JEZIK I GOVOR

Magistar hrvatskog jezika objašnjava kada zamjenice ti i vi pišemo velikim, a kad malim slovom

Kada se zamjenica za treće lice jednine odnosi na Boga ili Isusa Krista, treba je pisati velikim početnim slovom, objašnjava Lobel Filipić

Lobel Filipić

 Ranko Suvar/Cropix

Magistar hrvatskog jezika i književnosti Lobel Filipić s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u emisiji Jezik i govor objašnjava načine obraćanja iz poštovanja i pisanje određenih zamjenica, imenica i izraza iz poštovanja velikim početnim slovom.

„Zamjenice za drugo lice jednine - Ti, Tvoj, Tebi, a još češće množine - Vi, Vama, Vašima - pišemo velikim slovom kad se obraćamo jednoj osobi iz poštovanja. Stoga ćemo zapisati ‘Sretan Ti Božić‘ kad se obraćamo bliskoj osobi, ali joj u određenoj prilici želimo iskazati posebno poštovanje i takvo je obraćanje prilično rijetko i obično se upotrebljava u jako posebnim i rijetkim prilikama. Jednako je pravilno pisati i ‘Sretan ti Božić‘ malim početnim slovom u zamjenici ti. Češće se pak s poštovanjem obraćamo jednoj osobi s kojom nismo nužno toliko bliski, ali nam je važna, nadređena u poslu, starija ili je ne poznajemo. Tada se koristimo zamjenicom – Vi”, kaže Filipić pa kao primjer navodi rečenicu: Poštovana profesorice, hvala Vam na odgovoru. Vi s velikim početnim slovom ćemo obično vidjeti u čestitkama, u službenome obraćanju i u službenim dopisima.

„Međutim, kad se obraćamo većemu broju ljudi, koristimo se također zamjenicom u drugome licu množine - vi, vama, vaši, ali je tada pišemo malim slovom”, ističe Filipić pa daje primjer: Dragi plivači, molimo vas da se otuširate prije ulaska u bazen. Napominje da je poseban slučaj zamjenica za treće lice jednine i to kada se odnosi na Boga ili Isusa Krista. Tad je pravilno pisati On, Njega ili Njegovim velikim početnim slovom.


Poštovani gledatelji i čitatelji, pitanja u vezi s hrvatskim jezikom i govorom možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:04