ZA KRIŽEN

Odgađa li se vjerska procesija na Hvaru? U Jelsi ipak ne odustaju...

Prošle godine, u vrijeme strogih mjera, na početku pandemije koronavirusa, Stožer je napravio iznimku i dopustio procesiju.
Procesija 'Za križen'
 Nikola Vilic/Cropix

Tradicionalna hvarska procesija Za Križen, koja se održava u noći Velikog četvrtka u središnjem dijelu otoka, ove godine se možda neće održati.

Iako se na internetskim stranicama Otoka Hvara ne navodi razlog, pretpostavlja se da je to zbog rasta broja zaraženih u županiji. Naime, jučer su u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježena 263 slučaja zaraze.

Iz Turističke zajednice Jelsa javljaju kako će se procesija u Jelsi zasad ipak održati, sukladno epidemiološkim mjerama. Izvijestili su da očekuju odgovor Stožera Civilne zaštite o mogućim promjenama o broju sudionika, pridržavanju mjera i načinu održavanja. U Procesiji je za sada dozvoljeno 50 sudionika i to samo osobe koje odabere Križonoša. Pozivaju građane da poštuju odluke Civilnog stožera i pridržavaju se epidemioloških mjera.

Na otoku Hvaru se procesija održava već oko 500 godina, a prošlogodišnji događaj izazvao je mnoštvo polemika u javnosti. Prošle godine, u vrijeme strogih epidemioloških mjera u cijeloj Hrvatskoj, na početku pandemije koronavirusa, Stožer je ipak napravio iznimku i dopustio vjersku procesiju.

Stožer je prije nešto manje od godinu dana propisao stroge mjere higijene i distanciranja, a iz svakog je mjesta na Hvaru (Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj, Vrboska) krenulo tek po 15 sudionika.

Podsjetimo, bile su zabranjene sve vrste javnih manifestacija u Hrvatskoj, a procesija, koja je UNESCO-voj listi kulturnih dobara, tada je omogućena jer, kako je tada objasnio Capak, "ona stanovnicima puno znači".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:35