IRENA ANDRASSY

NAŠA PREDSTAVNICA PRI EU O EPIZODI SA SASTANKA U BRUXELLESU O KOJOJ SE RASPISAO FINANCIAL TIMES 'Došlo je do šaljivog razgovora između prijatelja...'

Irena Andrassy
 Screenshot / SALTO Eastern Europe and Caucasus Resource Centre

- Prošli tjedan COREPER-ovi ambasadori oprostili su se od stalnog predstavnika Velike Britanije, Sir Tima Barrowa, i došlo je do šaljivog razgovora između prijatelja. Kako predsjedava EU, Hrvatska žali, ali u potpunosti poštuje odluku Ujedinjenog Kraljevstva da napusti EU i odigrat će svoju ulogu u pregovorima o snažnom budućem partnerstvu s Velikom Britanijom.

Izjavila je to stalna predstavnica Hrvatske pri EU Irena Andrassy koja je ovim istupom nastojala pojasniti epizodu s posljednjeg EU sastanka na kojem je službeno prisustvovao i britanski predstavnik, a kojeg je ona kao voditeljica sastanka u ime EU pozdravila s "Thank you, goodbye, and good riddance", što bi u slobodnom prijevodu značilo "Hvala vam, doviđenja, dobro da smo vas se riješili".

Podsjetimo, o ovoj epizodi prvi je izvijestio ugledni Financial Times, kojemu su to ispričali neimenovani diplomati.

- Britancima je to bilo smiješno i shvatili su što je htjela reći. No, povijest će pokazati da su to bile posljednje riječi Europske unije upućene britanskom veleposlaniku prije Brexita, kazao je jedan od diplomata koji je prisustvovao sastanku koji se održao prošli tjedan.

Iako su emocije oko izlaska Britanije iz EU bile nabijene, diplomati smatraju kako tako upućen oproštaj veleposlanice Andrassy nije bilo prikriveno podbadanje te da je ona vjerovala da je izgovorila neku varijaciju pozdrava "sretno". Svi su na sastanku tu poruku razumjeli, uključujući i Britance, i nitko to nije shvatio drugaćije nego kao poruku u pozitivnom tonu, piše FT.

I sama Andrassy je na Twitteru ranije napisala da se samo šalila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:36