KREĆE NOVO NATJECANJE

Najbolji mladi poljoprivrednici u Hrvatskoj: ‘Na selu je danas ozbiljan business‘

Dosadašnji junaci naših priča sada su najbolji u svojim poslovima koje su pokrenuli
Marijan Balić na njivi bijelog luka
 Vlado Kos/Cropix

Kad smo se prije pet godina otisnuli u avanturu predstavljanja uspješnih mladih poljoprivrednika koji bi trebali uz europske potpore poboljšati poražavajuće bilance u proizvodnji hrane, naša je reporterska bilježnica bila poluprazna.

Uglavnom stariji poljoprivrednici s usitnjenim posjedima nerado su davali mladima da preuzmu gospodarenje njihovim imanjima na kojima im je država izdašnim poticajima omogućavala sigurnu egzistenciju kako bi kupila socijalni mir na selu i sakrila da politički privilegiranim veleposjednicima i tajkunima daje još više.

No, mic po mic, u suradnji s Hrvatskom udrugom mladih poljoprivrednika uspjeli smo doći do nekoliko usamljenih jahača koji su svojom ustrajnošću pokušali svoje ideje i snove pretočiti u konkretne poslove na svojoj djedovini.

Nepovjerenje u uspjeh njihove okoline i dječje bolesti s nemilosrdnom administracijom koji su ih pratili na poslovnom putu za mnoge od njih bili su nesavladive prepreke. Od onih koji nisu odustajali, u prvom serijalu Jutarnjeg lista predstavili smo Matiju Žulja, koji je sa svojom startup inovativnom aplikacijom Agrivi tek počeo osvajati domaće i svjetsko tržište, a danas je njegova tvrtka jedna od vodećih u svijetu u digitalizaciji poljoprivredne proizvodnje.

image
Matija Žulj
Damir Krajac/Cropix

U Igrišću, odakle se vidi da Zagorje itekako ima smisla kada se ode iz Zagreba, pronašli smo kreativnog mladića Gorana Vrabeca, koji je na obiteljskom imanju s majkom Nadom, ocem Dubravkom, Petrom, Anitom, Darijanom i Hrvojem pokrenuo brend "Volim ljuto".

Prvi ljuti umaci, namazi i sadnice ljutih papričica danas su samo prva stranica inovativnih proizvoda s kojima su postali najbolji u ljutim i najljućim umacima u Hrvatskoj, regiji i na mnogim širim natjecanjima gdje je Vrabec pobjeđivao etablirane brendove.

image
Goran Vrabec
Sandra Šimunović/Cropix

Poljoprivredna zadruga

Malo sjevernije Matija Cetinić Frankos u to je doba osnovao projekt poljoprivredne zadruge Berry Organica u kojem je okupio deset mladih obitelji koji dijele opremu i mehanizaciju kako bi na malim površinama uzgajali bobičasto voće i zajedno pronalazili put do tržišta.

On će 2017. godine postati najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik i sudjelovati na izboru za najboljeg europskog poljoprivrednika koji je uz pokroviteljstvo Jutarnjeg lista organizirala Marijana Petir, europarlamentarka i ambasadorica projekta iz grupacije EPP.

image
Diana Prpić

Uz proglašenje najboljih u europskom izboru u Bruxellesu najboljih 10 mladih poljoprivrednika sudjelovalo je i na konferenciji koju je Jutarnji list organizirao u Zagrebu i gdje je gostovao europski povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan.

Osebujni Škot ostao je oduševljen rječitim istupom Matije koji mu je pojasnio što bi trebalo poboljšati u mjerama EU i što će se dogoditi kada mladi preuzmu proizvodnju hrane.

Naravno da je Hogan to zaboravio kad je sletio u Bruxelles, ali nisu naši čitatelji koji su proglašenje iz Laube pratili na našem portalu gdje su i glasali o najboljima. To je postao i standard za sljedeće natječaje 2018. i 2019.

Početni problemi

Nekako u to vrijeme i Ministarstvo poljoprivrede je krenulo u raspisivanje natječaja za sufinanciranje projekata mladih iz fondova EU. Nakon početnih problema s uvjetima natječaja procedure su pojednostavljene i sada je i povećan broj zahtjeva i prijava.

Mi smo nastavili s izborima koji su bili sve zanimljiviji. Tako smo otkrili da je Marina Dobošić, uz zlatne medalje za bučino ulje, osmislila grickalice od koštica s čokoladom ili kako je Diana Prpić patentirala slatki namaz od batata koji je osvojio tržište, Slavonac Marijan Balić postao najveći proiz­vođač crnog češnjaka, Tvrtko Matijević najveći proizvođač pčelinjeg otrova u regiji...

Svi oni, uz nesebičnu pomoć ureda europarlamentarke Marijane Petir u sjedištu Europskog parlamenta, mogli su se na proglašenju najboljih uvjeriti da njihovi projekti nimalo ne zaostaju za konkurencijom.

Pa čak ni pobjednik 2018. godine Ivan Gašić, koji kao tisuće mladih u EU proizvodi sir, ali je spasio obiteljsku farmu od propasti svojim pothvatom i angažmanom.

image
Zvonimir Kalić
Vlado Kos/Cropix

Još jedan Slavonac Zvonimir Kalić, koji je pobijedio na posljednjem natječaju sa svojim proizvodima od industrijske konoplje, ostao je uskraćen za natjecanje za najboljeg mladog poljoprivrednika u EU koje je odgođeno zbog epidemije.

Ali, proglašenje pobjednika će biti ipak održano, i to virtualno, u četvrtak kada ćemo na našim stranicama pratiti završni izbor najboljeg mladog poljoprivrednika u društvu Sunčane Glavak, nove ambasadorice projekta uime EPP-a.

Zato ćemo sljedećih dana kroz desetak priča podsjetiti na iskustva, savjete i priče mladih poljoprivrednika koji su danas uspješni poslovni ljudi s tvrtkama i projektima koji su konkurentni u EU.

Potpora za prijavu

Uz potporu Ministarstva poljoprivrede mnogi od njih mogli bi se naći u izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika 2021. koji će se održati sljedeće godine opet uz pokroviteljstvo Jutarnjeg lista.

Vjerujemo da će mnogima od njih poticaj za prijavu biti iskustva njihovih kolega koji su imali hrabrosti svojim idejama oživiti djedovinu, umjesto da je napuste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:30