DOMOVINSKI POKRET

Novi prilozi za biografiju Miroslava Škore: Nastupao u čast Štafete mladosti i Josipa Broza Tita

Škoro je često bio viđen na radnim akcijama. Godine 1984. sudjelovao je i na svečanosti povodom Dana mladosti
Miroslav Škoro
 Robert Fajt/Cropix

Sredinom 1980-ih vođa Domovinskog pokreta Miroslav Škoro nastupao je na priredbama čiji je glavni cilj bio njegovanje kulta ličnosti Josipa Broza Tita, uz slavljenje Jugoslavije i socijalizma, pišu Novosti.

U raznim je prigodama 1983., 1984. i 1986. godine zabavljao uzvanike na dodjeli diploma Političke škole socijalističke omladine, kao i dodjeli nagrada za njihovo društveno-političko trudbeništvo. Škoro je svirao polaznicima Jugoslavenske narodne armije i sudionicima omladinske radne akcije u Osijeku. Vrhunac njegove karijerne faze jugo-animatora desio se 1986. godine, kad je nastupao u čast Štafete mladosti i samog druga Tita.

Nakon što je Jutarnji objavio tekst iz omladinskog časopisa Ten u kojem piše da je prvi čovjek Domovinskog pokreta sredinom osamdesetih bio predsjednik Komisije za kulturu pri Općinskom komitetu Saveza socijalističke omladine Hrvatske u Osijeku, Škoro je nastojao umanjiti važnost te činjenice. U jednom od medijskih istupa poručio je da je samo svirao gitaru 1985. godine u klubu muzičke omladine.

Novosti pišu da je Škoro bio u skupini kulturnih djelatnika, glazbenika i bendova koji su 1986. godine nastupili u čast dolaska štafete u Osijek. Na dan održavanja manifestacije, 24. travnja 1986. godine, Glas Slavonije objavio je najavu cjelodnevnih aktivnosti povodom štafetne svečanosti. "Od 22 sata do 3 ujutro na rasporedu su videospotovi, video-filmovi i nastup Miroslava Škore", stoji u Glasu uz popis drugih najavljenih bendova i popratnog kulturnog sadržaja koji je bio izložen u kompleksu Studentskog centra. Radilo se o događaju koji je za Osijek predstavljao jedan od društveno-političkih vrhunaca 1986. godine.

Arhiva Glasa Slavonije pokazuje da je događaj organiziran mjesecima i da je vrhunac bio predviđen opisanim svečanostima u Studentskom centru. "Uz štafetnu palicu cijele noći smjenjivat će se počasne straže pionira, omladine, učenika, studenata, mladih radnika, brigadista, pripadnika Jugoslavenske narodne armije", pisao je tada Glas Slavonije. Uz dužnosnike Komunističke partije i lokalne čelnike JNA, štafetu na Trgu slobode svečano su dočekali pioniri, socijalistička omladina, radni ljudi i građani općine Osijek. Nakon prigodnih govora, štafeta je odnesena u Studentski centar, gdje joj je počast na pozornici odao i Miroslav Škoro, uz tamburaški sastav Slavonski bećari s kojima je godinu prije počeo surađivati.

"Smjenjuju se nastupi KUD-ova, zvuci slavonske tamburice mijenjaju se s baladama mladih osječkih akustičara. Iz disko-kluba odzvanja pjesma ‘Računajte na nas’. U kino dvorani vrti se film o Štafeti, Bošku Buhi. Atmosfera noći uz štafetu koja će se dugo pamtiti raste", napisao je Glas Slavonije dan nakon svečanosti.

Novosti navode da im jedna svjedokinja potvrdila da je Škoro danima visio u kampu savezne omladinske radne akcije u Osijeku te tamo svirao gitaru za svakoga tko ga je bio voljan slušati. Škoro je često bio viđen na radnim akcijama u Osijeku. Godine 1984. sudjelovao je i na svečanosti povodom Dana mladosti, koji se danas smatra sastavnim dijelom njegovanja kulta Josipa Broza Tita. Ovaj je konkretni događaj iz 1984. godine organizirao Općinski komitet u kojem je Škoro vodio Komisiju za kulturu. "Polaznicima političke škole OK SSOH Osijek podijeljene su diplome, a potom je izveden prigodan kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovali Miroslav Škoro, zbor OŠ Jovan i Milena Radivojević i KUD Biseri Slavonije", stoji u tekstu omladinskog lista Ten. Godinu poslije, u travnju 1985., u Tenu objavljen je razgovor sa Škorom o kojem je Jutarnji pisao početkom lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:27