KOVAČEVIĆ OPET PAO

Ovo su stanovi zbog kojih je uhićen: Jednu zgradu gradio Vrdoljak, u drugoj kvadrat stajao i 5000 eura

Policija je u srijedu po nalogu Uskoka ponovno uhitila bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića zbog sumnje u primanje mita
Ban centar u Zagrebu (lijevo), Dragan Kovačević (u sredini); zgrada u Splitu
 Jakov Prkić, Tomislav Krišto, Srđan Vrančić/cropix

Policija je po nalogu Uskoka u srijedu ponovno uhitila bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića te još trojicu osumnjičenika zbog primanja mita radi namještanja poslova.

Kako se neslužbeno doznaje, Uskok sumnja da je Kovačević od jedne firme dobio luksuzni stan u samom centru Zagreba, a za uzvrat je vlasnik te tvrtke dobio posao održavanja informatičke opreme za Janaf. Interventna policija i PNUSKOK ranije danas pretražili su luksuzni stan u samom centru Zagreba.

Riječ je o stanu u Banu centru u Ulici Augusta Cesarca 10 o kojem je Jutarnji već pisao prošle godine. Tada su nam iz dva neovisna izvora potvrdili da je Kovačević stan u Ban Centru koristio već duže vrijeme. Stan se nalazi na drugom katu zgrade ukupne korisne površine 41,13 m2, a jedan susjed nam je rekao da "sigurno vrijedi milijun i pol kuna". Naime, tamo se kvadrat stana prodavao po cijenama od pet, pa i do preko šest tisuća eura.

image
Stan u Ban centru na Europskom trgu u Zagrebu
Tomislav Kristo/Cropix

No, stan ne glasi na Kovačevića, nego na tvrtku Cefis d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu. Osnivač i direktor Cefisa je Ivan Širić, koji je, pak, obiteljski povezan s Ivanom Širić, direktoricom Kovačevićevih tvrtki Finkor, Eko-Glob, Globfi i Centar ekonomskog razvoja - CER, mahom registriranih na adresi famoznog Kovačevićevog kluba u Slovenskoj 9.

Telegram piše kako istražitelji sumnjaju da je Kovačević unosne poslove s Janafom sredio i tvrtki M.G.S. Istražitelji tvrde da su Cefis i M.G.S. još od 2012. na sumnjiv način dobivali ugovore s Janafom. U pitanju je navodno 11 spornih ugovora vrijednih oko 40 milijuna kuna, doznaje Telegram.

image
Stan u Ban centru na Europskom trgu u Zagrebu
Tomislav Kristo/Cropix

Stan u zgradi koju je gradio Vrdoljak

Osim stana u Zagrebu, mediji javljaju da je Kovačević kao mito primio i jedan stan u Splitu. Kako doznaje Tportal, stan se nalazi u zgradi 'Sunčani Žnjan' na adresi Put Žnjana 14D, koju je nedavno izgradila istoimena tvrtka u vlasništvu bivšeg predsjednika Hrvatske narodne stranke Ivana Vrdoljaka i njegovog stranačkog kolege Klementa Bašića.

Tportal piše i kako se radi o manjem jednosobnom stanu s balkonom, te pripadajućom garažom u podzemnoj etaži ovog luksuznog objekta.

image
Zgrada na adresi Put Žnjana 14d u Splitu
Jakov Prkic/Cropix
image
Zgrada na adresi Put Žnjana 14d u Splitu
Jakov Prkic/Cropix

"Duboko sam u biznisu, nemam veze s državom, ni država ni bilo koji grad ništa ne kupuje od mene, niti mi prodaje. Dragan sigurno nije kupio stan u Splitu, barem koliko ja znam", rekao je Vrdoljak za Tportal, upozorivši da će reagirati na bilo kakvo povezivanje njegovih tvrtki s bilo kakvim kriminalom.

Suvlasnik Klement Bašić za tportal je kazao da apsolutno ne želi komentirati ni novo uhićenje bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića, ni činjenicu da je stan u njegovoj zgradi navodno primio kao mito.

image
Zgrada na adresi Put Žnjana 14d u Splitu
Jakov Prkic/Cropix
image
Zgrada na adresi Put Žnjana 14d u Splitu
Jakov Prkic/Cropix

Mito od 1,9 milijuna kuna

Kako je Jutarnji pisao prošle godine, u aferi vezanoj uz Janaf i tvrtku Elektrocentar Petek, osumnjičeno je čak 13 osoba, a među njima su uz Dragana Kovačevića i bivši HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, bivši SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek, Krešo Petek.

USKOK sumnja da je Dragan Kovačević, koji se sumnjiči za trgovanje utjecajem, primio mito od 1,9 milijuna kuna kako bi sa svojim suradnicima u Janafu dodijelio nekoliko poslova tvrtki Elektrocentar Petek u vrijednosti 40 milijuna kuna. On je drugoosumnjičeni u aferi, dok je vlasnik Krešo Petek prvoosumnjičeni.

Krešo Petek je, sumnja USKOK, od rujna 2019. do 17. rujna 2020. s Kovačevićem dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih radnji da se osigura tvrtki dodjela građevinskih i inženjerskih radova gdje je Janaf bio naručitelj u iznosu od 40 milijuna kuna, dati mito od 1,9 milijuna kuna, koje mu je u gotovini i predao 11. studenog 2019. Trećeosumnjičeni, koji je prema prijavi, u tome sudjelovao bio je Vlado Zorić, direktor Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu, a četvrtoosumnjičeni Damir Vrbanec, također direktor u Janafu. Na samo jednom projektu u Omišlju tvrtka je uprihodila oko 20 milijuna kuna. Istragom je obuhvaćen i Vatroslav Sablić iz tvrtke Luvis.

Kada je riječ o SDP-ovom gradonačelniku Vinku Grgiću, kao šestoosumnjičenom, USKOK sumnja da je dogovorio da će za 100.000 kuna mita poduzeti sve radnje da tvrtka pobijedi na natječaju za solarnu elektranu, projektu vrijednom 4,1 milijun kuna. Osumnjičeni su i Iva Šuler iz tvrtke Nabava, te Zvonko Maras iz Solarne tehnologije, tvrtke koja je bila u zajednici s Petekovom tvrtkom.

Dražena Barišića, HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice, se pak sumnjiči za trgovanje utjecajem i zlouporabu položaja i ovlasti. USKOK sumnja da je od rujna 2019. do 17. rujna 2020. kao gradonačelnik Velike Gorice s Petekom dogovorio da će poduzeti sve radnje da se tvrtki na javnom natječaju za pročistač osigura sve da pobijedi na natječaju. Dogovor je realiziran tako da je Barišić od predsjednika Uprave VG Vodoopskrbe Tomislava Jelisaveca tražio da poduzme niz nezakonitih radnji kako bi tvrtka prošla na natječaju i dobila posao vrijedan 148 milijuna kuna s PDV-om.

Slično se događalo i kod projekta sustava javne rasvjete, vrijednog 33 milijuna kuna. Barišić je, sumnja USKOK, izmanipulirao postupak javne nabave za projektnu dokumentaciju. Osumnjičene su i Mirjana Prodan, te Katarina Gašparac iz Vg Vodoopskrbe.

Blokirana imovina

Nedugo nakon prvog uhićenja Kovačevića, Županijski sud u Zagrebu je po prijedlogu USKOK-a blokirao njegovu imovinu ukupne vrijednosti oko 25 milijuna kuna.

Najveći dio tog iznosa, gotovo 19 milijuna kuna, zaplijenjen je u gotovini koju je Kovačević sakrio neposredno prije uhićenja na dvije lokacije u Samoboru i Zagrebu te na njegovim bankovnim računima.

Osim toga, sud mu je blokirao nekretnine, mahom stanove, poslovne prostore i pripadajuće garaže na osam lokacija u Zagrebu. I to ne samo Kovačeviću, nego i nekretnine koje glase na njegovu suprugu te na njegove tvrtke Finkor i Eko-glob.

Klub u Slovenskoj 9

Uz sve nekretnine i gotovinu, Dragana Kovačevića hrvatska javnost možda i najprije povezuje sa sada već notornim klubom u Slovenskoj 9. Policija sumnja da je upravo u tom "Klubu" Krešo Petek predao mito Kovačeviću, a kasnije se ispostavilo da je kroz prostorije u Slovenskoj 9 prošao niz poznatih osoba iz javnog života.

Među njima su bili ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva Tomislav Ćorić i ministar rada Josip Aladrović. Viđen je i bivši predsjednik Republike Stipe Mesić, aktualni predsjednik Republike Zoran Milanović te suprug bivše predsjednice Republike Jakov Kitarović.

Spomenute osobe su u klub, prema njihovim pričama, dolazile na "druženje i kartanje", Stipe Mesić je rekao da je u Klubu pojeo gulaš, a Milanović je pak rekao da je došao u klub kako bi pojeo ostatke hrane. "Da se ne baci", objasnio je prošle godine predsjednik građanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2022 04:27