VEĆINOM U CENTRU GRADA

ODVJETNIČKA KOMORA 'U potresu u Zagrebu oštećeno 269 odvjetničkih ureda'

 
Mladen Klasić, dopredsjednik Hrvatske odvjetničke komore

U potresu koji je 22. ožujka pogodio Zagreb oštećeno je 269 odvjetničkih ureda, većinom u središtu Zagreba. To su podaci kojima trenutno raspolaže Hrvatska odvjetnička komora.

- Dijelu odvjetnika zabranjen je ulazak u urede, pa je Odvjetnički zbor grada Zagreba uputio javni poziv odvjetnicima OZ-a Zagreb da Hrvatskoj odvjetničkoj komori dostave podatke o stanjima ureda i spriječenosti pristupa, kako bi mogli poduzeti daljnje korake - rekao nam je Mladen Klasić, dopredsjednik HOK-a.

Mladen Klasić, dopredsjednik Hrvatske odvjetničke komore

O problemu odvjetnika koji je imao problem s dostavom pismena jednog suda, kojem je rečeno da će se dostavljati isključivo putem pošte, pitali smo i ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, koji nam je rekao da se vjerojatno radi o izoliranom slučaju jer su sudovi dobili naputak da svu komunikaciju obavljaju koliko je to moguće elektronskim putem.

Znate li za još neke slučajeve?

- Pretpostavljamo da se ovdje radi o izoliranim slučaju jer Hrvatska odvjetnička komora nije dobila slične dojave i prema našim saznanjima e-komunikacija funkcionira bez problema. U e-komunikaciju uključeno je više od 4500 odvjetnika - odgovara Klasić.

Prošlog tjedna i u Saboru je postavljen zahtjev da se po hitnom postupku promijene zakoni na način da se zastane s rokovima u nekim sudskim postupcima. Je li točno da ste poslali prijedlog zakona?

- Hrvatska odvjetnička komora je 18. ožujka 2020. Ministarstvu pravosuđa uputila Nacrt prijedloga zakona o interventnim mjerama na području sudskih i upravnih postupaka zbog epidemije koronavirusa Covid-19, po uzoru na druge države članice Europske unije koje su donijele istovrsne ili slične privremene mjere.

Navedenim nacrtom predložene su mjere na području sudstva i uprave koje se odnose na: prekid tijeka rokova, način rada sudova, mogućnost sudjelovanja okrivljenika u kaznenom postupku putem audio i videolinka, prekid tijeka rokova u upravnim postupcima, način rada javnopravnih tijela, mjere na području izvršavanja kaznenih sankcija (upućivanje osuđenika na izdržavanje kazne zatvora, premještaj zatvorenika, prekid izvršenja kazne zatvora, uvjetni otpust) te prestanak tijeka zateznih kamata u sudskim i upravnim postupcima.

Jeste li predložili još neke mjere vezane uz položaj odvjetnika koji su također pogođeni situacijom s koronavirusom?

- HOK je osnovao Krizni stožer Hrvatske odvjetničke komore i po najavi donošenja ekonomskih mjera s ciljem ublažavanja negativnih učinaka šireće epidemije HOK je 16. ožujka 2020. Ministarstvu financija uputio dopis i predložio da svi odvjetnici budu obuhvaćeni ekonomskim mjerama Vlade Republike Hrvatske, s obzirom na to da trenutna izvanredna situacija dovodi u pitanje egzistenciju 4848 odvjetnika, 1525 odvjetničkih vježbenika i zaposlenika odvjetničkih ureda. Upravni odbor je 18. ožujka donio odluku o oslobađanju od plaćanja članarine za sve članove za travanj u iznosu od 220 kuna, a na Zborovima je da donose odluke o dijelu zborske članarine.

U raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o odvjetništvu, potencirano je pitanje uvođenja obveze odvjetnicima da besplatno pružaju pravnu pomoć. Koji je Vaš stav o tome?

- Čudi nas takvo nepoznavanje odvjetništva i odvjetničke službe. Ma koliko mi ne voljeli odvjetnike, ma koliko ne željeli pisati o pozitivnim stvarima, neprijeporna je činjenica da bez odvjetnika i odvjetničke službe, onako kako ju je organizirala Hrvatska odvjetnička komora, sekundarne besplatne pravne pomoći jednostavno ne bi bilo. To potvrđuju egzaktni podaci i brojke, a oni ozbiljno dovode u pitanje stereotipe o odvjetnicima i odvjetničkoj službi, njihovoj socijalnoj neosjetljivosti, bešćutnosti i isključivoj posvećenosti vlastitom probitku. U vrijeme kad to još nije bilo propisano, besplatnu pravnu pomoć pružali smo žrtvama Domovinskog rata, socijalno ugroženim osobama, u postupcima ugrožavanja djece. Ta je pomoć potpuno besplatna jer za nju ni država, a ni korisnici ne plaćaju ništa.

Takvih je predmeta do danas bilo preko 25.000. Svaki predmet ima u prosjeku četiri radnje, pa je, sukladno tome, apsolutno besplatno obavljeno 100.000 radnji. Tome valja dodati i rad odvjetnika po Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći, što je vidljivo iz analize Ministarstva pravosuđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. listopad 2022 21:31