ANKETA JUTARNJEG

Nakon SMS afere Plenković želi kazniti curenje informacija iz istraga: Slažete li se s njegovim planom?

Znakovito, ove radikalne najave od premijera dolaze nakon objava prepiska njegovih najbližih suradnika.

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Šef Vlade i HDZ-a jučer je nakon sjednice vodstva vladajuće partije rekao kako će curenje informacija iz pravosudnih istraga postati kazneno djelo!

Premijer Andrej Plenković poručio je da će Vlada promijeniti Zakon o kaznenom postupku (ZKP) i Kazneni zakon (KZ) kako informacije iz istraga više ne bi "nekontrolirano, namjerno, politički, selektirano i aranžirano" izlazile u medije.

Znakovito je što ove radikalne najave od premijera dolaze nakon što su u medije dospjele prepiske njegovih najbližih suradnika iz Vlade i HDZ-a, iz kojih je jasno da su visoki dužnosnici vladajuće stranke bili previše zainteresirani za kadrovsku politiku Hrvatskih šuma.

Jako ih je zanimalo da li su se pojedine osobe zaposlile u tom javnom poduzeću.

Nadalje, Plenkovićeva najava kažnjavanja curenja informacija iz istraga dolazi brzo nakon što je u medije procurila prepiska optuženica Gabrijele Žalac i Josipe Rimac, a u kojoj se spominje i stanoviti "AP".

image

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix

- Promijenit ćemo ZKP i KZ. Ovakve situacije da nam stvari iz spisa nekontrolirano, namjerno, politički, selektirano i aranžirano izlaze van i čine političke probleme - to se više neće događati, rekao je Plenković.

Na novinarski upit pojasnio je i da će curenje informacija biti kazneno djelo. Dodao je da Ministarstvo pravosuđa i uprave ima radnu skupinu za Zakon o kaznenom postupku, te da ministar i radna skupina imaju zadatak popraviti stvari koje postoje u zakonskim propisima.

- Stvar je jasna. Očita je sprega pojedinih distributera informacija iz pojedinih kaznenih predmeta s pojedinim oporbenim zastupnicima. Generalni cilj je ono što smo već prije rekli - svaki dan kreirati nekakvu atmosferu kaosa. Mene u političkom smislu ovo jako, ali baš jako podsjeća na slovenski scenarij prošle godine uoči parlamentarnih izbora, kada je na vlasti bila vlada Janeza Janše. Otprilike ovako nešto se događalo gotovo svakoga dana - rekao je, kako prenosi Hina, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:43