ODJECI SJEDNICE SAVJETA

Lauc: ‘Gotovo pa smo postigli konsenzus da su cjepiva loša zaštita od zaraze‘; Vlada: ‘To je netočno!‘

To je jučer na Znanstvenom savjetu nekoliko kolega iznijelo kao znanstvenu činjenicu, tvrdi Lauc
Gordan Lauc
 Goran Mehkek/Cropix

Epidemija koronavirusa ponovno ubrzava u Hrvatskoj. Danas smo zabilježili 3162 nova slučaja zaraze, a preminule su 23 osobe. Procijepljenost je zabrinjavajuće niska, apelira se na građane da se cijepe i tako zaštite, a i zaključak jučerašnjeg savjeta Znanstvenog savjeta Vlade bio je da je cjepivo najbrži i, u ovom trenutku, jedini izlaz iz krize.

No, sudeći po izjavama člana Savjeta Gordana Lauca, na sjednici je gotovo pa postignut konsenzus da su cjepiva loša zaštita od zaraze koronavirusom.

- To da su cjepiva loša zaštita od zaraze je jučer bio gotovo pa konsenzus Znanstvenog savjeta. Istina je jedna, samo se ponekad malo sporije probija ako protiv sebe ima pandemijski marketing…, napisao je Lauc u komentaru na Facebooku.

S N1 su Lauca molili za pojašnjenje navedene izjave.

- Bolest i zaraza nisu isto. Cjepiva nisu slaba zaštita od bolesti, nego od zaraze. Slabo su učinkovita u sprečavanju širenja zaraze. To je jučer na Znanstvenom savjetu nekoliko kolega iznijelo kao znanstvenu činjenicu. Istraživanja su pokazala da nakon pet do šest mjeseci pada zaštita od zaraze, rekao je Lauc za N1.

Nije poznato koji članovi Znanstvenog savjeta su zauzeli ovaj stav, no navodno će oni koji se ne slažu s takvim stajalištem obratiti javnosti zajedničkim pismom.

Nedugo nakon Laucova istupa oglasili su se iz Vlade.

- Bilo čiji navodi o tome da je stav Znanstvenog savjeta da "cjepiva loše štite" u potpunosti su netočna. Jučer se na sjednici Znanstvenog savjeta raspravljalo o epidemiološkoj situaciji u 4. valu u Hrvatskoj i Europi, dinamici cijepljenja kao i početku korištenja dodatne doze cjepiva za imunokompromitirane osobe. Znanstveni savjet u potpunosti je suglasan o važnosti nastavka cijepljenja, jer je to najučinkovitiji i najjednostavniji način da se ljudi zaštite od COVID-19, težih oblika bolesti i najbrži put da okončamo pandemiju. Osobito je istaknuta važnost cijepljenja 238 tisuća naših sugrađana starijih od 65 godina koji to još nisu učinili.

Zaključke Savjeta jasno je na konferenciji za medije prenio ministar zdravstva Vili Beroš. Kao što smo već i ranije jasno istaknuli, objave pojedinih članova Savjeta u medijima i na društvenim mrežama predstavljaju njihov osobni stav, a ne stav cijelog Savjeta ni Vlade.

Stajališta Znanstvenog savjeta izlažu se javno i transparentno na konferencijama za medije koje se uvijek održavaju nakon sjednice Savjeta, navode iz Vlade.

Ministar zdravstva Vili Beroš obećao je dati izjavu nakon sjednice Užeg kabineta Vlade, dok na telefonske pozive nisu odgovarali Krunoslav Capak i Alemka Markotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:04