KAO DA JE VRIJEME STALO

ONI ŽIVE U NAJIZOLIRANIJEM SELU U HRVATSKOJ 'Tko je predsjednik Amerike? Bush. I kompanija. Premijer Hrvatske? Mislim da je Orešković!'

 Robert Fajt / CROPIX

Kao prije 200 godina – bez liječnika, poštara, trgovine. Tako se živi u najizoliranijem selu u Hrvatskoj – Drenovcima Osredačkim. Uz fizičku izloaciju zbog lošeg puta koji nekoliko puta presjeca državnu granicu, stanovnici žive izolirani i od informacija. Selo se nalazi u blizini Gračaca i Knina, na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom.

Ovdje danas živi tek šestero stalno naseljenih stanovnika. Gospođi Smilji blagdan je kad joj netko dođe u goste.

"Nema tu poštara, nema tu ništa! Do liječnika idem pola dana dok dođem i odem jer idem u Knin. Ako ste čuli za Knin!" kaže Smilja Ševo iz Drenovca Osredačkog Dnevniku.hr.

No tko uopće misli doći do Drenovca, mora prijeći granicu za pogranični promet. Da biste došali do hrvatskih sela, morate iz Hrvatske ući u Bosnu i Hercegovinu i opet iz BiH u Hrvatsku. A radno vrijeme ovog graničnog prijelaza takvo je da to usred noći – ne biste mogli!

Tik uz selo nalzi se napuštena Unska pruga, uz koju je živjelo više od 20 obitelji.

"Oko 70 do 80 posto ljudi bilo je vezano za željeznicu, radilo se na njoj", kaže mještanin Stevan Simić.

Struja, koja je stigla lani, i to donacijom solarnih ploča, jedini je dašak 21. stoljeća. Pokretna trgovina iz Bosne svrati jednom tjedno. Ako imate sreće, uhvatit ćete samo bosanski telefonski signal. U digitalno doba stanovnici žive u potpunoj izolaciji od informacija iz zemlje i svijeta.

– Tko je predsjednik Amerike?

– Predsjednik Amerike je George Bush. I kompanija.

– Tko je hrvatski premijer?

– Ja mislim da je Orešković – kaže Dušan Ševo.

– Znate li tko je na čelu države?

– Ne znam ja ništa!

– Jeste li čuli za Kolindu Grabar Kitarović?

– Ne znam! – odgovara i Smilja Ševo.

Za Drenovac je nadležna matična Općina Gračac, koja zbog granice teško održava pristupni put. Zimi kad padne snijeg, nastaju problemi.

"Prolazite velikim dijelom kroz bosanski dio kako biste došli do svog sela koje je u Republici Hrvatskoj. A onda se dogodi da mi zapravo očistimo jedan dio i čekamo drugi dio. I čekamo jer ne smijemo ući u taj bosanski dio", pojašnjava HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:09