SVE BITKE V. LJUBIČIĆ

Milanović je oštro napao pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova: Evo što je sve do sada riješila

Donosimo popis najvažnijih konkretnih slučajeva spolne diskriminacije na kojima se pravobraniteljica Ljubičić angažirala i riješila ih
Višnja Ljubičić
 Sandra Šimunović/Cropix

U seriji ružnih i neprimjerenih izjava na račun žena, predsjednik Zoran Milanović jučer se obrušio i na pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić, te B.a.b.e.

- Drago mi je da se javila pravobraniteljica. Postoje ljudi koji obnašaju pa dosta važne javne funkcije, a da vi, a i ja kao predsjednik države, u prvi mah se nisam mogao sjetiti imena... - izgovorio je Milanović

.- Žalosno je da osoba koja je bila premijer, saborski zastupnik te sada predsjednik ne zna ime osobe koja je na čelu neovisne institucije posvećene zaštiti od diskriminacije i promociji ustavnog načela ravnopravnosti spolova.

To znači da gospodinu Milanoviću pitanja diskriminacije, ljudskih prava, nasilja u obitelji, seksualnog uznemiravanja te svih društvenih problema koji proizlaze iz neravnopravnosti žena i muškaraca nisu bila u fokusu interesa, a čini se da će tako biti i dalje - dio je odgovora koji je objavio Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Donosimo popis najvažnijih konkretnih slučajeva spolne diskriminacije na kojima se pravobraniteljica Ljubičić angažirala i riješila ih.

PRVI GAY UDOMITELJI

Prvi gay par uspio je udomiti dijete velikim dijelom zahvaljujući angažmanu i stajalištu pravobraniteljice koje je korišteno u sudskim postupcima i ustavnoj tužbi.

PRIJAVA PROTIV HUP-a

Upravo je pravobraniteljica podnijela kaznenu prijavu u slučajevima seksualnog uznemiravanja od strane zamjenika direktora HUP-a Bernarda Jakelića.

CARSKI REZ U KORONI

Nakon njezinih zahtjeva Ministarstvo zdravstva izmijenilo je pravilnik o carskom rezu tijekom pandemije i izdalo novi protokol za postupanje u kojima je carski rez definiran kao opcionalni, a ne preferirani postupak na porodu.

PROMJENA SPOLA

Izvojevala je Pravilnik o promjeni spola ili odabira života u drugom rodnom identitetu, izradi upute za sve obrazovne institucije vezano uz izdavanje svjedodžbi i diploma te drugih obrazovnih certifikata, a po promjeni spola, rješava pitanja zdravstvene skrbi transrodnih osoba.

HITNA KONTRACEPCIJA

Hitno kontracepcijsko sredstvo, koje je u hrvatskim ljekarnama trebalo biti izdavano samo uz posebnu anketu, izdaje se bezreceptno i bez dodatnih uvjeta nakon intervencije pravobraniteljice.

ISTRAGA UBOJSTAVA

Osnovala je "Promatračko tijelo za sveobuhvatno nadgledanje, prikupljanje podataka, analizu slučajeva ubojstava žena i izvještavanje" - Femicide Watch. Kada je žena ubijena preispituje se odgovornost svih tijela koja su eventualno bila angažirana prije ubojstva, i ako se utvrde propusti (liječnik, policija, državno odvjetništvo, socijalna služba....), slijede sankcije.

ZABRANA PRILASKA

Izborila je izmjene Pravilnika o načinu provedbe zaštitnih mjera zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja žrtve nasilja u obitelji te mjere udaljenja iz zajedničkog kućanstva pa je sada fokus policije maknut sa žrtve na počinitelja nasilja.

PRAVA UČITELJICA

Na preporuku pravobraniteljice u Zakon o odgoju i obrazovanju za osnovnu i srednju školu je 2018. godine uvrštena odredba kojom je odgojno-obrazovnim radnicama/ima uvedeno pravo na mirovanje rokova i stečenih prava za vrijeme rodiljnog i roditeljskog dopusta.

RATNA SILOVANJA

Pravobraniteljica je aktivno sudjelovala u Radnoj skupini pri Ministarstvu branitelja koja je izrađivala Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Hrvatsku. Prihvaćen je pravobraniteljičin prijedlog da se žrtvama omogući obeštećenje ako su pretrpjele i samo jedan oblik seksualnog nasilja, no ne i prijedlog za povećanje naknada žrtvama koje su nasilju bile izložene duže vremensko razdoblje.

ŽENE U VOJSCI

Uspjela je izganjati izmjene Pravilnika o napredovanju u Oružanim snagama koji je ženama otežavao napredovanje, jer je kao jedan od uvjeta propisivao "prisutnost na radu", a odsustvo tijekom rodiljnog dopusta nije se smatralo iznimkom.

PRAVEDNE MIROVINE

Pokrenula izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kako bi se ženama dodao dodatni staž i povećale mirovine za odsustvo tijekom rodiljnog dopusta.

ETIČKI KODEKS

Donijela Etički kodeks o izvještavanju o žrtvama nasilja, koji je, pokazuju analize, doveo do ozbiljne promjene u praksi.

PRIJAVILA ŠKARU

Podnijela kaznenu prijavu u slučaju sumnje na seksualno zlostavljanje od strane Damira Škare, nekadašnjeg šefa Autokluba Siget.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2023 07:51