MINISTAR ZDRAVSTVA

KUJUNDŽIĆ KAŽE DA SU ISPUNJENI KRITERIJI 'Spinraza će se odobravati i djeci na respiratoru te starijima od 18 godina'

Milan Kujundžić
 Dragan Matic / CROPIX

Lijek Spinraza za liječenje spinalne mišićne atrofije (SMA) ubuduće bi se mogao odobravati i djeci na respiratoru te starijima od 18 godina, izjavio je u četvrtak uoči Vladine sjednice ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Povjerenstvo za procjenu učinka Spinraze sastalo se prošlog četvrtka i donijelo odluku o proširenju indikacija. "Struka smatra da su sada ispunjeni kriteriji da bi se lijek mogao dati i pacijentima koji su na respiratoru i pacijentima starijima od 18 godina", rekao je Kujundžić novinarima.

HZZO mora odobriti zahtjev za proširenjem indikacija

Kako bi lijek mogli primiti svi pacijenti sa SMA-om, u skladu s procjenom liječnika da za njegovo uzimanje nema medicinskih ograničenja, HZZO prethodno mora odobriti zahtjev za proširenjem indikacija koju je podnio nositelj odobrenja za taj lijek u Hrvatskoj.

Tu je vijest na sjednici Vlade potvrdio i premijer Andrej Plenković istaknuvši da je Vlada prikupila 1,4 milijarde kuna za posebno skupe lijekove.

"U ovoj Vladi ukupan iznos novaca za posebno skupe lijekove je 1,4 milijarde kuna. Nijedna Vlada u povijesti nije dala toliko namjenski rezerviranih sredstava za ove lijekove. Za nas je najvažnije da je to odluka koja je jedino mogla biti moguća kada ju donese struka i da je utemeljena na komparativnoj analizi i dosadašnjim postignućima u drugim zemljama", ustvrdio je.

Osvrnuo se i na novi Nacionalni centar za robotsku kirurgiju u KBC-u Zagreb, ocijenivši da se radi o impresivnom ulaganju i novoj usluzi za pacijente koja će u nizu operativnih zahvata pružiti do sada nedostupnu vrstu preciznosti, koja je omogućena zahvaljujući potpori Vlade i europskim sredstavima.

"Prema tome, unapređujemo naš zdravstveni sustav na više načina", poručio je premijer.

Nije zaustavljen projekt hitne pomoći u Izoli

Kujundžić je također rekao novinarima da nije zaustavljen projekt po kojem su hitni pacijenti s područja Umaga i Buja, zbog udaljenost bolnice u Puli, medicinsku pomoć dobivali u bolnici u Izoli, u Sloveniji.

"Netko zlonamjerno to tvrdi. Projekt neće biti zaustavljen nego će se postaviti korektnije, tako da bude sveobuhvatan", kazao je.

Ne mogu se odbiti međunarodnii projekti, niti su odbijeni, samo je HZZO ocijenio da projekt nije dobro postavljen jer medicinsku pomoć dobiva samo nekoliko skupina bolesnika, i to samo do 14 sati. HZZO je pokušao ispregovarati da bolnica u Izoli daje te usluge 24 sata, kaže Kujundžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 10:05