NASTAVAK SUKOBA

Ministarstvo obrane o hrvatskim vojnicima u BiH: ‘Spriječili smo međunarodni skandal‘

Iz Ministarstva su izvijestili o događaju iz ožujka kad su, kako tvrde, spriječili međunarodni skandal
ispraćaj u Bugojnu
 HDZ BiH

Četvero pripadnika Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske u ožujku ove godine bilo je upućeno u Bugojno na posljednji ispraćaj posmrtnih ostatak četvorice pripadnika HVO-a, a nakon izjave savjetnika Predsjednika RH, umirovljenog generala Marijana Marekovića, taj je događaj postao novi povod za sukob Pantovčaka i ministra obrane.

Danas se o cijelom slučaju oglasilo i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, a njihovo današnje priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

- Ured predsjednika Republike Hrvatske 17. ožujka 2021. izvijestio je načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga admirala Roberta Hranja kako će posebni savjetnik Marijan Mareković biti izaslanik Predsjednika Republike na obilježavanju 27. obljetnice razmjene bugojanskih logoraša u Bugojnu u Bosni i Hercegovini.

Također, Ured predsjednika Republike Hrvatske izvijestio je da će u skladu s Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske tom obilježavanju nazočiti pripadnici Počasno-zaštitne bojne.

Sukladno Zakonu o obrani, članku 69. stavku 5., odluku u tim situacijama, odnosno odluku o prelasku granice Republike Hrvatske radi protokolarno-ceremonijalnih aktivnosti te postrojbi razine voda i niže donosi ministar obrane. Prema saznanjima Ministarstva obrane, pripadnici Počasno-zaštitne bojne bili su upućeni prema Bosni i Hercegovini i prije donošenja odluke ministra obrane. Međutim, shvaćeno je da neće moći prijeći granicu Republike Hrvatske bez odluke ministra obrane i bez naloga za službeno putovanje u inozemstvo za čije je izdavanje za međunarodnu aktivnost nadležno Ministarstvo obrane. Takvim postupanjem Ured predsjednika Republike Hrvatske nepotrebno je izložio Hrvatsku vojsku.

Shvativši da se ne može bez odluke ministra obrane provesti zahtjev iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj pisano se obratio ministru obrane 18. ožujka 2021. i zatražio da se odobri zahtjev predstojnika Ureda predsjednika Republike Hrvatske za angažiranjem pripadnika Počasno-zaštitne bojne u inozemstvu. U skladu sa svojom zakonskom ovlasti ministar obrane donio je 18. ožujka 2021. odluku kojom je odobrio prelazak granice Republike Hrvatske pripadnicima Oružanih snaga iz sastava Počasno-zaštitne bojne kako bi s Marijanom Marekovićem sudjelovali na tom obilježavanju u Bosni i Hercegovini.

Ističemo kako za Ministarstvo obrane sudjelovanje Počasno-zaštitine bojne na navedenom obilježavanju nije bilo sporno, međutim, Ured predsjednika trebao je poštovati Zakonom o obrani propisanu proceduru.

Ministarstvo obrane donošenjem odluke spriječilo je međunarodni skandal.

Ministarstvo obrane i ovom prigodom ističe da su nadležnosti državnih tijela u području obrane Zakonom o obrani jasno propisane i da je ovakav način postupanja bio neprimjeren. Zahtjev iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske trebao je biti upućen ministru obrane koji sukladno Zakonu o obrani donosi odluku i zadužuje načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga da svojom zapovjedi provede odluku. To je jedino moguće i zakonito postupanje - stoji u priopćenju Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 02:39