ISPRAVAK

Pandek: ‘Ja nisam osoba zahvaljujući kojoj Milan Bandić ima većinu u Skupštini‘

‘U tekstu se netočno navodi da sam ja, Draženko Pandek, zagrebački SDP-ovac zahvaljujući kojem Milan Bandić ima većinu u Skupštini‘
 Damjan Tadić/Cropix

Poštovani, u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista od dana 28,. 9. 2020. objavljen je tekst autorice Ivanke Tome pod naslovom „SDP-ovci odabrali novi smjer: Potpuni slom ekipe koja je (p)održavala Davora Bernardića. Isti tekst objavljen i na web izdanju.

Objavljeni navodi u u članku su neistiniti i netočni. Stoga od glavnog urednika zahtijevam objavu sljedećeg ispravka objavljene netočne informacije sukladno Zakonu o medijima bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedni način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi. Nisam suglasan da se ispravak objavi među reagiranjima ili pismima čitatelja.

Autorica teksta netočno u članku navodi: „Budući da su Kolarovu kandidatu podupirali isti ljidu koji su(p)održavali Davora Bernardića (Rajko Ostojić, Željko Sabo, Mladen Kešar, Draženko Pandek-zagrebački SDP-ovac zahvaljujući kojemu Milan Bandić ima većinu u Skupštini, Barbara Antolić Vupora...)” itd.

Dakle, u tekstu se netočno navodi da sam ja, Draženko Pandek zagrebački SDP-ovac zahvaljujući koje Milan Bandić ima većinu u Skupštini.

Naime, zastupnici koji podupiru odluke Milana Bandića i vladajuće većine u Gradskoj skupštini su 16 zastupnika iz kluba gradskih zastupnika „Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti”: 7 zastupnika iz luba gradskih zastupnika „Hrvatske demokratske zajednice”; nadalje zastupnici Miroslav Polovanec, Jozo Miličević i Ilija Čorić te, iz stranke „Neovisni za Hrvatsku”, Proračun koji je perdložio Bandić podržali su zastupnici B runa Esih i Krešimir

Kartelo. Oni su podržali i odluku vladajuće većine odnosno Milana Bandića da potpredsjednik Gradske skupštine ne bude Tomislav Tomašević nego Krešimir Kartelo. Dakle, prijedloge Milana Bandića podržavala je većina od 28. zastupnika u Gradskoj skupštini, od ukupno njih 51. Ta većina je, ovisno o prisutnosti pojedinih zastupnika na sjednicama, nekad veća, a nekad manja, ali prilikom izlaganja zadnjeg prijedloga proračuna, o usvajanju kojeg ovisi hoće li doći do pada vladajuće većine u Gradskoj skupštini te do novih izbora odnosno imenovanja povjerenika, vladajuću većinu je činilo 28 zastupnika.

Moje ime NIJE među tih 28 zastupnika i Milan Bandić nema većinu u skupštini Grada Zagreba zahvaljujući meni8. Zastupnik Radenko Tomić je, odlukom SDP.a, ušao u Skupštinu Grada Zagreba zahvaljujući meni. Zastupnik Radenko Tomić je, odlukom SDP-a, kao člana SDP-a, ušao u Skupštinu kao moja zamjena budući ja nisam mogao preuzeti dužnost zastupnika zbog zakonske zabrane da budem istovremeno službenik u jedinici područne samouprave i zastupnik skupštine iste te jedinice. Dakle, nisam mu ja prepustio mandat niti je to mogla biti moja odluka, već odluka SDP-a. Zastupnik Tomić je, nakon toga, izašao iz SDP-a i podržao vladajuću većinu. Ja, kao službenik u jedinici regionalne samouprave, zakonski sam spriječen aktivirati mandat u Skupštini.

Međutim, čak i da nisam službenik i da mogu aktivirati mandat, posve je jasno da bi Milan Bandić i dalje imao većinu u skupštini Grada Zagreba jer je njegov prijedlog Proračuna usvojene sa 28 glasova od ukupno 51. dakle, hoće li odluke Milana Bandića imati većinu u Gradskoj skupštini, vrlo je jasno, po tome ne ovisi čak niti o tom mandatu.

Na Gradskom odboru SDP-a Zagreb, održanoj 5. 2. 2020. predsjednik Gradske organizacije Gordan Maras pokrenuo je temu o aktivaciji Mandata i smjene Radenka Tomića. U raspravi na Gradskom odboru nitko nije osporavao faktičnu činjenicu da većinu Milana Bandića u Skupštini čini 28 zastupnika te da aktiviranje mandata i smjena Radenka Tomića ne bi imala nikakvog presudnog utjecaja na vladajuću većinu u Gradskoj skupštini. Kako nisam ja prepuštao mandat Radenku Tomiću već sam samo stavio mandat u mirovanje i kako, sukladno zakonu, o mandatu koji je stavlja u mirovanje odlučuje politička stranka te je SDP imenovao Radenka Tomića kao zamjenu u Gradsku skupštinu, a ne ja, predložio sam predsjedniku Gradske organizacije da on predloži Gradskom odboru SDP-a Zagreb da se donese službena odluka kojom bi SDP zatražio od mene da podnesem zahtjev za prestanak službe, u kom slučaju više ne bi postojala zakonska zabrana aktivacije mandata, i da SDP, kao politička stranka koja je imenovala Radenka Tomića u Skupštinu, u kojoj odluci u potpunosti stane iza svih posljedica koje ta odluka ima po mene. Nitko nije podržao takav prijedlog, čak štoviše pojedini govornici u raspravi su ocijenili da bi takav zahtjev prema nekoj osobi bio u suprotnosti sa zdravim razumom i neprihvatljiv, te predsjednik Gradske organizacije nije niti stavio takav prijedlog na glasanje. Od tada više ta tema nije spomenuta do unutarstranačkih izbora u SDP-u, kad je ponovno aktualizirana u ovom članku.

Međutim, usprkos tome, autorica teksta navodi da sam ja osoba zahvaljujući kojoj Milan Bandić ima većinu u Skupštini, što je neistinito i netočno. Čak štoviše, neupućeni čitatelj bi mogao zaključiti da samo zahvaljujući meni nikome drugome Milan Bandić država većinu u Skupštini .

U Europskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i temeljem slobodna u čl. 10. st. 2. navode se ograničenja slobode izražavanja i jamči se zaštita pod uvjetom da su novinari djelovali u dobroj vjeri kako bi osigurali točnu informaciju u skladu s novinarskom etikom.

Stoga tražim objavu ovog ispravka neistinitih i netočnih navoda.

S poštovanjem,

Draženko Pandek

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:30