ZORAN MILANOVIĆ

‘Nisam ja plačibaba, neka sve sruše! Ali balvan revolucijama i šatorašenjem nećemo ništa riješiti‘

Milanović je opširno komentirao Festival bespravne gradnje i devastacije prirode čiji organizatori su tražili njegov opoziv
Zoran Milanović
 Srdjan Vrancic/Cropix

Predsjednik RH Zoran Milanović tijekom svog posjeta Glini komentirao je obnovu nakon potresa, najave iz Vlade da će se potpore poduzetnicima uvjetovati cijepljenjem, ali i prosvjed protiv bespravne gradnje koji je ovog vikenda održan u Vruji.

- Situacija je dosta teška, teža nego skoro bilo gdje u Hrvatskoj, bilo je tako i prije potresa, problema je milijun. Neki se ne rješavaju od potresa, a mogli su biti riješeni, čudi me da nisu. Obnova ide sporo, čudi me da tako sporo ide - rekao je Milanović. - Nije moguće da Banija postane Štajerska ili Koruška, ali je moguće da ide putem Like, gdje se unatoč manjku radnika neke stvari događaju. Ovdje je mrtvo, a želimo da bude živo - naglasio je predsjednik pa se u nastavku osvrnuo na aktualne teme.

- Uvjetovanje potpora za cijepljenje? Da smo postupili onako kako sam predlagao, da je Sabor odluke donio dvotrećinskom većinom, sada bi situacija bila lakša. To su odluke koje duboko zadiru u ljudsku privatnost, a nedostaje im legitimitet - rekao je Milanović podsjetivši da je on predvidio takav rasplet.

- Nisam to radio da bih napakostio Vladi nego upravo predviđajući ovakvu situaciju. Da, bilo bi dobro da se ljudi cijepe. A ovako... Bit će sudskih tužbi, nepotrebnih. Slabo je to sve pripremano. Ne vidim sve stvari unaprijed, ali ovo sam govorio. Neke stvari treba provesti na silu, ali ovo treba rješavati razgovorom - izjavio je Milanović te nastavio komentirati situaciju s cijepljenjem: - Donijeti ovako radikalne mjere, to ljude izaziva na nezadovoljstvo. To je sve trebalo predvidjeti, nije trebala posebna pamet, nego malo volje i mudrosti. Obavezno cijepljenje? To je još korak dalje, troskok. To je kao vojna obaveza. Djecu obavezno cijepe? Da, to se uvjetuje. Kad sam ja bio mali, onda su nas cijepili. Danas je drugačije... Pravni okvir je užasno bitan, ta je procedura važna. Ona ljudima daje određenu vrstu sigurnosti. Tu su rađeni propusti. Cjepivo jest rješenje za ovu situaciju, to funkcionira, ozbiljne države su procijepile i do 60 posto populacije.

Milanović je komentirao i današnje izjave premijera Andreja Plenkovića. - On je stažirao je u Slobodnom tjedniku, to je onaj Udbaško-kosovski projekt o kojem on puno zna. Ja sam govorio o HDZ-ovom pravosuđu. Spomenuo je nakakav slučaj o kojem ja ništa ne znam. Ali nije htio komentirati provjed u Vruji, a o tome su ga pitali - rekao je predsjednik RH i potom opširno komentirao Festival bespravne gradnje i devastacije prirode, a čiji organizatori su, među ostalim, tražili njegov opoziv.

Oni Stipu Latkovića, Milanovićevog financijera i donatora u kampanju optužuju za devastaciju Vruje.

- Kad ti netko donira u kampanji iznos od jednog promila, i to radi preko računa, ja takvog čovjeka tada pitam, jesi li siguran da to želiš. Ja kažem, dobro, nema nikakvih protuusluga. To ti može samo štetiti, gdje živiš i radiš. To je Dalmacija, a tamo je HDZ, HDZ, HDZ... Postavljam pitanje koga ja to štitim i kakvim sredstvima to mogu štititi. U moje vrijeme je prekinuta ilegalna gradnja. Ovdje ne znam detalje, osim što znam da iza ovoga stoje deseci odobrenja koja su dala tijela države i županije, poduzeća kojima upravlja županija i HDZ, rekao je Milanović koji je jednog od vođa prosvjeda u Vruji, novinara Borisa Dežulovića, u više navrata nazvao - Ragnarom.

- Nisam ja plačibaba, koja kaže ne diraj mi mamu, tatu, sina. Jer moj sin studira, ne radi. Koja je to usluga koju predsjednik RH može pružiti nekome tko ga je donirao. On može imati samo štete. Ako je to tamo protupravno, neka to sve sruše. Bilo kakvim balvan revolucijama i novim oblicima šatorašenja nećemo riješti ništa. Privatna imovina je jedan od temelja društva. Piši istinu o mojoj obitelji... Srušite to, zvat ću decu, sruši, ruši! To će biti nekakav boutique hotel, a prije je bilo izletište narkomana. Fućka se meni za to. Taj čovjek je proizvođač, i to ne u državnim aranžmanima. To je hajdučka pravda, balvan revolucija, srušite to! Potaracaš to i sve super - rekao je, između ostalog, Milanović.

- Latković? On je stariji gospodin, možda će živjeti kao Joža Manolić, možda i neće, ali i kad ga ne bude, to će ostati pa će onda netko drugi upravljati time. Ako ne valja, rušite to, pa će opet biti kamenjar kakav je i bio, rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:37