GRIJESI PROŠLOSTI

Ovako su Rimac i Turudić govorili o svom odnosu: ‘Zaboravio sam kako se ono sad gospođa preziva...‘

Unazad nekoliko godina sudac Ivan Turudić u više je navrata banalizirao opseg i prirodu svoj odnosa s Josipom Rimac. A onda smo objavili njihove poruke...

Sudac Ivan Turudić na sjednici saborskog Odbora za pravosuđa

 Damjan Tadic/Cropix

Više puta unazad nekoliko godina novinari su Ivana Turudića - prvo kao predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, a potom kao suca Visokog kaznenog suda - pitali kakav je točno opseg i priroda njegovog poznanstva s Josipom Plesić (ranije Rimac), a sudac bi svaki put odgovarao kako on gospođu Rimac zapravo i ne poznaje jer ju je sreo svega par puta u životu.

Kandidat Vlade Andreja Plenkovića za novog glavnog državnog odvjetnika banalizirao je svoje poznanstvo s Josipom Rimac i prilikom saslušanja 17. siječnja ove godine pred saborskim zastupnicima na Odboru za pravosuđe.

" ... gospođa Rimac, zaboravio sam kako se sad preziva ...", rekao je u jednom trenutku odgovarajući na pitanje zastupnice Možemo! Sandre Benčić.

A onda je Jutarnji list jučer navečer objavio eksplozivan tekst s kontekstualizacijom stotina WhatsApp poruka koje su godinama razmjenjivali Josipa Pleslić (bivša Rimac) i aktualni kandidat za glavnog državnog odvjetnika Ivan Turudić.

Iz objavljenih poruka sasvim je jasno kako je njihov odnos bio dramatično drugačiji i bogatiji nego što ga je sudac Turudić svih ovih godina prikazivao.

Na sastanku saborskog Odbora za pravosuđe 17. siječnja zastupnica Sandra Benčić nizom potpitanja pritiskala ga je da joj odgovori zbog čijeg je predmeta Josipa Rimac došla k njemu na sud intervenirati i je li bila riječ o predmetu Inje Bašića, brata Milenka Bašića, vlasnika vjetroparka Krš Pađene na čijem je platnom popisu, prema nalazima USKOK-a, Rimac bila. Turudić joj je odgovorio kratko, tvrdeći da ju je tijekom tog posjeta prekinuo čim je rekla da predmet nije njezin. I glasom koji ne trpi dalje propitkivanje, zapečatio: "To je sve što vam imam za odgovoriti o tome”.

Cijeli odgovor suca Turudića na pitanje zastupnice Benčić možete pogledati u video snimci.

Slične odgovore sudac Turudić nudio je i na pitanja novinara Aleksandra Stankovića prilikom gostovanja u emisiji "Nedjeljom u 2" 30. travnja 2023. godine.

"Je li moguće da se vaše ime ili ta vaša korespondencija s Josipom Rimac nalazi u Uredu europskog javnog tužitelja? Znate li vi nešto o tome?"

- Ne znam ništa o tome. Josipa Rimac bila je u mojem uredu kada sam bio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu ... Ja sam ju primio na pet minuta. Nije popila niti kavu... - poručio je.

Cijeli razgovor Stankovića i Turudića o njegovom odnosu s Josipom Rimac možete pogledati u video snimci (od 4:40 do 6:45 minute).

Nakon otkrića Jutarnjeg lista o opsegu i prirodi odnosa Josipa Rimac i Ivana Turudića dobro se prisjetiti i intervjua kojeg je Rimac dala novinarki RTL-a Ivani Ivandi Rožić.

- Ja se ne bojim nijedne poruke, sadržaja nijedne poruke koja se nalazi u mom telefonu, ali nije vam ugodno da netko kopa po vašem životu, nije vam ugodno da poruke koje se ne tiču samog predmeta inkriminacije koje mi se stavljaju na teret kruže okolo i da ih čitaju svi. Ne samo sudionici postupka, branitelji nego i šira javnost ... Ja se nijednog sadržaja u svom telefonu niti bojim niti sramim ... kaže Rimac.

A trebaju li se drugi bojati vašeg telefona?, pita ju novinarka.

- Što se mene tiče, ja mislim da svatko zna što komunicirao i kakve su te poruke bile. Ono što mogu reći je da u svim komunikacijama i svim porukama, a opet da ne ulazim u segmente koji su bili dio istrage, nema ništa što bi upućivalo na bilo kakvu vrstu kriminala. Ja nisam ubojica, ja nisam netko tko je trgovao ljudskim organima, nisam trgovala niti narkoticima - poručila je Rimac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. srpanj 2024 16:25