SMIRIVANJE TENZIJA

MINISTAR MILJENIĆ O SLUČAJU INA-MOL 'To nije politički nego poslovni spor'

I mađarski ministar pravosuđa Tibor Navracsics rekao je da taj slučaj treba gledati kao na poslovno pitanje
Zagreb, 220913.Opcinski sud.U povodu obiljezavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad zenama potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i Mladih Milanka Opacic polozila je vijenac i lampion pred sudnicom u Opcinskom gradjanskom sudu u Zagrebu. Ovaj dan obiljezava se s osnovnim ciljem da se drustvo senzibilizira na problematiku nasilja te kao dan sjecanja na tragicno ubojstvo triju zena, te teskog ranjavanja zapisnicarke suda prilikom odrzavanja brakorazvodne parnice 22. rujna 1999. godine.Na fotografiji: Orsat Miljenic.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

ZAGREB - Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je u petak u Mađarskoj da neslaganje oko vlasničkih odnosa u Ini nije politički spor nego poslovni.

Miljenić koji u Veszpremu na zapadu Mađarske sudjeluje na skupu srednjoeuropskih pravosudnih ministara rekao je agenciji MTI da dvoje poslovnih partnera moraju naći i rješenje toga neslaganja i odbio je cijelu situaciju opisati kao sukob.

Postupak protiv šefa MOL-a Zsolta Hernadija, naglasio je, pravosudno je pitanje.

I mađarski ministar pravosuđa Tibor Navracsics rekao je za MTI da taj slučaj treba gledati kao na poslovno pitanje. U skladu s vladinim zahtjevom njegovo ministarstvo prikuplja dokumente o kupnji Ine i o tome jesu li ispunjeni svi ugovorni uvjeti u tom poslu.

Mađarski oporbeni čelnik Gordon Bajnai rekao je da je sukob između MOL-a i Ine dijelom napad hrvatskog državnog odvjetnika na Hernadija, a dijelom gospodarsko pitanje.

Mađarske vlasti zaključile su kako ni Hernadi ni druge osobe u Mađarskoj nisu prekršile zakon te da Mađarska mora insistirati na valjanoj procjeni mađarskog pravosuđa. MOL mora odlučiti što će sa svojim velikim udjelom u Ini, ali to nije pitanje za vladu nego pitanje gospodarske odluke, rekao je Bajnai. Prodaja Ininih dionica bitno bi promijenila MOL-ovu strategiju pa o tome treba dobro razmisliti, naglasio je. Hrvatska je mađarski povijesti partner što treba poštovati i suzdržanost kombinirati s odlučnošću u ostvarivanju interesa, kaže Bajnai.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:21