VIJEST PRVI OBJAVIO JUTARNJI

MORH POTVRDIO: AMERIČKI MINISTAR OBRANE STIŽE U HRVATSKU James Mattis sudjelovat će na posebnom sastanku država članica Američko-jadranske povelje

 
 Yuri Gripas / REUTERS

Nakon NATO summita u Bruxellesu, američki ministar obrane James Mattis dolazi u službeni posjet Republici Hrvatskoj, potvrdili su iz MORH-a vijest koju je prvi objavio Jutarnji.

Povodom službenog posjeta američkog ministra Mattisa Hrvatskoj, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević će uz ministra obrane Crne Gore Predraga Boškovića predsjedati Posebnim sastankom ministara obrane Američko-jadranske povelje (A5) koji će se održati u petak, 13. srpnja 2018. u Zagrebu.

Tom prilikom, u Hrvatskoj će se okupiti ministri obrane i visoki predstavnici država članica Američko-jadranske povelje. Očekuje se kako će ministri obrane razgovarati o jačanju prisutnosti Sjedinjenih Američkih Država na prostoru jugoistoka Europe, koracima koje je potrebno poduzeti u cilju ubrzanja integracije preostalih država aspirantica iz jugoistočne Europe u NATO, sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi te pravednijoj raspodjeli tereta obrambenih izdvajanja između SAD-a i Europe.

Američko-jadranska povelja je partnerska regionalna inicijativa koju su 2003. godine pokrenule Hrvatska, Albanija, Makedonija te SAD, a navedenoj inicijativi su 2008. godine pristupile i Bosna i Hercegovina te Crna Gora. Ključni cilj inicijative je pružanje potpore euroatlantskim procesima u jugoistočnoj Europi te što skorija integracija svih država članica u NATO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. listopad 2020 22:20