STIŽE ‘OKO SOKOLOVO‘

Macron pomaže Hrvatskoj: Hrvatsko nebo nadzirat će izvidnički avion Hawkeye E2C, već lete i Rafalei

Angažman Rafalea ne znači da naši MiG-ovi 21 ne mogu obavljati zaštitu hrvatskog zračnog prostora. Oni i nadalje obavljaju svoju zadaću

Emmanuel Macron, izvidnički avion Hawkeye E2C i četiri Rafalea

 Profimedia

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odobrio je slanje jednog mornaričkog izviđačkog aviona Hawkeye E2C za nadzor zračnog prostora Hrvatske, saznaje Jutarnji list.

Riječ je avionu koji je namijenjen za rano upozoravanje i kontrolu zračnog prostora. Prema našim informacijama premijer Andrej Plenković na sjednici Europskog vijeća razgovarao je s francuskim predsjednikom o mogućoj francuskoj pomoći Hrvatskoj u zaštiti njenog hrvatskog zračnog prostora. Macron je pristao pomoći, čime je ta zaštita osigurana.

Kako doznajemo, odluku o ustupanju jednog izvidničkog aviona za potrebe nadzora hrvatskog zračnog prostora Macron je donio nekoliko sati nakon što je dron sovjetske proizvodnje pao na Zagreb.

Premijer Plenković jučer je kazao kako će u nadzoru hrvatskog zračnog prostora sudjelovati i francuski borbeni avioni Rafale. Jedan Rafale je već jučer proletio preko Hrvatske, a Plenković je najavio da će toga biti još.

Naši izvori u Ministarstvu obrane naglašavaju kako angažman francuskih aviona ne znači da naši borbeni avioni MIG 21 nisu u mogućnosti obavljati zaštitu hrvatskog zračnog prostora. Oni i nadalje obavljaju svoju zadaću i spremni su za to.

Primjerice, u petak kada je na radaru u Mađarskoj navodno primijećen dron, naši Migovi su bili u visokom stupnju pripravnosti, tvrde nam sugovornici. Prema njihovim riječima ovaj angažman Rafalea osigurava dodatnu sigurnost u našem zračnom prostoru. Suradnju s Francuskom u zaštiti našeg zračnog prostora u nedjelju je najavio i ministar obrane Mario Banožić kao i razgovore s američkim partnerima na tu temu. O tome je jučer premijer Plenković razgovarao i s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.

Informacija o angažmanu francuskog izviđačkog aviona dolazi u trenutku dok se premijer Andrej Plenković, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj nalaze na francuskom nosaču aviona Charles de Gaulle koji je usidren nedaleko od Dubrovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 12:29