tereti, te rekavši da će o tome govoriti na sudu. "Koristio sam isječke iz medija, s televizije, a sve vezano za neistine, klevete, lažna prijavljivanja i tako dalje", rekao je Kalmeta.

Sapunaru ukinut istražni zatvor

ZAGREB, 19. studenoga 2013. - Sapunaru ukinut istražni zatvor pa se u nastavku istrage u slučaju Remorker brani sa slobode. Iz izvora bliskih istrazi neslužbeno se doznaje kako je Sapunar prije odluke da ga se pusti iz istražnog zatvora dopunjavao svoj iskaz u tužiteljtstvu zbog čega Uskok nije tražio da i dalje ostane "iza rešetaka".

Austrijanci vode istragu o izvlačenju novca iz HAC-a

ZAGREB, 20. studenoga 2013. - U aferi o izvlačenju milijunskih iznosa iz HAC-a istragu vodi i austrijska policija, izvijestila je novinska agencija APA koja tvrdi da su još 2006. austrijske vlasti Hrvatsku obavijestile o sumnji u pranje novca, ali da nisu poduzete nikakve mjere. Savezni ured za borbu protiv kriminala priopćio je APA-i da je u kontaktu s hrvatskim vlastima, jer istraga u Hrvatskoj obuhvaća austrijske tvrtke Strabag i Alpina te "jedno praško poduzeće" s bankovnim računima kod Raiffeisen banke u Austriji.

Uhićeni Prskalo, Lovrinčević i Vukelić

ZAGREB, 21. studenog 2013. - U proširenju istrage u slučaju Remorker, zbog sumnje da su sudjelovali u izvlačenju milijuna iz HAC-a, uhićeni su nekadašnji predsjednik uprave tog javnog poduzeća Jurica Prskalo, bivši član uprave Marijo Lovrinčević te nekadašnji direktor sektora gradnje Sandro Vukelić.

Livakoviću, Mikluliću, Bobanu i Kezeleu produljen istražni zatvor

ZAGREB, 22. siječnja 2014. - Četvorici osumnjičenika u slučaju Remorker, Livakoviću, Mikluliću, Bobanu i Kezeleu za još mjesec dana produljen istražni zatvor zbog opsnosti da bi na slobodi mogli utjecati na 14 svjedoka koji još nisu ispitani u istrazi. S njima su ranije pritvoreni i direktor Viadukta Ivan Berket te direktor Zagorje Tehnobetona Miroslav Bunić koji su u međuvremenu pušteni da se brane sa slobode.

Livaković, Mikulić, Bobani Kezele pušteni iz Remetinca

ZAGREB, 6. ožujka 2014. - Livaković, Mikulić, Bobani Kezele pušteni iz istražnog zatvora u Remetincu. Izvanraspravno vijeće Županijskog suda istražni zatvor četvorici osumnjičenika zamijenio je mjerama opreza kao što su zabrana napuštanja boravišta i kontaktiranja sa svjedocima.

Nema pomirenja između Kalmete i Stanića

ZAGREB, 8. travnja 2014. -- Na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu nije uspjelo mirenje u postupku po privatnoj tužbi za klevetu Kalmete protiv Stanića , jer je Kalmeta inzistirao na javnoj isprici, dok Stanić mirno rješenje spora uvjetuje povlačenjem tužbi. "Pomirenje može doći samo na način da on povuče tužbu, a to znači kad nema tužbe, nema suda", rekao je Stanić nakon prvog sudskog ročišta, dodajući da je on zapravo pasivni sudionik u procesu mirenja. "Jedino je tako moguće. Jer, ono što sam rekao i na sudu, smatram da nisam imao pravo šutjeti, zbog štete koju je gospodin Kalmeta napravio sa svojom ekipom. A sigurno je znao zašto ih je doveo, jednostavno se on tu ne može distancirati", istaknuo je Stanić. Kalmeta je, pak, bio spreman povući tužbu, ali uz bezuvjetnu javnu ispriku. "Moj stav je da su to, naravno, klevete i laži i da se moram zaštititi. Ja sam se zaštitio tako da sam podigao tužbu pred sudom i rasprava ide dalje", poručio je.

Čačić: Nismo dobili mijun kuna od HAC-a

ZAGREB, 9. listopada 2014. - Bivši čelnik HNS-a Radimir Čačić i njegova nekadašnja stranka odbacili su povezanost s navodnom donacijom od milijun kuna iz crnog fonda Hrvatskih autocesta (HAC) koju je HNS-u, prema pisanju Jutarnjeg lista , dao bivši član uprave HAC-a Josip Sapunar. Jutarnji list objavio je snimku Sapunarovog ispitivanja u Uskoku u kojoj tvrdi da ga je, nakon što je predao novac pokojnom HNS-ovcu Stanku Kovaču, nazvao Čačić i zahvalio na "velikoj pomoći HNS-u".

Pusić: Nismo primali donacije iz crnog fonda

ZAGREB, 9. listopada 2014.- Dvije HNS-ove ministrice, predsjednica te stranke Vesna Pusić te članica HNS-ova predsjedništva Anka Mrak Taritaš, odbacile su tvrdnje da je njihova stranka primala donacije iz HAC-ova "crnog fonda".

Kalmeta: Sapunarov iskaz je lažan

ZADAR, 11. listopada 2014. - Zadarski gradonačelnik i bivši ministar prometa Božidar Kalmeta odbacio je i lažima nazvao iskaze Uskoku bivšeg člana Uprave HAC-a Josip Sapunar, koje je objavio Jutarnji list, a po kojima je Kalmeta uzimao dio novca koji se navodno izvlačio iz cestogradnje u aferi Remorker. Kalmeta je za Radio Zadar izjavio kako je riječ o više puta ponovljenim neistinama koje se stalno objavljuju kako bi se skrenula pozornost sa skandala sadašnje vlasti. "Radi se o još jednoj ponovljenoj laži koju smo više puta čuli u proteklih godinu dana", poručio je Kalmeta i dodao kako te laži imaju za svrhu skrenuti pozornost sa važnijih tema i skandala koji se događaju aktualnoj vlasti i političarima te "stranci kojoj pada rejting i povjerenje građana". "Naslušao sam se ovih godina u politici toliko laži o sebi da ih toliko, kako narod kaže, pas s maslom ne bi pojeo. Ali, mene to posebno ne zabrinjava. Znam da se bavim poslom koji je takav kakav je i u kojem imate puno političkih neprijatelja koji se bore i tuku poviše pojasa, ali i onih koji se tuku ispod pojasa. Međutim to sve ide u rok službe", istaknuo je Kalmeta. Jutarnji list objavio je dio iskaza koji je Sapunar, kao jedan od osumnjičenika u aferi remorker, dao Uskoku i u kojemu navodi kako je Zdravku Livakoviću, bivšem pomoćniku tadašnjem ministra Kalmete i također osumnjičeniku u toj aferi, u nekoliko navrata predao novac, a da mu je Kalmeta govorio kako je taj novac "za Kalmetu i Zadar".

Proširena istraga na Kalmetu

ZAGREB, 17. studenoga 2014.- Uskok objavio da je istragu proširio na Kalmetu , koji tvrdi da će "dokazati svoju nevinost". Tužiteljstvo sumnja da je Kalmeta s dvojicom svojih suradnika iz ministarstva Livakovićem i Mikulićem te čelnicima HAC-a Sapunarom i Bobanom iz tog javnog poduzeća izvukao najmanje 30 milijuna kuna, od kojih su međusobno podijelili najmanje 24,5 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 12:10