Policija potvrdila

‘Otac teško ozlijeđene djevojčice već je prijavljivan zbog nasilja, ali nad suprugom‘

U slučaju da teško ozlijeđena djevojčica umre, kazneno djelo bilo prekvalificirano u kazneno djelo teškog ubojstva, kažu iz policije
Glasnogovornik brodsko-posavske policije
 Bruno Konjevic/Cropix

Glasnogovornik PU brodsko-posavske Danijel Brezić objavio je detalje o mučnom slučaju teško pretučene dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške, koja je u četvrtak s ozljedama opasnim po život zaprimljena u Klaićevu bolnicu. Njezini roditelji sinoć su uhićeni.

Brezić je rekao kako je u tijeku istraga protiv roditelja. "Jučer su uhićeni 27-godišnji otac i 24-godišnja majka. Otac je ranije sankcioniran zbog nasilja u obitelji. No, nije bio nasilan prema djeci, već prema supruzi", rekao je.

Potvrdio je i da bi, u slučaju da teško ozlijeđena djevojčica umre, kazneno djelo bilo prekvalificirano u kazneno djelo teškog ubojstva.

Glasnogovornik policije nije mogao reći više detalja o ostalo troje djece koji su prebačeni udomiteljima i koje bi trebali pregledati pedijatri.

Nakon ispitivanja roditelji će uz kaznenu prijavu biti predani protvorskom nadzorniku te će biti upućeni nadležnom državnom odvjetništvu. Nakon toga i sucu istrage koje će odlučivati hoće li im odrediti istražni zatvor.

“Otac je bio prijavljivan za nasilje, ali o detaljima sada ne raspolažem”, kazao je glasnogovornik policije.

Ministar najavio temeljitu istragu

Slučaj je ranije danas komentirao i ministar socijalne politike Josip Aladrović koji je najavio da će Ministarstvo učiniti sve da otkriju je li netko odgovoran i tko.

"Pročešljat će se sve od vrha do dna u cijelom sustavu, bitno je da utvrdimo odgovornost. Ono što će provjeriti upravni nadzor ministarstva je je li sve bilo po zakonu, dok će stručni nadzor povjeriti jesu li stručnjaci iz domene socijalnog rada i psihološke djelatnosti odradili posao prema pravilima struke. Ne bih nikoga osuđivao, ali neću nikoga ni abolirati", rekao je Aladrović.

Progovorili i prijatelj i član obitelji

O slučaju su za Jutarnji list ranije progovorili i blizak prijatelj uhićenih roditelja djevojčice te jedan član obitelji.

- Zvučao je očajno kad me nazvao jučer ujutro. Gušeći se kroz suze mi je rekao da najmlađa od tri kćeri nije dobro i da ju je žena odvela u bolnicu u Gradišku i da dalje ide za Zagreb. Stavio sam mu se na dispoziciju ako će što trebati, ili pričuvati drugu djecu, te da mi se javi kad bude u prilici. Nisam imao informaciju što se dogodilo točno, a navečer kad sam na internetskim portalima vidio da je jedna beba iz Gradiške pretučena i u životnoj opasnosti, smrz'o sam se i krenuo ga zvati, ali mobitel mu je bio ugašen. Evo, ni jutros ga još nije upalio. Pa vidim na internetu da su roditelji pretučene curice uhićeni - ispričao nam je prijatelj blizak uhićenom paru.

Član šire obitelji supružnika nam, pak, govori kako ne može vjerovati da bi oni išta nažao učinili tom djetetu.

- Bila je najveća mezimica u njihova četiri zida. On je čak prošlog ljeta krenuo za Njemačku. U Munchenu je našao posao, tamo imamo i rodbinu. I kad se vratio doma, našao je posao na građevini. Nije se štedio da bi svojoj obitelji priuštio sve. A ona je znala na djecu povisiti ton. Znala se čuti vriska, valjda je gubila kontrolu od nenaspavanosti. Jedna beba iscrpi, a kamoli neće četvero djece. Ne branim nikog, ne znam kako su ozljede maleckoj nastale, ali ako su doista oni doprinijeli ozljeđivanju, onda zaslužuju svaku osudu bez pogovora - oštar je član obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:49