U SUBOTU

Na Jarunu se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, podržat će ga i brojne poznate osobe

Na događanju će biti organiziran niz edukativnih i zabavnih aktivnosti među kojima su igre s tzv. bumper loptama

Arhivska fotografija

 Marko Todorov/Cropix

Na zagrebačkom Jarunu u subotu se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu u organizaciji Udruge za autizam Zagreb i Saveza udruga za autizam Hrvatske

Na događanju će, kako su najavili u priopćenju, biti niz edukativnih i zabavnih aktivnosti, a među njima i natjecanje u bumper loptama koje simboliziraju zatvorenost osoba s poremećajem iz spektra autizma (PSA) u zaseban svijet, njihovu izoliranost, ali i pokušaje da sudjeluju u svakodnevnim aktivnostima koje su im u većini slučajeva nedostupne i iznimno uznemirujuće.

- Udruga za autizam Zagreb i Savez udruga za autizam Hrvatske i ove godine pripremaju obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. S obzirom na loše vrijeme 2. travnja, kada se tradicionalno obilježava ovaj dan, događanje je prebačeno na 9. travnja. Za sve sudionike će biti organiziran niz aktivnosti kojima je namjera osvijestiti sugrađane o promicanju prava i poboljšanju kvalitete života osoba s poremećajem iz spektra autizma. Glavni cilj događanja je pružiti potporu osobama s poremećajem iz spektra autizma, a obiteljima i osobama iz njihovog bliskog okruženja poručiti da nisu sami i da Udruga aktivno radi na poboljšanju uvjeta života osoba s PSA. Pokrovitelj ovogodišnjeg obilježavanja je Grad Zagreb i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji će se obratiti okupljenima. Dolazak su najavili i predstavnici Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Grad Zagreb je ovaj dan već podržao simboličkom aktivnošću - fontane kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice 2. travnja su bile obojane u plavo svjetlo u znak podrške osobama s poremećajem iz spektra autizma, navodi se u priopćenju.

- Ove godine Udruga za autizam Zagreb i Savez udruga za autizam Hrvatske pripremaju aktivnost pod motom „Naš autizam je stanje - sustav je bolestan“. Njome će se dodatno pružiti uvid u svakodnevni život djece i odraslih koji se suočavaju s poremećajem iz spektra autizma. Obilježavanje će se održati na Malom jezeru Rekreacijsko sportskog centra Jarun. Udruga poziva Zagrepčane i sve ljude dobre volje da im se u subotu, 9. travnja od 11h pridruže na Jarunu i podrže njihove zahtjeve koji će biti upućeni Vladi RH, dodaje se u priopćenju.

- Središnji dio događanja će biti naše uskrsno jaje u koje ćemo ubaciti ispunjena svjedočanstva naših članova. Oni će posvjedočiti o svojim iskustvima s PSA i o nebrojenim problemima s kojima se susreću. 43 godine su prošle od početka institucionalnog bavljenja ovim problemom, a mi još uvijek nemamo točan broj osoba s PSA u Hrvatskoj zbog čega mnogi od njih ne mogu ostvariti svoja prava koja su ionako zanemariva. Svi oni koji također smatraju da imaju PSA ili dijete s PSA, a nisu u sustavu također pozivamo da ispune ovaj obrazac na Jarunu ili na WEB i Facebook stranici SUZAH-a, https://www.autizam-suzah.hr/2022/03/24/svjetski-dan-svjesnosti-o-autizmu-2022/ i Facebook stranici UAZ-a, opišu svoj problem, a mi ćemo ih potom predati Vladi RH skupa s našim zahtjevima za poboljšanjem statusa svake pojedine osobe s PSA“, izjavio je Nikola Tadić, koordinator projekata Saveza udruga za autizam Hrvatske.

Na događanju će biti organiziran niz edukativnih i zabavnih aktivnosti među kojima su igre s tzv. bumper loptama. Lopte simboliziraju zatvorenost osoba s PSA u zaseban svijet, njihovu izoliranost, ali i pokušaje da sudjeluju u svakodnevnim aktivnostima koje su im u većini slučajeva nedostupne i iznimno uznemirujuće vrlo često frustrirajuće. Iako će se događanje odvijati u opuštenoj atmosferi i imat će najvećim dijelom zabavan karakter, cilj mu je široj javnosti pokazati kako izgleda svakodnevno kretanje kroz život osoba s PSA. Uz studente volontere osmišljeni su dodatni sadržaji zabavnog karaktera.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu će podržati i brojne poznate osobe među kojima su braća Sinković, HAVK Mladost, Dubravko Šimenc, Zlatan Zuhrić Zuhra...

Udruga također poziva prisutne da na info pultu udruge kupnjom suvenira koje izrađuju djeca i odrasli s PSA sudjeluju u prikupljanju sredstava za ljetovanje članova u Šimuni Camping Villageu na otoku Pagu. Kamp je osigurao 5 mobilnih kućica, a udruzi su potrebna dodatna sredstva za organizaciju prijevoza.

- Udruga za autizam Zagreb u sklopu svojih redovitih aktivnosti u radu s osobama s PSA i njihovim obiteljima trenutačno provodi izvaninstitucionalni program brige o osobama s autizmom. U tijeku je uređenje treće životne zajednice za osobe s PSA u Gornjem Vukšincu, općina Dubrava, a projekt „Naš plavi svijet“ je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u punom iznosu. Razdoblje provedbe je od 1.7.2020. do 1.1.2023., a ukupna vrijednost projekta 8.203.779,22 kn. Trenutno se razmatraju i dodatni načini financiranja ovog projekta jer će zbog globalnog povećanja cijena izvođenja radova isti biti skuplji za oko milijun kuna više od planiranog. Udruga za autizam Zagreb poziva sve potencijalne donatore da im se jave kako bi razmotrili opciju sudjelovanja u dovršetku radova na objektu, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 19:53