KRPANJE DUGOVA

OSTOJIĆ 'Morat ćemo povećati cijene participacije i dopunskog osiguranja'

Prošlu godinu njegovo je ministarstvo završilo s novih 1,1 milijardu kuna duga
 Screenshot

ZAGREB - Peta je godina recesije i gotovo sam uvjeren da ćemo morati povećati trenutne participacije od 10 kuna. Nakon toga slijedi i rast cijene polica dopunskog osiguranja. To je način da uštedimo u bolničkom sustavu, najavio je to ministar zdravlja Rajko Ostojić u srijedu navečer u emisiji Veto na Jabuci TV, javlja Zagrebancija.hr.

Prošlu godinu njegovo je ministarstvo završilo s novih 1,1 milijardu kuna duga. Ministar tvrdi kako riješenje leži u novim uštedama.

- Priznajem, možda nismo imali hrabrosti za neke teže poteze i reforme na početku mandata. Najveći problem su sigurno liste čekanja. Nismo ih smanjili do sredine 2012. godine za pola kao što smo obećali, danas su one četiri puta veće. Velikim dijelom za to je kriv i štrajk liječnika i na tome moramo ozbiljno poraditi, rekao je također Ostojić.

Komentirao je i preporuku HZZO-a o prepisivanju najjeftinijih generičkih lijekova za pacijente. Rekao je da postoji temeljna presunkcija kako ta odluka nije dobra.

- Moji pravnici su mi jasno rekli da postoje neke zakonske i podzakonske kontradikcije. No, sve će to utvrditi inspekcijski nadzor nad HZZO-om čije rezultate očekujem idući tjedan, kazao je.

Prokomentirao je i činjenicu da je njegova popularnost u ove dvije godine od kada je Kukuriku koalicija na vlasti njegova popularnost najviše pala.

- Mislim da odgovor na to pitanje leži u gradonačelničkoj kampanji na koju sam se odlučio prošle godine. Mislim da su je građani percipirali kao veliku grešku. Naravno, građani su uvijek u pravu. Ipak, ja to ne smatram svojom greškom, ali poštujem mišljenje građana, rekao je Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:48