BUKET CVIJEĆA

Ministar Cappelli osobno čestitao vlasnici restorana Draga di Lovrana Sanji Nikolac i chefu Deniju Srdoču na ostvarenoj Michelinovoj zvjezdici

 
Deni Srdoč, Sanja Nikolac i Gari Cappelli

Ministar turizma Gari Cappelli osobno je čestitao vlasnici restorana Draga di Lovrana u Lovranu Sanji Nikolac i chefu Deniju Srdoču na ostvarenoj Michelinovoj zvjezdici.

Ministar Cappelli uručio je Nikolac i Srdoču prigodne bukete cvijeća u koje su bile ukomponirane drvene kuhače. Draga di Lovrana nedavno je postao prvi kvarnerski restoran koji je nagrađen prestižnom Michelinovom zvijezdicom, međunarodno priznatom oznakom za kvalitetu ugostiteljske ponude.

Deni Srdoč, Sanja Nikolac i Gari Cappelli

Dodjeljivanjem jedne zvijezdice, Michelin je restoran Draga di Lovrana označio kao "jako dobar restoran u svojoj kategoriji" (na francuskom: Une très bonne table dans sa catégorie).

- Presretan sam! Sve te emocije koje mi naviru uopće se ne da opisati riječima. To smo toliko željeli, trudili se, radili, cijela ekipa i ja - rekao je u petak za Jutarnji list Deni Srdoč, 27-godišnji chef.

- Na prvu uopće nisam vjerovao da je to istina. Sve dok svi nisu počeli zvati - smije se Deni. Mladi chef Dragu di Lovrana preuzeo je od svojeg mentora, poznatog chefa Zdravka Tomšića, koji je restoran postavio na noge, sa samo 24 godine. Itekako je opravdao povjerenje. Gault Millau proglasio ga je svojedobno talentom godine, a svake zime, dok je Draga di Lovrana zatvorena, odlazi stažirati u neki od europskih restorana s Michelinovim zvjezdicama, pa je tako zimus bio u Njemačkoj, u slavnom Atelieru. Na pitanje je li znao da je u matičnom restoranu uopće kuhao za Michelinove inspektore, Srdoč odgovara da nije.

- Svakom gostu dajemo 100 posto, sa svime što radimo moramo biti na vrhuncu. Na našoj karti je 12 jela, četiri hladna, četiri topla predjela i četiri glavna jela, a broj stolova smanjili smo na 27, upravo kako bi svaki gost mogao dobiti potpuni doživljaj naše kuhinje. Svako od tih 12 jela mi je jednako drago i važno - rekao nam je i otkrio da, dok su zatvoreni, već dva tjedna eksperimentiraju i rade na novoj karti za novu sezonu.

Restoran i obiteljski hotel Draga di Lovrana otvorili su 2006. godine bračni par Sanja i Christian Nikolac, zaljubljenici u gastronomiju koji s ugostiteljstvom dotad nisu imali nikakvog iskustva. Ali imali su golemu strast i nekretninu u obiteljskom nasljeđu na gotovo nestvarnom položaju na liticama Lovranske Drage, s veličanstvenim pogledom na Kvarnerski zaljev. Restoran je na tom mjestu postojao još početkom 20. stoljeća, a među gostima je bio čak i austrougarski car Franjo Josip, ali je objekt stradao u požaru 1923. i trebalo je više od 80 godina da se pojavi netko poput Nikolaca i vrati ga u život. Nikolac, inače, ima vlastiti ribarski obrt, pa restoran ima osiguran dotok najsvježije ribe, iz mora na tanjur, a ono što je svježe i sezonsko uvjetuje i Srdočev menu.

Sanja Nikolac rekla je Jutarnjem da su još pomalo zatečeni Michelinovom zvjezdicom. Dodala je da to priznanje neopisivo mnogo znači te da je najveća zasluga Denija Srdoča koji im je svojim trudom, znanjem i energijom zvjezdicu i osigurao.

Na pitanje je li znala da su “u igri” za Michelina, Sanja odgovara da su sumnjali, ali da nisu mogli biti sigurni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:57