INCIDENT KOD CERNE

Nakon kontradiktornih verzija Dekanićeve nesreće, Domovinski pokret ustvrdio: ‘Sad je gotovo!‘

Domovinski pokret Vukovarsko-srijemske županije ustvrdio je da je još 19. travnja tvrdio da su župan i njegov rođak lagali o nesreći

Damir Dekanić
 

 Vlado Kos/Cropix

Nakon što su tri osobe za emisiju "Potraga" RTL televizije izjavile da su vidjele kako je vidljivo alkoholizirani župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić u noći sa 16. na 17. travnja na ulazu u mjesto Cerna skrivio prometnu nesreću, Domovinski pokret Vukovarsko-srijemske županije u ponedjeljak je u kasnim popodnevnim na svojoj Facebook stranici objavio da je još 19. travnja upozorio da su Dekanić i njegov rođak Krešimir Bičanić policiji dali lažni iskaz o toj nesreći.

- Radilo bi se o kaznenom djelu davanja lažnog iskaza iz članka 305. st. 2. Kaznenog zakona, ukoliko bi na temelju takvog iskaza osoba koja nije vozila bila pravomoćno osuđena, kazna je od 6 mjeseci do 5 godina zatvora. Sprječavanje dokazivanja iz članka 306. st. 1. Kaznenog zakona čini onaj tko s ciljem da navede na davanje lažnog iskaza u postupku koji se vodi nudi ili da dar ili kakvu drugu korist, kazna je od jedne do osam godina zatvora. SAD JE GOTOVO! - ustvrdili su iz DP-a Vukovarsko-srijemske županije.

RTL je u ponedjeljak netom nakon podneva objavio da je razgovarao s troje svjedoka nesreće spomenute nesreće te da su im svi rekli da je vidno alkoholizirani Dekanić tada bio sam u službenom automobilu te da je nakon što se zabio u parkirani automobil prisutne molio da ne zovu policiju.

Iz RTL-a su naveli da se svjedoci međusobno ne poznaju te da se njihove priče podudaraju se u ključnim detaljima.

Kako su neki od svjedoka rekli RTL-u, Dekanić je prešao u suprotnu traku i zamalo se sudario s vozilom u kojem je bio mladi par s područja županije. Par kaže da ga je izbjegao te potom okrenuo automobil i krenuo za njim kako bi ga pokušao zaustaviti.

Jedan od svjedoka je rekao da je Dekanić "vrludao" te da se nije zaustavio kada mu je signalizirao da stane. Dekanić se nakon toga, kaže svjedok, zabio u parkirani automobil. Taj je svjedok rekao da je župan potom "ispao iz auta" te da je molio je da se ne zove policija te ustvrdio "da će se sve riješiti".

Dekanić je u priopćenju koje je prošlog tjedna poslao medijima ustvrdio da je u nesreći sudjelovao kao suvozač te da je imao 1,44 promila alkohola u krvi. Župan Vukovarsko-srijemske županije tada je rekao automobilom upravljao K. B. te kod njega nije utvrđena prisutnost alkohola u krvi.

Policijska uprava Vukovarsko-srijemska potvrdila je Dekanićev objavu.

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima zatražilo je od PU vukovarsko-srijemske zahtjev za dostavom izvješća o poduzetom u svezi istraživanja prometne nesreće.

Domovinski pokret i Most od Dekanića su zatražili da podnese ostavku, no Dekanić je rekao da ne razmišlja o ostavci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:03