TKO JE BLAŽ PAVIČIĆ

Marićev prijatelj s jahte sin je riječkog ‘Kralja Korza‘, ulaže u šoping centar od 600 milijuna kn

Na jahti Blaža Pavičića ministar Marić proveo je nekoliko dana tijekom svog godišnjeg odmora
Blaž Pavičić (gore lijevo), Zdravko Marić (desno), Marić na Pavičićevoj jahti (glavna fotografija)
 Davor Matota, CROPIX, Čitatelj Jutarnjeg lista

Blaž Pavičić, kako je ranije objavio Jutarnji list, prijatelj je potpredsjednika Vlade Zdravka Marića na čijoj je jahti ministar financija proveo nekoliko dana tijekom svojega godišnjeg odmora. Na motornoj jahti „La vida loca 1” od 22 metra, čija se vrijednost procjenjuje na oko 800.000 eura, plovili su od Visa do Kornata.

image
Zdravko Marić
Snimio čitatelj Jutarnjeg Lista

A tko je uopće taj mladi poduzetnik, vlasnik ili suvlasnik nekoliko uspješnih obiteljskih tvrtki, čiji identitet ministar Marić još do prije nekoliko sati nije htio otkriti?

Blaž Pavičić sin je poduzetnika Mirka Pavičića koji je na riječkom području poznat kao "kralj Korza" jer kontrolira brojne poslovne prostore na glavnom riječkom trgu.

Mediji su pisali da ne voli da ga tako zovu jer se ne smatra kraljem, nego poduzetnikom koji zapošljava ljude. Na poslovnim servisima Pavičić mlađi povezan je s više od desetak tvrtki, u nekima je direktor, a u drugima član uprave ili je naveden kao njihov vlasnik.

Riječke veze

Njegova oca u medijima se često povezivalo s lokalnim političkim čelnicima poput Slavka Linića i Vojka Obersnela. Tvrtke s kojima je Pavičić mlađi povezan uglavnom razvijaju razne nekretninske projekte, a u tvrtki Amec Rijekatekstil Blaž Pavičić je član uprave, a vlasnik je njegov otac, Mirko Pavičić.

Tvrtka je lani (2020.) prijavila prihod od 168,6 milijuna kuna te ima više od 150 zaposlenih. Ta tvrtka, među ostalim, bavi se opskrbom brodova te posluje s Jadrolinijom, a ima i brojne koncesije za luke. Trenutno ih je aktivno osam, prema podacima financijskih servisa.

Ove godine Blaž Pavičić osnovao je tvrtku Amec opskrba brodova, u kojoj je i direktor. Nadalje se pojavljuje u tvrtki Almis, koja je prijavljena kao trgovina na malo u specijaliziranim prodavaonicama, a lani je prijavila ukupan prihod od 545.400 kuna (dobit od 167.000 kuna) te nema zaposlenih. Amec Rijekatekstil je vlasnik, a član Uprave je Blaž Pavičić.

U M2 projektu, koji je registriran za graditeljstvo, trgovinu, prijevoz i usluge, a nema zaposlenih, Pavičić je član Uprave i vlasnik, a tvrtka je lani prijavila 5,7 milijuna kuna prihoda te je dobit iznosila čak 4,6 milijuna kuna. Sensa projekt još je jedna od tvrtki u kojoj je Pavičić član Uprave i jedan od suvlasnika, registrirana je za poslovanje nekretninama, ali ne ostvaruje prihode. Pavičić u njoj ima udjel od 25 posto i oni su investitori u zagrebački šoping centar Z, vrijedan više od 600 milijuna kuna, u kojem će biti neki novi brendovi.

Obiteljski biznis

Mirko Pavičić karijeru je započeo kao zaposlenik u Brodokomercu, u kojem je ostao i kad ga je preuzeo Josip Gucić. Riječ je o jednoj od najjačih trgovačkih tvrtki u vrijeme Jugoslavije. Poslije je Pavičić, očito, poslovne kontakte iskoristio u svojem privatnom biznisu. S obzirom na to da se bavio opskrbom brodova, nastavio je taj posao sa svojom tvrtkom Amec, s kojom je stekao impresivnu zaradu.

Na pitanje novinara Novog lista 2012. kako je zaradio prvi milijun kuna, odgovorio je: "Kao i moja supruga, i ja potječem iz obitelji koja je svojoj djeci stvorila određene materijalne pretpostavke za život. Moj otac je radio u Austriji i Švedskoj gotovo 30 godina. Nakon napuštanja Brodokomerca, zahvaljujući ponajprije izvrsnim poslovnim kontaktima, svoje prve samostalne poslove sklapao sam poslujući na inotržištima. Prvu značajniju zaradu koju pamtim ostvario sam na poslovima reexporta brodskih motora i rezervnih dijelova na strano tržište."

Pavičić se devedesetih uključio u pretvorbu i privatizaciju te kupio tvrtku Rijekatekstil, a s njom i veliku robnu kuću, te je nastavio zakup mnogih poslovnih prostora na najboljim lokacijama u Rijeci. Lokalni portali objavljivali su nerijetko njegove fotografije sa zajedničkih kava s tadašnjim gradonačelnikom, Obersnelom. Na sudu se vodi i postupak vezan uz sumnje na prevare oko osiguranja jedne od jahti koje su bile u vlasništvu M. Pavičića. Optužnica je podnesena, ali presuda nije donesena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 16:48