ŠOKIRANI OBRATOM

Novi udarac za asistente u nastavi, bjesne na Grad: ‘Plaća je mizerna, ali ovo što nam sada rade... Neshvatljivo!‘

U novozagrebačkoj školi su rekli da ako pomoćnici ponuđene ugovore ne potpišu, prvi tjedan će uzeti studentice da umjesto njih obavljaju posao, a oni mogu na ulicu

Ilustrativna fotografija

 Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

Pomoćnici u nastavi su vrlo važna karika bez koje bi nastava u mnogim školama izgledala puno teže, ako ne bi bila i nemoguća za provođenje zbog poteškoća učenika s kojima rade. S tim se slažu i stručne službe, nastavnici i roditelji.

No, iz godine u godinu ovo zanimanje se šikanira i kao da nikoga u sustavu nije briga za njega.

Početkom ove školske godine pomoćnici u nastavi u Zagrebu dobili su novi udarac, i to baš u vrijeme kad je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec najavila 15-postotno povećanje njihove satnice. Iako se onima koji su se natjecali za posao pod uvjetima projekta EU nudio Ugovor o radu, sada im u školama daju na potpis Ugovore o djelu.

"Po kojoj zakonskoj osnovi oni nama imaju pravo nuditi Ugovor o djelu? Po zakonu, mi ne bismo onda smjeli uopće raditi prvih tjedan dana, ako je natječajem tako uvjetovano. Znam da će Ugovore o djelu isplatiti Grad, ali mi nismo dobili posao pod njihovim uvjetima niti smo na njih pristali, već pod uvjetima Europskog socijalnog fonda", kaže jedan od pomoćnika koji je šokiran ovim obratom. Mnogi tako ovaj tjedan rade bez ikakvih ugovora, a nekima stručne službe čak i ne daju nikakve informacije. Neke pomoćnike uvjeravaju da najprije potpisuju Ugovor o djelu pa onda Ugovor o radu, uz opasku da ne znaju kada će to biti. U novozagrebačkoj školi su rekli da ako pomoćnici ponuđene ugovore ne potpišu, prvi tjedan će uzeti studentice da umjesto njih obavljaju posao, a oni mogu na ulicu. I to pomoćnicima koji su radili u školi tri i više godina.

Za objašnjenje, pomoćnik u nastavi s Ugovorom o djelu nema zdravstveno ni mirovinsko osiguranje, kao ni podmirene troškove prijevoza, ne ide mu radni staž i plaća mu se na žiro račun. Uz to, nema mogućnost preko ljeta dobivati naknadu za nezaposlene s burze jer bi do 21. lipnja morao imati devet mjeseci neprekinutog staža.

"U školi u Gajnicama dobili smo Ugovor o djelu za prvi tjedan pod izgovorom da je protokol u tijeku. Ne znam o kakvom se protokolu radi, ali ja ću od njega biti u novčanom gubitku, a plaća mi je ionako mizerna", rekla nam je jedna pomoćnica u nastavi koja, kao i ostali kolege, želi ostati anonimna jer joj, kaže nam, uz sve probleme nisu potrebni problemi s nadređenima.

Ugovore o djelu bi trebao platiti Grad, umjesto Europskog socijalnog fonda koji je odobrio novac za projekt. A Grad sigurno nema novca za rasipanje.

Neprihvatljiv trošak

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su nam potvrdili da Ugovor o djelu neće biti prihvatljiv trošak.

"Prema spomenutom Pozivu, troškovi nastali sklapanjem Ugovora o djelu nisu prihvatljivi. Naime, uvjeti natječaja povezuju prihvatljivost troškova rada pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika (PUN/SKP) s dostavom Ugovora o radu angažiranih PUN/SKP iz kojih je vidljiv naziv osnivača i/ili škole s kojom PUN/SKP sklapa Ugovor o radu, bruto iznos i popis poslova za koje se PUN/SKP zadužuje.

Sukladno navedenom, u objavljenome Pozivu osnivač bi s PUN/SKP trebao sklopiti Ugovor o radu, a ne Ugovor o djelu ako želi da mu trošak rada pomoćnika u nastavi bude prihvatljiv trošak. Poziv je objavljen 3. kolovoza 2023., postupak evaluacije prijava privodi se kraju i već je donesena prva Odluka o financiranju za 24 projekta koja su podnijeli osnivači osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova."

"Zašto bi bilo jednostavno, normalno i odgovorno, kad može biti i komplicirano?! I tako svake godine. Kakav kaos, kašnjenja, izgovori, neodgovornost", ljute se asistenti, koji svake godine na kraju školske godine postaju nezaposleni i onda ih krajem kolovoza čekaju natječaji koji često nisu gotovi ni do početka nastave. Tako mnoga djeca koja trebaju asistente, ne iz hira roditelja, nego zato što ne mogu samostalno u školu, prvih dana škole svoju pomoć nemaju pa ili na nastavu ne dolaze ili dolaze uz nove probleme za nastavnike, koji onda većinu vremena provode baveći se njima.

Pomoćnici u nastavi sve su potrebniji u školskom sustavu s obzirom na to da se svake godine povećava broj djece kojima su oni potrebni. No, njihov radno-pravni status već godinama nije reguliran, a satnica i način financiranja im ovisi o tome u kojoj županiji rade.

U osnovnim i srednjim školama Zagreba u školskoj godini 2022./2023. angažirana su 1184 pomoćnika u nastavi i stručna komunikacijska posrednika za 1285 učenika, od kojih 443 pomoćnika u nastavi/stručna komunikacijska posrednika za 485 učenika u sklopu projekta "Pomoćnici u nastavi/stručni komunikacijski posrednici kao potpora inkluzivnom obrazovanju, faza V", koji Grad Zagreb provodi u partnerstvu s 61 osnovnom i četiri srednje škole. Spomenuti se projekt s 2,19 milijuna eura sufinancira iz Europskog socijalnog fonda, a njegova ukupna vrijednost je 2,663.573,88 €.

"Svake nove godine jako je stresno čekanje i strepnja hoću li ostati u školi u kojoj sam bila lani. U stručnoj službi mi kažu da su zadovoljni, roditelji su zadovoljni, ali opet moram proći natječaj i cijelu formu. To je jako teško svima koji smo u tom krugu. Svugdje u Europskoj uniji, ali i u regiji, pomoćnici su dio školskog sustava. Ovo je neshvatljivo", kaže nam jedna zagrebačka pomoćnica u nastavi koja taj posao radi pet godina.

Ugovor o radu

Iz Službe za informiranje Grada Zagreba u petak su nam rekli da će svi pomoćnici u nastavi koji se sufinanciraju preko fondova EU, kao i svake godine dosad, biti angažirani preko ugovora o radu.

Njihovo zapošljavanje preko ugovora o radu u nekim školama još traje jer je Ministarstvo znanosti i obrazovanja tek početkom kolovoza, gotovo dva mjeseca kasnije nego lani, raspisalo poziv za sufinanciranje pomoćnika u nastavi preko fondova EU, pojasnili su.

"Budući da je prioritet Grada Zagreba da učenicima s teškoćama osigura podršku pomoćnika od prvog dana nastave, škole smo uputili da do okončanja natječaja za radna mjesta s pomoćnicima sklope ugovore o djelu. Pravilnik koji regulira pomoćnike u nastavi predviđa mogućnost ovakvih ugovora, a Grad Zagreb ih je iskoristio budući da za njih nije potrebno provoditi selekcijske postupke. Trošak spomenutih ugovora o djelu financirat će Grad Zagreb. U slučaju da ne uspiju angažirati pomoćnike, od škola smo zatražili da učenicima s teškoćama, do zapošljavanja pomoćnika, podršku pruža stručna služba škole."

U Gradu su, kažu, svjesni da je zapošljavanje i status zanimanja pomoćnika u nastavi dugogodišnji problem. Zakonodavni okvir onemogućuje zapošljavanje pomoćnika u nastavi na duže razdoblje, te je propisano da se ugovori s pomoćnicima sklapaju najdulje do kraja nastavne godine. Upravo zato, škole su uoči početka svake nastavne godine primorane provoditi selekcijske postupke za zapošljavanje pomoćnika u nastavi.

"Ističemo, također, da je Grad Zagreb, s ciljem unapređenja uvjeta rada pomoćnika u nastavi, satnicu pomoćnika u nastavi u novoj nastavnoj godini povećao za 14%, s 4,64€ na 5,30€ neto po satu, što je treće povećanje satnice pomoćnika u nastavi u protekle dvije godine. Svjesni smo važnosti i uloge koju pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici imaju u obrazovnoj inkluziji djece s teškoćama te očekujemo da se na nacionalnoj razini što skorije trajno uredi status pomoćnika u nastavi", napisali su nam iz Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:49