KAKO DALJE?

Nazire li se kraj muka za ugostitelje? ‘Čeka nas jako težak moment, iscrpljeni smo do maksimuma‘

Ministrica Brnjac je kazala kako je situacija izuzetno teška za ugostitelje i u prvom lockdownu i sada
 U mreži Prvog/HRT

Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, Bernard Zenzerović, direktor Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske i Žaklina Troskot, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb i govorili su u emisiji 'U mreži Prvog' o ugostiteljima i turističkim djelatnicima.

Brnjac je kazala kako je situacija izuzetno teška za ugostitelje i u prvom lockdownu i sada.

- Hrvatska ima najblaže mjere. Redovito sam u kontaktu s našim ugostiteljima i razgovaramo kako pomoći uz postojeće mjere za očuvanje radnih mjesta to je najvažnije. Ministarstvo turizma i sporta je dobilo odobrenje 11. siječnja od Europske komisije državnu potporu vrijednosti od 1 i pol milijardu kuna s ciljem pomaganju sektoru turizma i sporta - kazala je.

Naglasila je kako Vlada radi sve što može za sektore koji su sada zatvoreni i da se na taj način zadrži dobra epidemiološka slika.

- Za sada imamo relativno dobre brojke, ali to je daleko od onoga što bi trebali imati. Najvažnije je sačuvanje ljudskih života - kazala je.

Troskot je kazala kako se svi boje što slijedi nakon ove situacije.

- U prvom lockdownu smo dobili pomoć za dva mjeseca, ali mi u ta dva mjeseca nismo dobili ništa. Sve naše troškove i tekuće, neovisno što mi ne radimo, hladni pogon košta. Nismo dobili ništa, tu smo se već iscrpili. Radili smo smanjenim kapacitetom, nismo mogli ostvariti prihod koji nam je potrebna da održimo poslovanje u pozitivnoj bilanci. Onda nas je snašao i drugi lockdown gdje je većina naših kolega, a to su caffe barovi, nisu mogli nikakve prihode ostvarivati - kazala je Troskot.

Istaknula je kako su u drugom lockdownu opet dobili mjere za očuvanje radnih mjesta gdje su radnici opet "pali" na 4000 kuna, a to nije dovoljno za opstati jer imaju i oni svoje potrebe.

- Uspjeli smo ostvariti komunikaciju gdje smo objasnili gdje mi s time ne možemo održati naše poslovanje, time ni očuvanje radnih mjesta nema smisla ako mi ne uspijemo održati firme koje imaju te zaposlenike. Dobili smo moment fiksnih troškova, jednim dijelom. Čeka nas jako težak moment, iscrpljeni smo do maksimuma. Kad počnemo raditi to neće značiti da je sve kako treba, moramo imati sredstva za pokrenuti posao - kazala je.

- Nije ni nama gušt vrištati na sav glas kako nismo zadovoljni. Mi samo pokušavamo održati naše poslovanje, ništa drugo. Razumijem da je sve ovo zbog turističke sezone, ali treba tu sezonu netko i dočekati. Postoje radnici koji nisu svi na obali, te kolege neće ni vidjeti sezonu, a oni moraju preživjeti - istaknula je.

Zenzerović je kazao kako hoteli rade, ali brojke koje se ostvaruju su u principu beznačajne.

- Nadamo se da su pred nama neka bolja vremena kad ćemo ostvariti neki značajniji promet. U konačnici, kad će mjere popustiti i hoteli početi raditi punim kapacitetom. Hoteli većinu prohoda ostvaruju od stranih gostiju - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:59