NE ODUSTAJE

Linić: 'Uvest ću porez na nekretnine, to mi je zlatna rezerva'

Mi smo zemlja, po prihodima siromašnih građana, ali po imovini zemlja bogatih građana, tvrdi Linić
 Davor Pongračić / CROPIX

Hrvatska vlada u četvrtak je predstavila novi niz reformi koje se tek trebaju početi provoditi. Ministar financija Slavko Linić u opširnom razgovoru za Novi list, pojasnio je zašto su se odlučili na to te najavljuje neke nove poteze Vlade.

Između ostalog naglasio je kako porez na nekretnine još nije završena priča.

KOLAPS EKONOMSKE POLITIKE Vlada povećava PDV na dječju hranu da bi imala za plaće birokrata!

– Porez na nekretnine je zlatna rezerva za iduću godinu. Mi smo zemlja, po prihodima siromašnih građana, ali po imovini zemlja bogatih građana. Niti je imovina građana, niti imovina države stavljena u funkciju, poručio je Linić.

Znači li to da su smekšali kolege iz HNS-a koji su porez uvjetovali rastom BDP-a.

- Moje je mišljenje da to nije bio razlog. Rast BDP-a s porezom na nekretnine nema veze. Problem lokalnih jedinica počet će rješavati lokalne jedinice, pa od njih treba krenuti inicijativa da imaju kvalitetne prihode, koji neće ovisiti samo o dohotku i oporezivanju radnika i umirovljenika, nego o oporezivanju bogatih, pogotovo onih koji svoje bogatstvo ne koriste. To je doprinos u krizi i bogatih. Problemi u lokalnim jedinicama koji se nagomilavaju pomoći će u rješavanju pitanja poreza na nekretnine.

Niste odustali od tog poreza?

– Nema razloga. To je porez koji se u Europi naplaćuje. Po prihodima smo siromašni, po imovini bogati. Ne može se samo po prihodima plaćati poreze. Polako moramo i po bogatstvu plaćati poreze. Ja od njega ne odustajem i samo čekam trenutak, rekao je Linić za Novi list .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:12