BORZAN IH NAPALA

MINISTARSTVO PROMETA OGLASILO SE O PROMJENI UREDBE O PRAVIMA PUTNIKA U ZRAČNOM PROMETU 'Rasprava o tome tek treba početi'

 
Ilustracija
 Tonci Plazibat / CROPIX

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odaslalo je priopćenje vezano uz prijedlog izmjena Uredbe o pravima putnika u zračnom prijevozu koji je Biljana Borzan danas nazvala skandaloznim. Naime, eurozastupnica SDP-a smatra da izmjene znače smanjenje prava putnika.

Međutim, u Ministarstvu kažu da Hrvatsko predsjedništvo tek započinje raspravu i to na temelju prijedloga studije koju je naručila Europska komisija.

- Predstojeće rasprave će tek pokazati u kojem smjeru države članice žele ići. Hrvatska će kao zemlja predsjedateljica uvažiti stajališta svih država članica te na temelju njihovih komentara predložiti kompromisni prijedlog.

Nastavno na prijedlog Uredbe, on je bio blokiran u Vijeću od 2015. radi problema definicije teritorijalne primjene Uredbe budući da je Zračna luka Gibraltar bila sporna. Izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, navedeno više nije sporno te je Uredba ponovno spremna za dugo očekivanu raspravu koju je hrvatsko predsjedanje odlučilo ponovno pokrenuti na temelju prijedloga Europske komisije još iz 2013., a uzimajući u obzir napredak postignut do 2015. te činjenice iz nedavno objavljene studije naručene od strane Europske komisije.

Prijedlog ima za cilj poboljšati provedbu pojašnjavanjem ključnih načela i implicitno prava putnika koja su u prošlosti dovela do mnogih sporova između zrakoplovnih tvrtki i putnika, te doprinijeti koordinaciji provedbene politike na nacionalnoj razini, a napose osigurati učinkovitu i dosljednu provedbu prava putnika. U tom smislu hrvatsko predsjedništvo je veliki naglasak stavio na prava putnika te se vodi činjenicama iz Studije naručene od Europske komisije, a koja dolazi do zaključka da je putniku najvažnije doći do odredišta uz pravo na skrb i informacije.

Dakle, opći cilj rasprave ovog prijedloga postizanje je uravnoteženog sustava koji se temelji na jednostavnim i jasnim pravilima koja se mogu lako i učinkovito primijeniti. Konačan cilj je osigurati ravnotežu interesa između putnika i zračnih prijevoznika, držeći se jednostavnih pravila, poboljšavajući predvidljivost i kodificirajući sudsku praksu EU kako bi pravila bila jasnija i učinkovitija - stoji u priopćenju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:04