JEZIK I GOVOR

Magistar hrvatskog jezika otkriva kako zapravo pišemo redne, a kako glavne brojeve

U bilježenju datuma gramatički se nastavak, ističe Lobel Filipić, nikad ne dodaje

Lobel Filipić s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Magistar hrvatskog jezika i književnosti Lobel Filipić s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje naglašava da brojeve dijelimo na glavne, koji upućuju na to koliko ima čega, te redne koji upućuju na mjesto u redoslijedu. Tako su redni brojevi na primjer nulti, prvi, drugi, deseti, jedanaesti, dvadeseti, stoti...

„U višečlanim rednim brojevima samo posljednji član ima oblik rednoga broja pa je tako četrdeseti, ali četrdeset peti, milijunti, ali milijun sedamsto pedeset treći, milijarditi, ali milijardu tristoti, bilijunti, ali bilijun pet milijardi osam milijuna dvjesto trideset šesti. Ispred jedinice višečlanoga rednog broja može se izgovarati i pisati veznik i. Pa je tako četrdeset osmi, jednako kao četrdeset i osmi”, kaže Filipić napominjući kako redne brojeve možemo zapisivati i brojkom i tad se gramatički nastavak u načelu ne piše.

Ispravno je: Osvojio je 5. mjesto na maratonu. Pogrešno je: Osvojio je 5-o, 5-to ili osvojio je 5.-o ili 5.-to mjesto.

Dizalo ide samo do 12. kata, a ne do 12-og, 12-tog ili 12.-og, 12.-tog kata.

U bilježenju datuma gramatički se nastavak, ističe Filipić, nikad ne dodaje pa je tako ispravno: Došla je 15.

„Ako redni brojevi dobiju imeničko značenje, odnosno ako označavaju neki povijesni događaj, tada se zapisuju slovima kao jedna riječ, primjerice: Dvijetisućedvadeseta obilježila je živote svih ljudi. Gramatički se nastavak može pisati u onim slučajevima kada bi postalo nejasno na što se redni broj odnosi. Stoga se može zapisati: „rezervirajte nakon 14-og”. Ali samo: „rezervirajte nakon 14. listopada”. Ako je brojevna vrijednost izražena slovom ili simbolom, tada se gramatički nastavak piše i odvaja se spojnicom kao u primjerima n-ti ili x-ti put. Gramatički se nastavak nadalje piše ako redni broj označuje desetljeće”, objašnjava Filipić pa navodi nekoliko primjera: „1940-e godine 20. stoljeća ne bi se smjele nikada ponoviti”, „ona je u 20-ima, a on u 30-ima i sasvim su dobar par”, „volim zabavnu glazbu 90-ih”.

Redni brojevi pisani rimskim brojem također se, savjetuje Filipić, pišu s točkom i ne dodaje im se gramatički nastavak kao u primjeru „pohađao sam V. gimnaziju”.

Poštovani gledatelji i čitatelji, pitanja u vezi s hrvatskim jezikom i govorom možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:56