U POSJETU CANBERRI

MILANOVIĆEVA PORUKA IZ AUSTRALIJE 'Hrvatska je jača nego ikad'

ZAGREB - Otkako je ušla u Europsku uniju i NATO, Hrvatska je jača nego ikad, ocijenio je premijer Zoran Milanović u utorak u govoru u hrvatskome veleposlanstvu u Canberri, ali je najavio i mijenjanje pravila kako zemlja više ne bi živjela na dug i bila "podložna pritiscima" izvana.

"Ulaskom u EU od Hrvatske pokušavamo, a vjerujte, ide teško, stvoriti državu koja će biti jača nego što je bila dosad. S jedne strane, u odnosu na susjede, na naš položaj u ovome dijelu Europe, mi smo možda i jači nego ikad. Imamo svoju državu, imamo instrumente te države, imamo susjede s kojima smo imali i uspone i velike padove u odnosima i s njima moramo živjeti. Ali nismo nikada bili mirniji i sigurniji nego što smo danas i kao članica EU-a i kao članica NATO-a", rekao je Milanović.

Po njegovim riječima, kriza u Europi utječe i na Hrvatsku pa će biti nužno mijenjati "neka pravila u zemlji".

"Države s kojima graničimo također su u krizi. To ima utjecaja na svaku kunu koju stvaramo. Moramo mijenjati neka pravila u zemlji. Pravila da su neke stvari besplatne, da možemo živjeti na dug i da ne moramo plaćati račune, da se dug ne mora vraćati", rekao je.

"Stvari koje ne možemo sebi priuštiti, a obećali smo da možemo, morat ćemo revidirati", najavio je, jer je u protivnome zemlja podložna pritiscima.

"Dok god ne ostvarimo uvjete za jak, stabilan, čvrst rast, da svake godine zarađujemo više, ali ne tako da se zadužujemo u inozemstvu, dotad ćemo biti, reći ću, podložni pritiscima, i Europske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda".

Milanović je položio vijenac na grobnicu nepoznatog australskog vojnika u Canberri, a u govoru je istaknuo kako bi htio da se i u Hrvatskoj "ovako, smireno i dostojanstveno možemo govoriti o svojem ratu, jednodušno i jednoglasno".

"Ne moramo svi misliti isto u detalj, ali kad ćemo se slagati oko glavnih stvari? U životima nacija, zajednica, takvi procesi traju dugo", zaključio je.

Milanović se u utorak u glavnom australskom gradu sastao s pripadnicima tamošnje poslovne zajednice i razgovarao s predsjednicom gornjeg doma australskog parlamenta Bronwyn Bishop. U srijedu ga očekuje susret s kolegom i domaćinom Tonyjem Abbotom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:13