REAKCIJA

Marić spreman razgovarati s ugostiteljima, ali kaže da PDV nije jedini element poreznog sustava

‘Mi smo kroz porezne izmjene rješavali neka od otvorenih pitanja, ali porezima se ne rješava sve‘
Zdravko Marić
 Goran Mehkek/Cropix

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak u Bruxellesu da je otvoren za razgovore s predstavnicima ugostiteljskog sektora, koji traže ili smanjenje PDV-a na piće na 13 posto, ili uvažavanje troškova rada kao poreznog odbitka, ali da se ne može izdvajati samo jedan segment poreznog sustava.

“Mi smo spremni za razgovor”, rekao je ministar Marić, ali je dodao da ni u jednoj zemlji nije vidio, niti to omogućava direktiva EU, da se bilo što izuzme iz osnovice PDV-a, pa tako i trošak radne snage”.

Na izravan upit hoće li PDV za ugostitelje biti smanjen na 13 posto, Marić je rekao: “Dijalog će se nastaviti, pristup i očekivanja ugostitelja su za mene u redu, međutim, ne možemo izdvajati samo jedan segment u odnosu na cijelu sliku. PDV je iznimno važan, najvažniji porezni prihod”.

Marić je rekao da je Vlada u proteklih pet godina smanjivala poreze, rasteretila gospodarstvo i građane, ali na način da se ne ugrožava održivost javnih financija, stoga je javni dug četiri godine padao, u zadnji tri godine zabilježen je proračunski višak.

“Sve to nam je omogućilo da s izbijanjem pandemije reagiramo onako kako smo reagirali. Maksimalno smo nastojali zaštititi zdravlje i živote građana, a istodobno i gospodarstvo i radna mjesta”, kaže Marić.

Rekao je da se izmjenama u poreznom sustavu i snižavanjem poreznih opterećenja nastojalo osigurati poslodavcima prostor da povećaju plaće svojim zaposlenicima, čime se pomaže u rješavanju demografskog izazova u Hrvatskoj.

“Mi smo kroz porezne izmjene rješavali neka od otvorenih pitanja, ali porezima se ne rješava sve. Isto tako PDV nije jedina stavka u poreznom sustavu Republike Hrvatske”, rekao je Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 01:17