UPOZORENJE

Obrat oko odluke o obustavi cijepljenja kod Križevaca, doznajemo što se dogodilo

Zbog obustave cijepljenja u Koprivničko-križevačkoj županiji reagirao je Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Ilustracija
 Bozo Radic/Cropix

Načelnik Sožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, Ratimir Ljubić, objavio je da će ipak nastaviti cijepiti AstraZenecinim cjepivom, iako su ranije danas objavili da na jednom punktu obustavljaju cijepljenje.

Odluka je uslijedila nakon što je zbog obustave cijepljenja u Koprivničko-križevačkoj županiji reagirao Hrvatski zavod za javno zdravstvo i, kako doznajemo, obratio se ne samo toj županiji nego i svim ostalima.

Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, upozorili su sve na zakonske odredbe koje se tiču cijepljenja i činjenice da odluke o obustavi ne mogu donositi samostalno, bez prethodne suglasnosti ili odobrenja.

Naime, kada se donosi odluka da će se obustaviti cijepljenje, to se radi isključivo na zakonski dozvoljenoj podlozi. U ovom slučaju takvu odluku može donijeti isključivo HZJZ na temelju Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode na temelju Zakona o lijekovima. Međutim, predviđeno je da se donosi na razini cijele zemlje, što se nije dogodilo, odnosno u Hrvatskoj nije obustavljeno cijepljenje, jer struka smatra da u ovom trenutku nema osnove za takvo što.

Naime, sve preporuke vezane za cijepljenje su obvezujuće za sve zdravstvene ustanove koje provode cijepljenje u Republici Hrvatskoj, u okviru svoje koordinativne funkcije, daje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, na temelju preporuke referentnog centra za epidemiologiju.

Iz HZJZ-a tako su i upozorili, doznajemo, da je sve propisano Zakonom te da postoji Plan i program cijepljenja koji je obvezujuć tako da svako odstupanje od istog mora odobriti Hrvatski zavod za javno zdravstvo, odnosno njihova Služba za epidemiologiju.

Iz HZJZ-a smatraju da ovakvi postupci štete programu cijepljenja protiv covida-19, koji nas više od godinu dana drži u nepovoljnoj situaciji, što ekonomski, što socijalno. Stava su i da je ovo način na koji se zbunjuje javnost, što nije dobro jer su ionako građani često izloženi poluinformacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:53